Biskup Václav Malý odpovídal na dotazy čtenářů

26.10.2005 

Dnes dopoledne odpovídal na dotazy čtenářů RadioVaticana.cz biskup Václav Malý. Tématem rozhovoru nebylo jen převzetí Osvětimské ceny za obranu lidských práv a jeho nedávná návštěva Číny. Čtenáře mimo jiné zajímal i soudní spor o katedrálu sv. Víta nebo události okolo sametové revoluce.

V Číně biskupa Malého nejvíce zaujalo setkání se statečnými obhájci lidských práv. Biskup především oceňuje s jakým nadšením se snaží žít podle evangelia. Dosud však nemá ujasněnou představu, do jaké země se vydá příště.

Na otázku, jak se po letech dívá na "sametovou revoluci" a na svoje působení v ní, biskup Malý odpověděl, že "to byla vyjímečná chvíle, kdy se podařilo stmelit lidi různých názorů a soustředit na to podstatné: přispět ke změně systému." Přestože ničeho nelituje, na svou roli v těchto událostech se dívá s pokorou. "Svou roli během listopadových události 1989 nepřeceňuji, nelituji žádného kroku, který jsem během těch dní učinil. Klidně bych to udělal znovu," uvedl biskup Malý.

Rozhovor se stočil i na dlouhotrvající soudní spor ohledně pražské katedrály sv. Víta. "V kauze katedrály se jedná o napravení a vyjasnění právního vztahu, nikoli o touhu po moci a majetku," ohradil se biskup proti obvinění, že církev je pokrytecká a touží jen po moci a majetku.

Celý rozhovor čtenářů s biskupem Václavem Malým lze najít ZDE.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.