Proměnit svět - text papeže Františka o roli křesťanství v dějinách naší civilizace

23.11.2020 

Vatikán. „Nebe na zemi. Milovat a sloužit, aby svět byl proměněn“ – pod tímto titulem vydalo Vatikánské knižní nakladatelství další svazek série obsahující meditace na Božím Slovem.

Kniha zahrnuje rozjímání na duchovní témata, s přesahy do kulturních a sociálních problémů současnosti. Reflexe čerpají inspiraci z poslední encyklika papeže Františka „Fratelli tutti“.

Vedle textů a promluv Svatého otce, najdeme v knize příspěvky ekumenického rázu, které chtějí vést dialog s odloučenými bratry, s nimiž putuje po cestě k plné jednotě. Předmluvu k publikaci napsal generální sekretář Světové luterské federace Martin Junge.

Přinášíme poprvé vydaný text papeže Františka, nadepsaný "Proměnit svět" (překlad ZDE)

Papež František cituje francouzského myslitele Emmanuela Mournier, který ve 30. letech minulého století upozornil na zvláštní charakter působení křesťanů v profánním světě. Jakoby významný vliv křesťanství na evropskou civilizaci byl spíše „vedlejším účinkem“ svědectví prvních křesťanů než předem připraveným plánem; spíše nezištným důsledkem v prostotě prožívané víry než výsledkem kulturně politického programu vypracovaného za stolem: „Mezi počátkem a účinky je vždy jakýsi nepřímý průběh, zdá se totiž, že křesťanství se ve světské realitě účinně projevuje jakoby mimochodem, někdy takřka z roztržitosti“ (Feu la Chrétienté, 1950, s. 252). Křesťanství ze sebe vydává to nejlepší pro civilizaci tehdy, když je zakořeněno v evangeliu: „Křesťanství vnáší do jednání lidí navenek nejvíce, když nabývá na duchovní intenzitě, spíše než když se ztrácí v taktikách a světské správě“ (tamtéž, s. 253). Tento postřeh přirozeně platí z historického hlediska také obráceným směrem, bohužel jsme toho byli mnohokrát svědky: křesťanství ztrácí to nejlepší ze sebe, když je korumpováno, když se identifikuje se světskými logikami a strukturami.

 

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.