Papež: Mondénní logika staví na strachu, vydírání a manipulaci vědomí

22.11.2015 

Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem sešlo přibližně 20 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně.
Papež František rozjímal o Kristově království, které »není z tohoto světa« (Jan 18,36), a poukázal na kontrast mezi dvěma logikami. Tu „mondénní, která staví na ambici, na konkurenci a bojuje zbraněmi strachu, vydíráním a manipulováním vědomí“ a na „Ježíšovu logiku, která se vyjadřuje v pokoře a zdarma, tiše, ale účinně mocí pravdy“.

Kdy Ježíš zjevil, že je králem? V události kříže! Kdo hledí na Kristův kříž nemůže nevidět překvapující a překypující štědrost lásky. Někdo může říci: „Otče, ale to bylo ztroskotání!“ – A právě ve ztroskotání hříchu - neboť hřích je ztroskotáním - ve ztroskotání lidských ambicí tkví triumf kříže, překypující štědrost lásky. Ve ztroskotání kříže se skvěje láska, kterou Ježíš dává zdarma. Když křesťan mluví o moci a síle, vztahuje se k moci kříže a k síle Ježíšovy lásky: lásky, která zůstává pevnou a celistvou, i když je odmítána, a vyjevuje se jako plnost života zcela vydaného naprostým sebeobětováním za lidstvo. Na Kalvárii se kolemjdoucí a starší vysmívají Ježíši přibitému na kříži a provokují jej: „Zachraň sám sebe a sestup z kříže“ (Mk 15,30). Ježíšova pravda však paradoxně zní ve výsměchu jiných protivníků, kteří se posmívají: „Sám sobě pomoci nemůže!“ (v.31). Kdyby Ježíš sestoupil z kříže, podlehl by pokušení vládce tohoto světa. Ježíš však nemůže zachránit sám sebe právě proto, aby mohl zachránit druhé; právě proto, že dal svůj život za nás, za každého z nás. Říci, že Ježíš dal život za svět, je pravda, ale hezčí je říci, že Ježíš dal svůj život za mne. Každý z nás, ať si dnes v srdci řekne: „Dal svůj život za mne“, aby mohl zachránit každého z nás, z našich hříchů.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Po hlavní promluvě papež František připomněl včerejší beatifikaci:

Včera byli v Barceloně beatifikováni Frederik z Berga a dvacet pět druhů mučedníků, zabitých ve Španělsku během krutého pronásledování církve v minulém století. Jde o kněze, řeholní kandidáty kněžství a řeholní bratry z řádu kapucínů. Svěřme jejich přímluvě četné naše bratry a sestry, kteří jsou i dnes v různých částech světa pronásledováni pro víru v Krista.

A potom zmínil svoji nadcházející apoštolskou cestu:

Tuto středu se vydávám na cestu do Afriky, abych navštívil Keňu, Ugandu a Středoafrickou republiku. Všechny vás prosím: modlete se za tuto cestu, aby pro všechny tamější drahé bratry i pro mne mohla být znamením blízkosti a lásky. Společně prosme Matku Boží, ať těmto drahým zemím žehná, aby v nich byl pokoj a prosperita.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.