Benedikt XVI. slavil ekumenickou bohoslužbu v bazilice sv. Pavla

25.1.2013 

Benedikt XVI. slavil nešpory v bazilice sv. Pavla za hradbami na závěr Týdne modliteb za jednotu křesťanů za účasti delegací různých křesťanských církví a církevních společenství. Svatý otec v samotném závěru homilie řekl:

Naše hledání jednoty v pravdě a lásce nesmí nikdy ztratil ze zřetele, že jednota křesťanů je dílem a darem Ducha svatého a značně přesahuje naše úsilí. Proto je jádrem ekumenického úsilí duchovní ekumenismus, zvláště modlitba (srov. Unitatis redintegratio, 8). Nicméně, ekumenismus nepřinese trvalé plody, pokud nebude provázen konkrétními gesty obrácení, která hýbají svědomím a působí hojení vzpomínek a vztahů. Jak praví dekret o ekumenismu Druhého vatikánského koncilu, „opravdový ekumenismus není možný bez vnitřního obrácení“ (č.7). Autentické obrácení, které požaduje prorok Micheáš a jehož je významným vzorem apoštol Pavel, nás přivádí blíže k Bohu a do středu našeho života a také nás vzájemně sbližuje. A toto je základ našeho ekumenického úsilí. Obnova vnitřního života našeho srdce a naší mysli odrážející se v našem každodenním životě je klíčová v každém dialogu a procesu smíření a činí z ekumenismu vzájemnou snahu o porozumění, úctu a lásku, „aby svět uvěřil“ (Jan 17,21).

Drazí bratři a sestry, prosme s důvěrou Pannu Marii, nesrovnatelný vzor evangelizace, aby církev, „znamení a nástroj vnitřního spojení s Bohem a jednoty celého lidstva“, (Lumen gentium, 1) hlásala směle i v naší době Krista Spasitele.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.