Benedikt XVI.: Jedině následování Krista vede k novému bratrství

29.6.2012 

Benedikt XVI. celebroval dnes ráno slavnostní liturgii ze svátku sv. Petra a Pavla ve Vatikánské bazilice. Podle prastaré tradice v jejím úvodu předal pallia nově jmenovaným metropolitním arcibiskupům. Obřadu v bazilice se jich zúčastnilo 43, dalším třem budou předána v jejich sídelních městech. Slavnostní liturgie se zúčastnila delegace Konstantinopolského patriarchátu a hudebně ji doprovázel vedle papežského Sixtinského sboru také anglikánský Westminsterský sbor.

Benedikt XVI. hovořil ve své homilii o bratrství ve víře obou sloupů církve, ale věnoval se také postavám jednotlivých apoštolů, zejména příslibu, kterého se dostalo Petrovi:

V dnešním evangeliu důrazně a zřetelně vystupuje Ježíšův příslib, že „brány pekelné“, tedy mocnosti zla, nebudou mít navrch, „non praevalebunt“. Vybavuje se příběh o povolání proroka Jeremiáše, kterému Pán svěřuje poslání a říká: „Já totiž dnes udělám z tebe opevněné město, (železný sloup a) bronzovou zeď proti celé říši, proti judským králům a jejich knížatům, proti jejich kněžím i lidu země. Budou proti tobě bojovat, ale nepřemohou tě - non praevalebunt, neboť já budu s tebou, abych tě vysvobodil“ (Jer 1,18-19). Ježíšův příslib Petrovi je však ještě větší než ty, které byly dány starozákonním prorokům. Ti byli totiž ohrožováni jenom lidskými nepřáteli, zatímco Petr bude muset být bráněn před „branami pekelnými“, před ničivou mocí zla. Jeremiášovi se dostane příslibu, který se týká jeho osobně a jeho prorocké služby; Petrovi se dostává ujištění ohledně budoucnosti církve, nového společenství, které založil Ježíš Kristus, zahrnuje všechny doby a přesahuje osobní existenci Petra samotného.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Po skončení mše svaté se papež vrátil k dnešnímu svátku ještě v promluvě před modlitbou Anděl Páně na Svatopetrském náměstí, kam si jej i přes panující horka přišlo poslechnout přibližně 20 tisíc lidí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.