Benedikt XVI. navštívil památník obětí nacismu Fosse Ardeatine

28.3.2011 

?Věřím v Boha a v Itálii? ? z těchto slov vyrytých na stěně hitlerovské popravčí cely na římské ulici Via Tasso učinil Benedikt XVI. motto své promluvy na jiném místě italského martyrologia, tzv. Ardeatinských hrobech. V této jižní periferii Věčného města 24. března roku 1944 postříleli příslušníci německé armády 335 lidí. Byla to pomsta za útok italských partyzánů na konvoj německé armády, která projížděla Římem. Mezi oběťmi hitlerovského masakru se ocitl např. Giuseppe Cordero Lanza di Montezemolo, otec kardinála Andrea Cordera Lanzy di Montezemolo, archipresbytera baziliky sv. Pavla za hradbami, který byl na včerejším pietním aktu také přítomen.

Benedikt XVI. vzdal čest obětem zločinu, ke kterému došlo před 67 lety a zastavil se právě u hrobu tohoto důstojníka a člena ilegálního povstaleckého hnutí. Během ceremonie zazněla také židovská modlitba za zemřelé. Svatý otec v následné promluvě k přítomným připomněl letošní 150. výročí sjednocení Itálie. Poukázal na to, že citovaná slova anonymní oběti nacistického režimu vyjadřují primát víry, která je zdrojem naděje pro Itálii.

?Přišel jsem stejně jako moji předchůdci, abych se modlil a připomněl tuto památku. Přišel jsem vzývat Boží milosrdenství, které jedině může zaplnit prázdnotu a propast otevřenou lidmi vedenými slepým násilím a popírajícími vlastní důstojnost Božích dětí a svých bratří. Také já, biskup Říma, města posvěceného krví mučedníků evangelia lásky, přicházím vzdát poctu těmto bratřím, zabitým nedaleko starověkých katakomb.?

?Věřím v Boha a v Itálii?. V této závěti sepsané na místě násilí a smrti ? pokračoval Benedikt XVI. se vyjevuje v celé své čistotě a bez jakékoli rétoriky svazek víry a lásky k vlasti. Kdo napsal tato slova, učinil tak jedině z vnitřního přesvědčení jako krajní svědectví pravdě, které uvěřil a která propůjčuje královskou hodnost lidské duši i v extrémním ponížení.
Benedikt XVI. připomněl také další svědectví z té doby: modlitbu o Boží ochranu nad pronásledovaným Židy, která se našla na popravišti ve Fosse Ardeatine. Její autor oslovuje Boha ?můj vznešený Otče?.

?Ve jménu Otec spočívá bezpečná záruka naděje; možnost jiné budoucnosti, osvobozené od nenávisti a pomsty, budoucnost svobody a bratrství pro Řím, Itálii, Evropu i svět. Ano, kdekoliv, na každém kontinentu a ať už patří k jakémukoliv národu je člověk synem onoho Otce, který je v nebesích, je bratrech všech v jediném lidství. Tato synovská a bratrská existence však není samozřejmá. Dokazují to, bohužel, právě Fosse Ardeatine. Je třeba ji chtít, je třeba přitakávat dobru a odepírat zlu. Je třeba věřit v Boha lásky a života, a odmítat jakýkoli jiný falešný obraz božství, který zrazuje jeho svaté Jméno a tím zrazuje i člověka, jenž byl stvořen k Jeho obrazu. Proto na tomto místě, bolestné památce hrůzného zla, je tou nejpravdivější odpovědí vzít se za ruce a jako bratři říci: Otče náš, věříme v Tebe, a silou Tvojí lásky chceme kráčet společně v míru tady v Římě, v Itálii, v Evropě a na celém světě. Amen.?

Řekl Benedikt XVI. při návštěvě památníku nacistického teroru ve Fosse Ardeatina.

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.