Benedikt XVI. sloužil mši svatou ke 4.výročí smrti Jana Pavla II.

2.4.2009 

Přesně čtyři roky dnes uplynuly od smrti Božího služebníka papeže Jana Pavla II. Ve vatikánské bazilice proto dnes v 18. hodin sloužil eucharistickou bohoslužbu Benedikt XVI. K účasti na mši, při níž připomněl svého milovaného předchůdce, pozval zvláště mladé lidi z římské diecéze, aby se tak duchovně připravili k oslavě 24. Světového dne mládeže, který připadá na Květnou neděli.
Benedikt XVI. mimo jiné řekl:

?Opravdu! Jan Pavel II. dokázal předávat silný náboj naděje, založené na víře v Ježíše Krista, který je ?stejný včera i dnes i navěky? (Žid 13,8), jak pravilo motto Velkého Jubilea roku 2000. Jako citlivý otec a pozorný vychovatel ukazoval bezpečné a pevné opěrné body, jež jsou nezbytné pro všechny, zejména pro mládež. Tato nová generace přišla v hodinu jeho agónie a smrti manifestovat, že porozuměla jeho učení, když se mlčky shromáždila na náměstí sv. Petra a na mnoha jiných místech světa. Mladí cítili, že jeho odchod znamená ztrátu, umíral jejich ?Papež?, kterého považovali za ?svého otce? ve víře. A zároveň vnímali, že jim zanechává jako odkaz svou odvahu a důslednost svého svědectví. Copak nezdůraznil častokrát potřebu radikálního přilnutí k evangeliu? Nevybízel dospělé i mladé, aby vzali vážně tuto společnou výchovnou odpovědnost? I já se snažím osvojit si tuto jeho touhu a při různých příležitostech mluvím o naléhavosti výchovy, která se dnes týká rodin, církve, společnosti a zejména mladých generací. V době růstu má mládež zapotřebí dospělých, kteří jsou schopni předkládat jí principy a hodnoty, zakouší potřebu lidí, kteří dovedou vyučovat životem spíše než slovy a zcela se vydávají vznešeným ideálům.?

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Po skončení mše pak Benedikt XVI. spolu s několika mladými sešel do podzemí svatopetrského chrámu, aby se pomodlil u hrobu Jana Pavla II.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.