150 tisíc lidí na setkání rodin s papežem Františkem

26.10.2013 

Od dvou hodin odpoledne zaplňoval Svatopetrské náměstí pestrý zástup rodin ze všech koutů světa. Na pouť s Petrovým nástupcem je v rámci Roku víry pozvala Papežská rada pro rodinu. Tématem pouti, která pokračuje také zítra nedělní eucharistií s papežem Františkem, je výzva: „Rodino, prožívej radost víry.“ Očekávaných sto padesát tisíc účastníků setkání dnes odpoledne vyslechlo řadu svědectví a hudebních vstupů. Od pěti hodin odpoledne zástupem projížděl v otevřeném voze papež František, kterého na papežském pódiu očekávala desítka dětí s jejich prarodiči. Svatého otce pak pozdravily snoubenecké a manželské páry – mezi nimi také italská rodina, přijímající uprchlíky na ostrově Lampedusa, emigrant z Nigérie a rodina syrských křesťanských uprchlíků. Během odpoledního programu pouti byla vyhlášena sbírka na podporu syrských rodin, kterým poskytuje péči italská Charita v uprchlických táborech v Jordánsku a Libanonu.

Papež František ve svém promluvě mimo jiné řekl:

Ptejme se: jak je možné žít dnes radost víry v rodině. Je možné žít tuto radost nebo ne?
Z evangelia sv. Matouše nám přichází vstříc toto slovo: „Pojďte ke mně, všichni, kdo se lopotíte a jste obtíženi, a já vás občerstvím“ (
Mt 11,28). Život je často namáhavý. Práce je úmorná, hledání práce je úmorné. Avšak tu největší tíži v životě působí nedostatek lásky. Nedostat úsměv, nedojít přijetí, způsobuje těžkost. Je mlčení, které tíží, někdy i v rodině, mezi manželi, mezi rodiči a dětmi, mezi sourozenci. I námaha je bez lásky mnohem tíživější. Myslím na opuštěné staré lidi, na rodiny, které se souží, protože se jim nedostává pomoci v péči o ty, kteří potřebují zvláštní starostlivost. „Pojďte ke mně všichni, kdo se lopotíte a jste obtíženi“, říká Ježíš.
Drahé rodiny, Pán zná vaše námahy: zná je. A zná tíži našich životů. Pán však zná také naši hlubokou touhu dojít radosti občerstvení! Pamatujete? Ježíš řekl: „Aby se vaše radost naplnila“ (
Jan 15,11). Ježíš chce, aby se naše radost naplnila! Řekl to apoštolům a opakuje to dnes nám. To je tedy první věc, kterou chci dnes večer s vámi sdílet, totiž Ježíšova slova: Pojďte ke mně, všechny rodiny světa, a já vás občerstvím, aby se vaše radost naplnila. Tato Ježíšova slova neste domů, neste je v srdci, dělte se o ně v rodině. Zvou nás, abychom šli za Ním, abychom se vzájemně obdarovávali radostí.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Svatého otce je ZDE

Sobotní setkání rodin s Petrovým nástupcem skončilo kolem 20 hodiny.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.