Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory online

 Václav Malý 

26.10.2005 11:00-12:00 

Ničeho nelituji

Nejen o návštěvě Číny a Osvětimské ceně

Na dotazy našich čtenářů odpovídal biskup Václav Malý ve středu 26. října 2005 od 11.00 do 12.00. Biskup Malý převzal v neděli 16. října ve Vatikánu Osvětimskou cenu za obranu lidských práv od papeže Benedikta XVI. V nedávné době navštívil Čínu. Nejen na to se návštěvníci webu RadioVaticana.cz mohhli ptát muže, dosud u nás spojovaného především s událostmi sametové revoluce.

Přečtěte si rozhovory s biskupem Malým zveřejněné na našem webu ZDE. Zprávu o převzetí Osvětimské ceny za obranu lidských práv najdete ZDE.


Zodpovězené otázky:

Helena Nováková: Srdečně zdravím a držím palečky! Slyšela jsem, že jste vydal novou knihu. O čem je a kde vyšla?
Václav Malý: Kniha vyšla v nakladatelství Portál a je to soubor rozhovorů, úvah a kratších článků za posledních deset let.

Jaroslava Korandová: Chvála Kristu a Marii, byla jsem účastna setkání s Vassulou Ryden v Londýně.Její projev je velice prostý, laskavý a pokorný.Zapisuje poselství Pána Ježíše již dvacet let.Jsem čtenářkou těchto přenádherných slov, pramenících z Nejsvětějšího srdce našeho Pána, a jsem přesvědčena že tato poselství by Kristovu církev zase znovu pozvedla a rozzářila, jako v dobách prvotní církve.Má otázka zní:¨Jste člověk, který zasvětil svůj život službě Kristu, pastýř Kristových beránků, poznáváte tedy laskavý hlas svého Pána v těchto spisech, poznáváte jak volá každého z nás k pokání a k lítosti, jak nás volá ,abychom se skutečně a plně obrátili a milovali Ho celým srdcem ?Kde Pán má najít útěch a otevřené uši ,když ne u svých nejbližších.Znáte tato poselství? Jsem studentkou Voš ve Svatém Janu pod Skalou, již minulý rok jsem Vás chtěla oslovit a zeptat se Vás na tyto spisy, nejsou odsouhlaseny církví, ale já nemohu jinak než se jimi živit.Číst slova psaná z Lásky , která mou duši občerstují a přibližují k mému milému, nemohu odsoudit a schovat pod postel.Napište mi prosím co si myslíte. V Kristu Jarka Korandová
Václav Malý: Knihy Vassuly Ryden jsem nečetl. Mám o nich pouze zprostředkované informace. Je třeba být velmi opatrný na různá soukromá zjevení.

Tomáš Walter: Otče biskupe, chci se Vás zeptat na Váš názor na hnutí Una Voce a Kněžské bratrstvo sv. Petra. Na stránkách českého Una Voce (www.unavoce.cz) jsem četl záznam rozhovoru s Vámi o tridentské mši a zdá se mi, že zastáváte poněkud odlišný názor, než Řím. Nikdo v Římě neřekl, že stoupenci tridentského ritu nesmí získávat další stoupence pro tento obřad. Nyní existuje oficiální Římem povolená (a současným papežem velmi uznáváná) organizace kněží, kteří slouží tridentskou mši - Kněžské bratrstvo sv. Petra - FSSP. Zdá se mi, že (alespoň někteří) čeští biskupové se i přesto tváří, že "tridentská mše je stále ilegální". Přeji příjemný den. T.Walter
Václav Malý: Je pravdou, že diecézní biskup může povolit jednotlivým kněžím sloužit podle tridentského ritu, ale dotyčný kněz musí dát zjevně najevo, že se nestaví proti liturgickým reformám II. vatikánského koncilu. Absolutizování jedné podoby slavení eucharistie historicky podmíněné se mi jeví jako neadekvátní.

