Římský biskup slavil bohoslužbu nešpor na zakončení roku 2013

31.12.2013 

Jako obvykle v poslední den roku slavil papež ve vatikánské bazilice bohoslužbu nešpor spojenou s eucharistickou adorací a zpěvem hymnu Te Deum. Homilii papeže Františka vám nyní přinášíme v plném znění:

Apoštol Jan definuje přítomný okamžik velmi přesně: „poslední hodina je tu“ (1 Jan 2,18). Tento výrok, který se vyskytuje v liturgii 31. prosince, znamená, že Božím vstupem do dějin jsme se ocitli v „posledních“ časech, po jejichž uplynutí bude následovat druhý a definitivní Kristův příchod. Mluví se tu přirozeně o kvalitě času, nikoli o kvantitě. S Ježíšem nastala „plnost“ času, plnost smyslu a spásy. Nebude už žádné jiné zjevení, nýbrž plná manifestace toho, co Ježíš už zjevil. V tomto smyslu tedy nastala „poslední hodina“. Každá chvíle našeho života je definitivní a každý náš čin je nositelem věčnosti, neboť odpověď, kterou dnes dáváme Bohu, jenž nás miluje v Ježíši Kristu, ovlivní naši budoucnost.
Biblické a křesťanské pojetí času a dějin není cyklické, nýbrž lineární. Je to pouť, která míří ke svému dovršení. Uplynulý rok nás tudíž staví nikoli před skutečnost, která se končí, nýbrž před skutečnost, která se naplňuje. Je to další krok směrem k cíli, jenž je před námi, cíli naděje a štěstí, protože se setkáme s Bohem, důvodem naší naděje a pramenem naší radosti.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.