Papež: Církev není samoúčelná instituce či nevládní organizace

18.6.2014 

Svatopetrské náměstí zaplnilo i přes hrozící dešťové mraky 40 tisíc lidí, aby se setkali s papežem Františkem. Ten nejprve pozdravil nemocné, kteří byli shromážděni v nedaleké aule Pavla VI., kde sledovali průběh audience z obrazovky. Mimo jiné je požádal také o modlitbu za ty, kteří jsou venku, aby nezmokli, a potom na náměstí v samotném úvodu ocenil odhodlanost přítomných. Audience se nakonec skutečně obešla bez deště. Papež František dnes zahájil nový cyklus katechezí věnovaný církvi a hned v začátku řekl:

Mluvit o církvi znamená mluvit o naší matce, naší rodině. Církev totiž není nějaká samoúčelná instituce nebo soukromá asociace či nevládní organizace a tím méně je třeba zužovat ji pouze na klérus nebo Vatikán. Kněží jsou součástí církve, ale církev jsme všichni. Nelze ji tedy redukovat na kněze, biskupy či Vatikán. Ti jsou součástí církve, ale církev jsme všichni, všichni jsme rodinou, všichni patříme k matce. Církev je skutečnost mnohem širší, otevřená celému lidstvu. Nevzniká v nějaké laboratoři, nevznikla znenadání. Založil ji Ježíš, ale je lidem, který má za sebou dlouhé dějiny, a přípravu, která začala ještě před Kristem.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

V závěru generální audience poukázal papež na Světový den uprchlíků, který připadá na pátek 20. června a mezinárodní společenství jím pamatuje na ty, kdo jsou nuceni opustit svoji vlast a prchnout před konflikty a pronásledováním:

Počet těchto bratří uprchlíků roste a v těchto posledních letech byly nuceny další tisíce lidí opustit svoje domovy, aby se zachránily. Miliony rodin, miliony z mnoha zemí a odlišného náboženského vyznání uprchly a prožívají dramata a zranění, která stěží budou moci být zahojena. Staňme se jejich bližními, sdílejme jejich strachy a jejich obavy o budoucnost a konkrétně ulehčujme jejich utrpení. Pán ať je oporou lidem a institucím, kteří se velkodušně snaží zajistit uprchlíkům přijetí a důstojnost a dodat jim naději. Pomysleme, že Ježíš byl také uprchlík, když musel se svatým Josefem a Matkou Boží utéci, aby zachránil život, a odejít do Egypta. On byl uprchlíkem. Prosme Matku Boží, která zná bolesti uprchlíků, aby byla těmto našim bratřím a sestrám nablízku. Společně prosme Matku Boží za bratry a sestry uprchlíky: Maria, Matko uprchlíků, oroduj za nás.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.