Jan Kirschner: Vážený pane biskupe, můj dotaz je zaměřen na vaše hodnocení právě probíhající Synody biskupů. Z toho co proniká do katolických medií (nebo je některá media cenzurují, např. poslední KT vůbec v krátké zprávě nezmínil, že biskupové z východních církví vidí manželství kněží i pozitivně -přestože to TS ČBK tak vydalo) mám pocit, že zde zaznívají spíše konzervativnější názory k otázkám zdobrovolnění celibátu, přijímaní eucharistie rozvedenými či smíšenými páry z různých církvi. Přestože všechny páry jsou zatím smíšené (muž a žena :-)- to jen, aby muj přispěvek nevyzněl tak smrtelně vážně :-) )považuji předpisy římskokatolické církve v tomto ohledu za dost nehumanní -Například moje zkušenost z manželské obnovy v komunitě Chemin neuf, ktera se prohlašuje za ekumenickou, je čistě negativní. Přestože věřím v přítomnost Krista v E., vykonal jsem osobní zpověd, kněz mi jako evangelíkovi přijímání neumožnil. Moje žena katolička, ze solidarity nakonec také nepřijímala. K naši manželské obnově to moc nepřispělo. Neměli by být náboženské předpisy více přizpusobeny situační etice či kulturnímu kontextu? Těším se na vaši odpověd. Rád bych pro Vás později připravil otázky pro Magazín ChristNet,zde se vracím k vašemu příslibu rozhovoru z jara tohoto roku. děkuji Jan Kirschner, vedoucí zpravodajství CHN
Václav Malý: Ve vámi uváděném případě si myslím, že bylo možno za daných okolností vám dovolit přijmout eucharistii. Před dvěma lety vydala ČBK dokument Společenství ve svátostech, který přesně popisuje podmínky přijetí svátostí pro křesťana z nakatolické církve. V rámci všeobecných předpisů je vždy třeba přihlížet k jedinečné osobní situaci za daných podmínek. V tom s vámi souhlasím. Na druhé straně rozšíření možností je v kompetenci univerzální církve, nikoliv jednotlivých biskupských konferencí.

JUDr. Jana Fantova: Pane biskupe, na internetovych strankach jsem se zajmem cetla tzv. apostolske posloupnosti jednotlivych rimskokatolickych biskupu na celem svete, vcetne jejich zivotopisnych dat a toho, kym byli konsekrovani a koho i oni pozdeji konsekrovali. Mezi nimi je tez biskup Felix Maria Davidek a dalsi z tzv. "umlcene cirkve." Proc vsak mezi temito jmeny neni uveden take biskup Fridolin Zahradnik? On o sobe uvadi, ze je biskup. Je jeho ordinace a konsekrace platna? Vzdyt apostolska posloupnost jde pres Jana Blahu, ktery je uznavany k Felixovi M. Davidkovi a konci pres biskupa Provaznika u Fridolina Zahradnika. Muzete mi toto objasnit? Proc biskup Zahradnik neobdrzel sveceni po podminkou? Kde je problem? Dekuji Dr. Fantova
Václav Malý: Podle rozhodnutí Kongregace pro nauku víry bylo uznáno platné biskupské svěcení jak Jana Blahy tak Felixe Davídka. Neznám přesně linii na níž byl vysvěcen Fridolín Zahradník.

Filip Pavel: Jak se po letech díváte na "sametovou revoluci" a na svoje působení v ní?
Václav Malý: Stále opakuji, že to byla vyjímečná chvíle, kdy se podařilo stmelit lidi různých názorů a soustředit na to podstatné: přispět ke změně systému. To se zdařilo. Svou roli během listopadových události 1989 nepřeceňuji, nelituji žádného kroku, který jsem během těch dní učinil. Klidně bych to udělal znovu.

Ivana Nováková: Co vás na návštěvě v Číně nejvíce zaujalo? Kam se chystáte příště?
Václav Malý: Nejvíce mě zaujalo setkání se statečnými obhájci lidských práv, mezi nimiž byli také poctiví křesťané, vesměs konvertité. S nadšením přijímají evangelium a snaží se podle něho žít. To byl pro mě neopakovatelný zážitek. Nemám dosud ujasněnou představu, kam se vydám příště.

