Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy - podrubrika

  

17.2.21 

Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Vatikán. V únoru 2021 byla ukončena přechodná fáze současného fungování dvou internetových portálů České sekce Vatikánského rozhlasu. Aktuální oficiální stránky, které existují již několik let, najdete nadále v mnoha jazykových verzích na adrese vaticannews.va. Přímo na českou verzi vstoupíte adresou vaticannews.va/cs.

  

16.2.21 

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Vatikán. Nové Motu proprio papeže Františka upravuje vatikánský trestní zákoník. S ohledem na změnu dnešní senzibility byl zrušen tzv. kontumační proces, tedy proces, kdy se některá ze stran sporu fyzicky nedostaví k soudu. Úřad promotora spravedlnosti, který má v katolické církvi podobnou roli jako státní zástupce, předkládá žalobu ve třech soudních stupních.

 

  

16.2.21 

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Vatikán. V pondělí 15. února uběhlo přesně 30 let od založení Visegrádské skupiny. Arcibiskup Jan Romeo Pawłowski, stojící v čele třetí sekce státního sekretariátu, tedy právě té, která má na starosti kontakty s vatikánskými diplomaty, sloužil při té příležitosti mši v Bazilice sv. Petra, za účasti velvyslanců Visegrádské čtyřky, které v této chvíli předsedá Polsko. Hovoří český velvyslanec při Svatém stolci Václav Kolaja.

  

13.2.21 

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Vatikán. Papež zaslal poselství na videokonferenci, kterou v pátek odpoledne uspořádala Světová organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů v souvislosti se Světovým dnem luštěnin (10. února). „Fazole, hrách, boby a cizrna jsou pokorné a silné plody země, v kterých se nezrcadlí okázalost“, píše papež v listě, nesoucím podpis sekretáře pro vztahy se státy, arcibiskupa Gallaghera.

  

13.2.21 

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Vatikán. „Na rozhlase je krásné, že přináší slovo i na nejodlehlejší místa“, poznamenává papež František k dnešnímu Světovému dni rádia, který připomíná první rozhlasové vysílání v Organizaci spojených národů. Psal se 13. únor 1946.

  

13.2.21 

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Vatikán. Papež František si prohlédl vzácný rukopis z přelomu 14. a 15. století, který unikl válečnému běsnění v Iráku a zejména ikonoklastickému pronásledování samozvaného Islámského státu na Ninivské planině. Posvátná kniha Sidra v aramejštině, obsahující liturgické modlitby pronášené mezi Velikonocemi a svátkem Povýšení sv. Kříže, se nyní vrátí do Karakoše.

  

13.2.21 

Papeže by chtěli všichni

Český velvyslanec při Svatém stolci Václav Kolaja se účastnil setkání papeže Františka s diplomatickým sborem v pondělí 8. února. Novoroční setkání s reprezentanty států, které mají diplomatickém zastoupení při Svatém stolci, se letos v odehrálo rozlehlém sálu, tzv. Loggii požehnání, nad vestibulem Baziliky sv. Petra. Papežská promluva při této příležitosti tradičně představuje široký přehled postojů a vyjádření ke světovému dění.

  

12.2.21 

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Vatikán. Papež František podporuje přítomnost křesťanů na biblické půdě. Svou blízkost vyjádřil ve vlastnoručním dopise u příležitosti 600. výročí ustanovení komisařů Svaté země. Jsou to františkáni, kteří ve svých domovských provinciích organizují pomoc pro církev v Ježíšově vlasti a povzbuzují k poutím na biblická místa.

  

12.2.21 

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Vatikán. Zakládejte svoji službu na upřímném vztahu k Bohu. Takto budete otevřeni nárokům doby a zachováte si všeobecnost, která vás vyznačuje – řekl redaktorům Vatikánského rozhlasu kardinál státní sekretář Pietro Parolin. Dnes ráno sloužil v bazilice sv. Petra mši u příležitosti 90. výročí založení papežského rádia.

  

12.2.21 

Mlčení víry

Malomocenství v dnešní době lze léčit s velkou nadějí na uzdravení. Zůstává však problém stigmatizace, diskriminace a odmítání těch, kdo leprou, či přesněji řečeno Hansenovou nemocí trpí. Trojúhelník vztahu Ježíš, malomocný a společnost je dobrou příležitostí hlouběji promýšlet, co všechno zázrak uzdravení v sobě obsahuje. V rozhovoru s Ježíšem nachází malomocný odpověď, jak má smýšlet sám o sobě ve společnosti, která jej z racionálních důvodů tvrdě izoluje. Milovat druhé neznamená jen chtít jejich dobro, ale dát jim reálnou příležitost dobro dělat.

další >

Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti