Bojujte proti nenávisti a předsudkům, píše papež do Civiltà Cattolica

30.12.2019 

Vatikán. „Před 170 lety požádal Pius IX. Tovaryšstvo Ježíšovo o založení listu La Civiltà Cattolica, který od té doby věrně doprovází všechny papeže. Děkuji za pomoc, kterou poskytujete také mně“, píše papež František v blahopřání jezuitskému periodiku, které dnes v předpremiéře zveřejnily jeho webové stránky. Papežovo rukopisné přání otiskne časopis v prvním čísle nového roku – v sobotu 4. ledna.

„Prožívejte nadále dynamický vztah mezi životem a myšlením, a to s naslouchajícím zrakem a za vědomí, že »katolická civilizovanost« je ta, kterou prokázal milosrdný Samaritán“, vzkazuje dále římský biskup do redakce obtýdeníku, řízené o. Antoniem Spadarem a publikovaného s imprimatur státního sekretariátu Svatého stolce.

„Přeji vám, abyste se tvořivě projevovali v Bohu a prozkoumávali nové cesty, které se nabízejí rovněž díky novému mezinárodnímu dechu, oživujícímu váš časopis. Z jeho stránek promlouvají hlasy z mnoha hranic, kterým je nasloucháno“, pokračuje František se zřejmým poukazem na pětijazyčné vydávání časopisu od dubna roku 2017 a následné rozšíření jeho redakčního týmu o dvanáct korespondentů z celého světa.

Římský biskup dále vybízí: „Rozlišujte mezi různými jazyky, bojujte proti nenávisti, omezenosti a předsudkům. A především se nespokojte s tím, že byste navrhli nějaké zalátání či abstraktní syntézu. Naopak – ujměte se výzvy, kterou klade překypující neklid současné doby, v níž ustavičně Bůh koná své dílo.“

La Civiltà Cattolica, periodikum založené roku 1850 skupinou neapolských jezuitů, je nejstarším činným italským časopisem. V jeho zvláštním čísle, věnovaném 170 letům nepřetržité existence, se šéfredaktor Antonio Spadaro zamýšlí nad současným pontifikátem v článku, jehož výňatky přineslo dnešní vydání listu La Repubblica pod názvem „Papežova vzpoura proti apokalyptické rétorice“. Překlad této úvahy najdete ZDE.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.