Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   16. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

16.5.2004 

Ať se vaše srdce nechvěje a neděsí

Homilie Svatého otce během slavnosti kanonizace 16. května 2004

Česká sekce RV

1. ?Pokoj vám zanechávám? (Jan 14,27). O velikonoční době posloucháme často toto zaslíbení Krista jeho apoštolům. Opravdový pokoj je ovoce vítězství Krista nad mocnostmi zla, hříchu a smrti. Všichni, kdo ho věrně následují, se stávají svědky a budovateli jeho pokoje.

V tomto světle bych rád uvažoval o šesti nových svatých, které dnes církev uvádí k veřejné úctě: Luigi Orione, Annibale Maria Di Franca, Josep Manyanet y Vives, Nimattullah Kassab Al-Hardini, Paola Elisabetta Cerioli, Gianna Beretta Molla.

2. ?Lidé, kteří nasadili svůj život pro našeho Pána Ježíše Krista? (Sk 15,26). Tato slova Skutků apoštolů se mohou dobře vztáhnout na sv. Luigi Orione, muže, který se zcela daroval Kristu a jeho Království. Fyzické a morální utrpení, námahy, těžkosti, nepochopení a překážky všech možných druhů poznamenaly jeho apoštolskou službu. ?Kristus, církev a duše ? říkával ? se milují a slouží se jim na kříži a když jsou ukřižovaní nebo se nemilují a vůbec se jim neslouží? (Scritti, 68,81).

Srdce této strategie lásky bylo ?bez hranic, protože bylo rozšířeno Kristovou láskou? (tamtéž, 102,32). Vášeň pro Krista byla duší jeho smělého života, vnitřní pohnutkou bezmezného altruismu, stálým pramenem nezničitelné naděje. Tento pokorný syn dlaždiče hlásá, že ?pouze láska spasí svět? (tamtéž, 62,13) a všem opakuje, že dokonalá radost nemůže spočívat než v dokonalém zasvěcení se Bohu a lidem, všem lidem? (tamtéž).

3. ?Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo? (Jan 14,23). V těchto slovech evangelia vidíme zdůrazněný duchovní profil Annibala Maria di Francia, kterého láska pro Pána vedla k tomu, aby zasvětil celou svou existenci duchovnímu dobru bližních. V tomto duchu upozorňoval především na nutnost uskutečňovaní evangelního přikázání: ?Proste tedy Pána žně, aby poslal dělníky na svou vinici? (Mt 9,38). Otcům Rogacionistům a Dcerám Božské Horlivosti zanechal úkol, aby se ze všech sil snažili o to, aby modlitba za povolání byla ?neustálá a universální?. Totéž pozvání otec Hannibal Maria Di Francia obrací k mladým naší doby, které shrnuje v obvyklé výzvě: ?Zamilujte se do Ježíše Krista?. Z této prozřetelnostní intuice povstalo v církvi veliké hnutí modlitby za povolání. Ze srdce vybízím, aby příklad otce Annibala Maria Di Francia vedl a podporoval také v této naší době takové pastorační aktivity.

4. ?Přímluvce, Duch svatý, kterého otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl? (Jan 14,26). Od začátku Duch svatý povolával muže a ženy, kteří připomínali a šířili pravdu zjevenou Ježíšem. Jedním z nich byl sv. José Manyanet, opravdový apoštol rodiny. Inspiroval se v nazaretské škole, a uskutečnil svůj plán osobní svatosti a s heroickým nasazením se věnoval poslání, které mu Duch svatý svěřoval. S tímto úmyslem založil dvě kongregace sester. Viditelným symbolem jeho apoštolské touhy je také chrám Svaté Rodiny v Barceloně.

Kéž sv. José Manyanet žehná všem rodinám a pomáhá jim, aby byly příklady Svaté Rodiny ve vašich domovech!

5. Muž modlitby, milovník eucharistie, jehož láska se projevovala v dlouhých adoracích sv. Nimatullah Kassab Al-Hardini je příkladem pro mnichy libanonského řádu maronitů, ale i pro své libanonské bratry i pro všechny věřící na světě. Daroval se Bohu bezvýhradně, žil životem velkého odříkání a ukazoval, že láska k Bohu je jediný opravdový pramen radosti a štěstí pro člověka. Usilovně hledal Krista a věrně následoval svého Pána. Přijímaje své bratry ulehčoval jejich zraněným srdcím a hojil rány svých současníků, tím že jim vydával svědectví o Božím milosrdenství. Kéž jeho příklad prozáří naše cesty, kéž vzbudí u mladých lidí ryzí touhu po Bohu a po svatosti, aby hlásali našem světu světlo evangelia.

6. ?Anděl mě přenesl v duchu na velikou a vysokou horu a ukázal mi svaté město, Jeruzalém, jak sestupuje z nebe od Boha a září Boží vznešeností? (Zj 21,10). Úžasný obraz popsaný v Janově Apokalypse vyzdvihuje krásu a duchovní plodnost církve, nového Jeruzaléma. Zvláštním svědkem této duchovní plodnosti je Paola Elisabetta Cerioli, jejíž existence byla naplněná ovocem dobra.

V kontemplaci Svaté Rodiny Paola Elisabetta poznala, že rodiny zůstávají pevné, pokud jsou vzájemné vztahy podepřené a upevněné sdílením hodnot víry a křesťanské kultury. Aby světice mohla šířit tyto hodnoty, založila institut Svaté Rodiny. Byla přesvědčena, že děti, aby mohly vyrůstat v klidu a bezpečí, potřebují zdravou a jednotnou rodinu, velkorysou a stabilní. Kéž Bůh pomůže křesťanským rodinám přijmout a za všech okolností vydávat svědectví lásce milosrdného Boha.

7. Gianna Beretta Molla byla prostým, ale o to výmluvnějším poslem Boží lásky. Několik dnů před uzavřením sňatku, píše v jenom dopise svému budoucímu manželovi: ?Láska je nejkrásnější cit, který Bůh vložil do lidského srdce?. Podle příkladu Krista, který ?tak miloval své, že se za ně vydal do krajnosti? (Jan 13,1), tato svatá matka rodiny zůstala heroicky věrná poslání, které na sebe vzala v den sňatku. Krajní oběť, která zpečetila její život dosvědčuje, že pouze ten, kdo má odvahu darovat se zcela Bohu a bratřím uskutečňuje sám sebe. Kéž by naše doba objevila, skrze příklad Gianny Beretty Molly, ryzí, čistou a plodnou krásu manželské lásky, žitou jako odpověď na Boží volání!

8. ?Ať se vaše srdce nechvěje a neděsí? (Jan 14,28). Pozemské události těchto šesti nových svatých nás podněcují, abychom vytrvali na své cestě a důvěřovali v Boží pomoc a mateřskou ochranu Marie. Nyní s nebes bdí nad námi a pomáhají nám svou mocnou přímluvou.

Přeložil: Jiří Sýkora

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
17.5.04 Účastníci včerejšího svatořečení byli přijati Janem Pavlem II.
16.5.04 Jan Pavel II. dnes dopoledne povýšil ke slávě oltářů šest nových svatých
16.5.04 Svatá Gianna Beretta Molla - matka rodiny
19.2.04 Maminka by to udělala pro každého z vás...



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti