Papež: Mnohé mocnosti se snažily a snaží církev zničit, ale budou zničeny

29.6.2015 

V bazilice svatého Petra dnes dopoledne papež František slavil liturgii slavnosti svatých Petra a Pavla. Jako každý rok spolu s papežem koncelebrovali noví metropolitní arcibiskupové jmenovaní během uplynulého roku. Letos jich bylo čtyřicet šest.
Arcibiskupové při této příležitosti přebírají jako odznak zvláštního spojení s Petrovým nástupcem pallia. Letos poprvé papež František, který tento liturgický obřad pozměnil, nepředával pallia osobně, ale pouze je požehnal. Jejich předání se uskuteční později v sídle každého metropolity z rukou apoštolského nuncia za účasti všech věřících, kněží i biskupů sufragánních diecézí.
Papež František kázal o trojí pobídce plynoucí z křesťanského života svatých Petra a Pavla, totiž k modlitbě, víře a svědectví. O druhé z nich řekl:

Ve druhém čtení svatý Pavel píše Timotejovi: „Avšak Pán stál při mně a dal mi sílu, abych plně hlásal evangelium a aby ho slyšeli lidé ze všech národů. A tak jsem byl vysvobozen ze lví tlamy. Pán mě vysvobodí ode všeho zlého a zachrání pro nebeské království“ (2 Tim 4,17-18). Bůh nikdy neodebírá svoje děti ze světa nebo od zla, ale daruje jim sílu, aby jej přemohli. Pouze ten, kdo věří, může říci doopravdy: „Pán je můj pastýř, nic nepostrádám“ (Žl 23,1).
Kolik jen mocností se v průběhu dějin snažilo – a snaží – zničit církev jak zvnějšku, tak zvnitřku, ale všechny budou zničeny a církev zůstane naživu a bude přinášet plody, zůstane nevysvětlitelně pevnou, aby - jak říká sv. Pavel - mohla provolávat: „Jemu buď sláva na věčné věky!“ (2
Tim 4,18).
Všechno pomíjí, Bůh trvá. Vskutku, pominula království, pominuly národy, kultury, ideologie a mocnosti, avšak církev založená na Kristu navzdory tolika bouřím a mnoha našim hříchům zůstává věrna pokladu víry ve službě, protože církev není papežů, biskupů, kněží a ani věřících, nýbrž je jedině Kristova. Jedině ten, kdo žije v Kristu, zakládá a hájí církev svatostí života podle Petrova a Pavlova příkladu.
Věřící v Kristově jménu křísili mrtvé, uzdravovali nemocné, milovali pronásledovatele, dokazovali, že neexistuje síla, která je s to přemoci toho, kdo má sílu víry!

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.