Svatý otec: Hmotná dobra jsou prostředkem poctivého života a dělení se s nemajetnými

4.8.2019 

Vatikán. Dnes před polednem se na Svatopetrském náměstí sešlo několik tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František komentoval evangelium z 18. neděle liturgického mezidobí (srov. Lk 12,13-21), jež podává podobenství o pošetilém boháčovi, a mimo jiné řekl:

Závěr podobenství, formulovaný evangelistou, je výjimečně působivý: „Tak to dopadá s tím, kdo si hromadí poklady, ale není bohatý před Bohem“ (v.21). Je to varování, které naznačuje  horizont, k němuž jsme povoláni vzhlížet my všichni. Hmotná dobra jsou nezbytná – jsou to dobra – ale jsou prostředkem k poctivému životu a dělení s těmi, kdo jsou v nouzi. Ježíš nás dnes vybízí, abychom uvažovali o tom, že bohatství může spoutat srdce a oddělit od pravého pokladu, který je v nebi. Připomíná nám to také sv. Pavel v dnešním druhém čtení. Říká: „Usilujte o to, co pochází shůry... na to myslete, co pochází shůry, ne na to, co je na zemi“ (Kol 3,1-2). Jistěže to neznamená stranit se reality, nýbrž hledat věci, které mají opravdovou hodnotu: spravedlnost, solidaritu, přívětivost, bratrství, pokoj a všechno, co tvoří pravou lidskou důstojnost. Je třeba usilovat o život uskutečňovaný nikoli podle světského, nýbrž evangelního stylu: milovat Boha celou svojí existencí a milovat bližního jako jej miloval Ježíš, tedy sloužením a sebedarováním.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě obrátil papež pozornost k aktuálnímu dění:

Jsem duchovně nablízku obětem násilí, které v těchto dnech způsobilo krveprolití v Texasu, Kalifornii a Ohio ve Spojených státech a postihlo nevinné lidi. Vybízím vás ke společné modlitbě za ty, kdo přišli o život, za raněné a jejich příbuzné...Zdrávas Maria....

Potom Svatý otec upozornil na dnes zveřejněný list, který adresoval všem kněžím:

V tento den před stošedesáti lety zemřel svatý farář arský, vzor dobrotivosti a lásky pro všechny kněze. K této významné příležitosti jsem se rozhodl zaslat list kněžím celého světa, abych je povzbudil k věrnosti poslání, ke kterému je povolal Pán. Svědectví onoho pokorného a svému lidu zcela oddaného faráře ať pomůže znovu objevit krásu a důležitost služebného kněžství v současné společnosti.

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.