Papež k incidentu u Vídně: Zabraňme zločinům, které urážejí celou lidskou rodinu

30.8.2015 

Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem sešlo několik tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu papeže před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce komentoval Ježíšovu prorockou výpověď z dnešního evangelia (Mk 7,1-8.14-15.21-23): „Opustili jste Boží přikázání a držíte se podání lidského“ a v závěru svojí promluvy řekl:

Ve svém dalším výkladu soustřeďuje Ježíš pozornost na hlubší aspekt a prohlašuje: „Člověka nemůže poskvrnit nic, co do něho vchází zvenčí, ale co vychází z člověka, to ho poskvrňuje“ (v.15). Zdůrazňuje tak primát niternosti, tedy primát srdce. Svatými nebo nesvatými nás nedělají vnější věci, nýbrž srdce, které projevuje naše úmysly, naše rozhodnutí a touhu konat všechno z lásky k Bohu. Vnější postoje jsou důsledkem toho, co jsme zvolili ve svém srdci, ale nikoli naopak. Vnější postoj nás nečiní pravými křesťany, pokud srdce zůstává nezměněno. Hranice mezi dobrem a zlem nevede mimo nás, ale spíše skrze nás. Můžeme se ptát: kde je mé srdce? Ježíš říkal: „Kde je tvoje srdce, tam je tvůj poklad.“ Jaký je můj poklad? Je to Ježíš, jeho nauka? Pak je srdce dobré. Anebo je pokladem něco jiného? Proto je zapotřebí očista a obrácení srdce. Bez očištěného srdce nelze mít opravdu čisté ruce, ani ústa pronášející upřímná slova lásky, milosrdenství a odpuštění. Tak může jednat pouze srdce upřímné a očištěné.

Prosme Pána, aby nám na přímluvu Panny Marie daroval čisté srdce, svobodné od jakékoli přetvářky. Ježíš označuje farizeje za pokrytce, protože říkají něco jiného než dělají. Ať nám tedy daruje srdce svobodné od pokrytectví, abychom byli schopni žít duchem Zákona a dosáhnout jeho cíle, kterým je láska.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před modlitbou Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě papež František nejprve připomněl včerejší beatifikaci v Libanonu a potom se vyjádřil k hrůznému incidentu během přepravy migrantů nedaleko Vídně:

Včera byl v libanonské Harisse beatifikován syrsko-katolický biskup, mučedník Flavian Michel Melki, který se během hrozného pronásledování křesťanů stal obhájcem práv svého lidu a všechny povzbuzoval, aby zůstali pevní ve víře. Také dnes, drazí bratři a sestry, jsou křesťané na Blízkém východě i v jiných částech světa pronásledováni a existuje více mučedníků než v prvních stoletích. Beatifikace tohoto biskupa mučedníka ať jim dodá útěchu, odvahu a naději, ale je také podnětem zákonodárcům a vládám, aby všude zajistili náboženskou svobodu. A mezinárodní společenství žádám, aby něco udělali pro ukončení násilí a útisku.

Bohužel také v těchto dnech přišli mnozí migranti na svých hrůzných cestách o život. Za všechny tyto bratry a sestry se modlím a vybízím k modlitbě. Připojuji se zvláště ke kardinálovi Schönbornovi, který je tady dnes přítomen, a k celé církvi v Rakousku, v modlitbě za jednasedmdesát obětí, z nichž čtyři byly děti, nalezených v kamionu na dálnici mezi Budapeští a Vídní. Svěřme každou zvlášť Božímu milosrdenství a prosme Boha, aby nám pomohl v účinném zamezení těmto zločinům, které urážejí celou lidskou rodinu. Modleme se mlčky za všechny migranty, kteří trpí, a za ty, kteří přišli o život.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.