Papež: Příklady misionářů přitahují a ženou k následování jejich víry

12.10.2014 

V bazilice sv. Petra dnes dopoledne slavil Petrův nástupce děkovnou bohoslužbu za nové svaté. Jsou jimi misionáři Kanady, první kanadský biskup, František de Laval (1623-1708) a sestra voršilka, Marie od Vtělení (1599-1671). Papež František je zapsal do seznamu svatých letos 3. dubna mimořádnou, tzv. ekvivalentní kanonizací, a dnes za účasti dvou set synodálních otců a velkého množství poutníků z Kanady slavil děkovnou eucharistii ke cti těchto misionářů, kteří jsou zakladateli místní církve v Quebecu.

Oba pocházeli z Francie. František de Laval se narodil roku 1623, vystudoval u jezuitů a ve svých 24 letech se stal diecézním knězem. V pětatřiceti letech, roku 1658, odešel na misie do Kanady a stal se prvním biskupem Quebecu, kde sloužil plných padesát let až do své smrti roku 1708.
Řeholní sestra Marie od Vtělení, vl. jménem Guyartová, se narodila na sklonku 16. století, nejprve žila v manželství, ze kterého se narodil syn. Po té co jí zemřel manžel a dítě vychovala, vstoupila roku 1639 ve svých 40 letech do řehole a odešla na misie do Kanady, kde v Quebecu založila školu pro kanadské domorodce a kde v roce 1671 odešla na věčnost. Oba misionáře beatifikoval sv. Jan Pavel II. roku 1980.

Papež František při dnešní děkovné mši ke cti těchto misionářů pronesl homilii, v níž komentoval dnešní evangelium (Mt 22,1-14) a připomněl, že pokud církev neodpovídá na pozvání ke svatební hostině a neplní misijní poslání, „může se zkazit jak hříchy, tak falešným a od Boha odděleným věděním, kterým je zesvětštělý sekularismus“. Kanadským poutníkům pak dal dvě rady vzaté z listu Židům a mimo jiné řekl:

Vzpomeňte si na minulé doby, kdy se vám dostalo světla, jak jste museli mnoho zápasit a trpět... Neztrácejte proto důvěru, vždyť ji čeká velká odměna. Potřebujete jen vytrvalost...“ (Žid 10,32.35-36). Vzdát hold těm, kdo strádali, aby nám přinesli evangelium, znamená také vést dobrý boj víry pokorně, mírně a milosrdně v každodenním životě. To přináší plody. Rozpomenout se na ty, kteří nás předešli, založili naši církev. Onu plodnou církev v Quebec, která dala tolik misionářů, kteří se rozešli všude. Svět byl plný kanadských misionářů, jako byli tito dva. Tato vzpomínka nás však nemá vést ke ztrátě důvěry, ke ztrátě odvahy! Možná… ne, nikoli možná, je to pravda. Ďábel je závistivý a netoleruje, že tato země dávala misionáře. Je třeba modlit se k Pánu, aby se Quebec vrátil na tuto plodnou cestu a dával světu četné misionáře. A tito dva, kteří takříkajíc založili církev v Quebecu, kéž nám pomáhají svojí přímluvou. Kéž setba, kterou zaseli, roste a dá úrodu nových, odvážných a prozíravých mužů a žen, kteří mají srdce otevřené Pánovu povolání. To je dnes zapotřebí vyprošovat vaší vlasti! Oni budou našimi přímluvci. Kéž se Quebec opět stane zdrojem dobrých a svatých misionářů.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie papeže Františka je ZDE

To byla homilie papeže Františka při dnešní dopolední eucharistii ve vatikánské bazilice. Na konci bohoslužby pronesl poděkování arcibiskup Quebecu, kardinál Gérald Cyprien Lacroix, který spolu s kanadskými věřícími připutoval do Říma. Kromě něho koncelebrovalo s Petrovým nástupcem dalších sedm pomocných biskupů rozlehlé diecéze Quebec, a rovněž kardinál Marc Ouellet, prefekt vatikánské Kongregace pro biskupy, který z této kanadské diecéze pochází.

V improvizované časti své dnešní homilie papež František zmínil množství bratří a sester, kteří byli zabiti, protože přijali misijní povolání. Jeho slova dokládá fakt, že jen v letošním roce bylo připraveno o život 21 kněží, 6 řeholnic a dva laičtí misionáři. Tento seznam, který vyhotovuje každoročně zpravodajská agentura Fides při vatikánské Kongregaci pro evangelizaci a který bude do konce tohoto roku patrně ještě početnější, se zřejmě zapíše mezi nejdelší za posledních několik let.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.