Benedikt XVI. kanonizoval pět blahoslavených

26.4.2009 

V neděli dopoledne se ve Vatikánu konalo svatořečení. Za účasti přibližně 30 tisíc lidí sloužil Benedikt XVI. na náměstí svatého Petra mši svatou, během níž kanonizoval pět blahoslavených. Benedikt XVI. mimo jiné řekl:

"Světlo tváře Krista zmrtvýchvstalého nad námi dnes zazářilo zejména v evangelních rysech pěti blahoslavených, kteří budou během této liturgické slavnosti zapsáni do seznamu svatých: Arcangelo Tadini, Bernardo Tolomei, Nuno de Santa Maria Alvares Pereira, Geltruda Comensoli a Kateřina Volpicelli. Rozmanité lidské a duchovní příběhy těchto nových světců nám vyjevují hloubku obnovy, kterou v srdci člověka působí tajemství Kristova zmrtvýchvstání; základní tajemství, které orientuje a řídí veškeré dějiny spásy. Právem nás proto církev vždycky a zvláště v této velikonoční době vyzývá, abychom upřely své zraky na Vzkříšeného Krista, reálně přítomného ve svátosti eucharistie."

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Po skončení mše svaté Svatý otec pozdravil poutníky v různých jazycích, společně se s nimi pomodlil Regina coeli a udělil jim apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.