Jana Kratochvílová: Nemám žádnou otázku. Jen Vám chci poděkovat za všechno, co děláte, a gratulovat k přijetí Osvětimské ceny. Ať Vám Bůh dá sílu k překonávání všech překážek!
Václav Malý: Děkuji za povzbuzení. Nerad bych ustrnul ve svém konání.

Ilja: Jaká cesta k Bohu je správná, je několik druhů nábožeství, které vede k Bůu ? Jak se modlit, přímo k Bohu nebo skrze Ježíše Krista ?
Václav Malý: Pro mne jako křesťana je rozhodující postava Ježíše, který je cestou k Bohu. Na jeho životním příkladu a slovech se učím také modlit. Nevylučuji, že Bůh zanechává stopy i v jiných náboženských tradicích, ale ve své víře vyznávám jedinečnost a plnost jeho cesty k člověku v Ježíši Kristu.

Radoslav Babjarčik: Chcem sa opýtat p.biskupa. ako vníma slobodu katolíckej Cirkvi v čechách,jej súčastný stav. Pretože som presvedcený že počet kandidátov na Katolícke kňazstvo neustále klesá, Účasť kresťanov laikov v kulturnom, politickom, socialnom živote je velmi nedocenený nielen zo strany ateistov ale dost často krat aj od vlastných a vnimam, že katolíci v Českej spoločnosti sú mnoho krát považovaný za nejaký spolok ako napr.filatelisti alebo rybari či greenpis. Som presvedceny že Cirkev ma za sebou krásnu historiu a v dnesnej dobe a hlavne v dnesnej situacii ma co veriaci clovek dat a povedat dnesnej spolocnosti. Ako vnímate krestansku situáciu tu v cechách o.biskup.Malý. Ďakujem
Václav Malý: Přes nevyřešené právní vztahy mezi státem a církvemi je třeba konstatovat, že křesťané požívají plné svobody pro své evangelizační a pastorační působení. Česká společnost je ve své většině odkřesťanstěná, ale zvláště v posledních letech část mladší generace hledá duchovní zakotvení. V tom vidím naději a záleží na nás křesťanech, nakolik se svým životem staneme přesvědčivými pro tyto hledající.

Martin Dědek: Otče biskupe, děkuji za vše, co děláte. Děkuji za Vaši službu. Chtěl bych se Vás zeptat na Váš osobní názor: Myslíte si, že je správné, že bude v roce 2008 Čína zemí pořádající Letní olympijské hry? Děkuji za odpověď. s pozdravem Martin Dědek, Mladá Boleslav
Václav Malý: Nesouhlasím, že Čína byla zvolena jako pořadatel Letních olympijských her v roce 2008, protože dosud jsou tam flagrantním způsobem porušována lidská práva a občanské svobody. Demokratický svět by měl vyvíjet před konáním olympijských her účinný tlak na změnu politické atmosféry a k tomu využít i stanovení podmínek, za jakých jeho sportovci se zúčastní olympijského klání.

Petr Boukal: 1.Kněz má především duchovně doprovázet svěřené věřící a vysluhovat svátosti.Jak to spojit s veřejnou činností,aby nepřestal být knězem a nestal se politikem a aby na druhou stranu nepřehlížel nepřehlížitelné? 2.Na kněze je dnes nakládáno mnoho (duchovní vedení,starost o lidská práva,opravy kostelů).Jak udělat ve farnosti dělbu práce?Kněz nemůže dělat všechno,např.finance však z ruky dát nemůže,jinak by se stal otrokem farních rad. 3.Moc se dnes dbá na výkony (akce,petice),málo na osobní vztah každého k Bohu a odtud plynoucí zdravý vztah k sobě a druhým.Kněz by v tomto měl být motorem. Přeji všechno dobré. Zdraví P.Boukal
Václav Malý: Kněz musí být především pevně duchovně zakotven. Má rozvíjet umění delegovat zodpovědnost na své spolupracovníky a vtáhnout je do veškerého pastoračního, stavebního a finančního dění ve farnosti. Své kazatelské a pastorační působení musí reflektovat na pozadí konkrétní společenské situace. Je to náročné, ale jiné cesty k účinné evangelizaci není.

