Benedikt XVI.: Selhaly osvícenské předpovědi o zániku náboženství

11.5.2011 

Přibližně 30 tisíc lidí se dnes sešlo na náměstí sv. Petra ke generální audienci Svatého otce. Benedikt XVI. ve své katechezi pokračoval v novém cyklu o základech modlitby, který zahájil minulý týden a mimo jiné řekl:

Člověk v sobě nese žízeň po nekonečnu, stesk po věčnosti, hledání krásy, touhu po lásce, potřebu světla a pravdy, které jej ženou k Absolutnu; člověk v sobě nosí tužbu po Bohu. A člověk si je do určité míry vědom, že se může k Bohu obrátit a že se k Němu může modlit. Svatý Tomáš Akvinský, jeden z největších teologů v dějinách, definuje modlitbu jako „výraz touhy člověka po Bohu“. Tato přitažlivost k Bohu, kterou Bůh do člověka vložil, je duší modlitby, která pak nabývá mnoha forem a podob v souvislosti s dějinami, časem, okamžikem, milostí, ba dokonce i hříchem dotyčné modlící se osoby. V dějinách člověka se skutečně vyskytují nejrůznější formy modlitby, protože člověk rozvinul různé způsoby otevřenosti vůči Jinému a Vyššímu, takže modlitbu jakožto zkušenost můžeme objevit v každém náboženství a kultuře.

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. ZDE

Poutníky na svatopetrském náměstí dnes papež pozdravil také česky:

Srdečně zdravím poutníky z České republiky.
V tomto velikonočním období rozjímáme o tajemství Vzkříšeného Krista. Ten, který nás znovu zrodil k novému životu, ať vás naplní veškerou milostí a nebeskou útěchou.
Ze srdce vám žehnám! Chvála Kristu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.