Jan Pavel II. dnes dopoledne povýšil ke slávě oltářů šest nových svatých

16.5.2004 

Průčelí baziliky svatého Petra bylo dnes vyzdobeno šesti velkými portréty blahoslavených, které dnes dopoledne Jan Pavel II. prohlásil za svaté. Jsou to: Luigi Orione, kněz zakladatel Malého díla Boží prozřetelnosti. Annibale Maria di Francia, zakladatel rogazionistů, Josep Manyanet y Vives, kněz zakladatel kongregace Svaté rodiny Ježíše, Marie a Josefa, Nimatullah Kassab al-Hardini, kněz z libanonského řádu maronitů ? Nimattulah v arabštině znamená ?Dar Boží?, Paola Elisabetta Cerioli, zakladatelka kongregace sester Svaté Rodiny z Bergama a Gianna Beretta Molla, matka rodiny. Zvedne se vlna radosti a naděje, že ta, která obětovala svůj život, aby se mohla narodit její dcerka, bude nebeskou ochránkyní i vzorem všem ženám, které budou stát před volbou donosit své nenarozené dítě nebo je dát utratit.

Mše svatá svatořečení, kterou sloužil Jan Pavel II. na náměstí sv. Petra za jasného, sluncem prohřátého počasí, spolu s asi 40 tisíci věřících, byla prozářena radostí poutníků z diecézí a národů, z nichž světci pocházeli, ale zvláště řeholních rodin, které založili nebo k nimž patřili.

Svatý otec v homilii stručně načrtl duchovní profil jednotlivých světců. Po mši svaté Jan Pavel II. pozdravil v různých jazycích přítomné poutníky, mezi kterými byl president Libanonu Emile Lahoud, řada biskupů, kněží a řeholních sester, zvláště duchovní synové a dcery nových světců, náležejících do jimi založených řeholních společenství.

A na závěr, po společné modlitbě Regina Coeli, Svatý otec všem udělil své apoštolské požehnání.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.