Jan W.: Utajením - mlčenlivosti ze svátosti smíření je vázan kněz, náhodně slyšíci jiná osoba, popř. tlumočník. Je také církvi vyzýván k nešíření obsahu rozhovoru během sv. smíření samotný penitent? Děkuji, i když se otázka netýká tématu.
Václav Malý: Penitent k mlčení vázán není. Záleží na jeho lidské zralosti, aby byl zdrženlivý ve svých výrocích o průběhu svátosti smíření.

Martin Šístek: Vážený pane biskupe, co mám dělat, když jeden váš pan kolega biskup odmítá se mnou (laikem) slušně jednat a řešit problémy ve farnosti? Kam se mám odvolat a upozornit na jeho arogantnímu chování? Snažím se dlouho o navázání kontaktu po dobrém, na straně opačné taková dobrá vůle není. Takže mi zřejmě asi nezbyde nic jiného než oslovit sekulární média, neboť jinak se nepohne vůbec nic. To je přece, myslím, ale zbytečné..... Děkuji za Vaši odpověď. Martin Šístek
Václav Malý: Nebudu posuzovat jednání svého spolubratra v biskupské službě, protože nemám žádné informace.

Václava Havláková: Vážený pane Malý, máte pěkné křestní jméno. Zajímalo by mě, jak Vás oslovovali Vaši rodiče, když na Vás byli hodní, a jak, když se na Vás zlobili. Měl jste někdy ve škole přezdívku? Pokud ano, jakou? Poslední dobou hodně cestujete, jste tak říkajíc na roztrhání. Zajímá mne, kam se v nejbližší době chystáte vycestovat? Máte řidičský průkaz? Pokud ano, řídíte rád? Na vnitrostátních služebních cestách řídíte sám, nebo máte služebního řidiče? Děkuji za odpověď a přeji krásný den.
Václav Malý: Většinou řídím sám, někdy využiji služeb přiděleného řidiče. Nemám ještě jasnou představu, kterou zemi navštívím příští rok. Rodiče mi říkali Venoušku, což mne v pubertě začalo vadit. Proto mne později oslovovali Václave. Ve škole jsem žádnou přezdívku neměl.

F. S.: Proč je církev pokrytecká??? Jedno hlásá, druhé dělá. Co je ve vašem podání pokora, když jdete jen po moci a majetku. Katedrála sv. Víta přece patří všem, proč ji chcete ukrást pro sebe?
Václav Malý: Vaše otázky jsou agresivní a plné zášti. V kauze katedrály se jedná o napravení a vyjasnění právního vztahu, nikoli o touhu po moci a majetku.

Josef Pospíšil: Chvála Kristu. Sestra mé manželky chodí do církevní školy v Kladně. Od letošního šk. roku je první a druhý stupeň v jedné budově. Bylo nutné snížit počet tříd na druhém stupni.Situace školy se projednávala na zasedání městské rady v Kladně a město přislíbylo církevní škole budovu v areálu bývalých kasáren - v případě, že bude areál převeden z ministerstva na město. Včera jsem četl, že bylo rozhodnuto o převodu areálu, ale v plánovaném využití budov popsaném v článku se o církevní škole nic nepíše. (vysokoš.kolej, jídelna, parkoviště pro sportovce a plavce.....). Chtěl bych se Vás zeptat, zda máte nějaké nové informace o problematice umístění dětí z církevní školy v Kladně ve školním roce 2006/2007 nebo zda přislíbená budova v areálu bývalých kasáren škole nabýdnuta nebude? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Václav Malý: Kladenským starostou žádná budova v areálu bývalých kasáren nebyla paní ředitelce nabídnuta. Zda se něco změní v této chvíli nejsem sto posoudit.

Děkuji tazatelům za otázky, na něž ne vždy bylo pro mne jednoduché krátce a výstižně odpovědět. Některé odpovědi by si vyžádaly mnohem delšího pojednání. Přeji všem čtenářům klidné podzimní dny. Biskup Václav Malý

Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti