Benedikt XVI. k aktuálním událostem

30.11.2008 

V poledne přišlo na náměstí sv. Petra asi 15 000 lidí, aby si vyslechlo papežovu pravidelnou promluvu, pronášenou z okna apoštolského paláce.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. je ZDE

Po promluvě pak Benedikt XVI. upozornil na dvě aktuální události:

?Milí přátelé, na dnešek 30. listopadu připadá svátek apoštola Ondřeje, bratra Šimona Petra. Oba byli nejprve učedníky Jana Křtitele, a později, po Ježíšově křtu v Jordánu, stali se jeho učedníky, protože v něm rozpoznali Mesiáše. Svatý Ondřej je patronem konstantinopolského patriarchátu, takže římská církev se cítí spojena s tou konstantinopolskou svazkem zvláštního bratrství. Proto se podle tradice při této vhodné příležitosti odebrala delegace Svatého stolce, vedená kardinálem Waltrem Kasperem, předsedou Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů, navštívit ekumenického patriarchu Bartoloměje I. Věřící patriarchátu z celého srdce pozdravuji, blahopřeji jim a na všechny svolávám hojnost nebeského požehnání.?

?Chtěl bych vás také vyzvat ke společné modlitbě za četné oběti jak brutálních teroristických útoků v Indické Mumbai, tak ozbrojených střetů v Nigerijském Josu, jakož i za zraněné a za ty, kteří byli jakýmkoli způsobem postiženi. Různé jsou příčiny a okolnosti těchto tragických událostí, ale společný musí být odpor a odsouzení tohoto výbuchu krutého a nesmyslného násilí. Prosme Boha, aby se dotknul srdcí těch, kteří se mylně domnívají, že toto je cesta k řešení místních či mezinárodních problémů, a všichni se snažme dávat příklad mírnosti a lásky, aby byla vybudována společnost hodná Boha a člověka.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.