Papež: Radost, kterou přinesl Ježíš, není jen kýžená či odložená do ráje

14.12.2014 

Kolem 50 tisíc lidí dnes přišlo na Svatopetrské náměstí, aby si vyslechli polední promluvu Petrova nástupce. Mimo jiné řekl:

Srdce člověka touží po radosti. Všichni toužíme po radosti. Každá rodina, každý lid touží po štěstí. Jaká je však radost, kterou je křesťan povolán žít a dosvědčovat? Je to ta, která proudí z blízkosti Boží, z Jeho přítomnosti v našem životě. Když Ježíš vešel do dějin svým narozením v Betlémě, lidstvo obdrželo zárodek Božího království jako půda, která přijala setbu, příslib budoucí žně. Netřeba hledat jinde! Ježíš přinesl radost všem a navždy. Nejde o radost pouze kýženou či odloženou do ráje jako bychom tady na zemi měli smutek, ale v ráji radost. Nikoli! Tak to není. Jde o radost reálnou a vnímatelnou již nyní, protože sám Ježíš je naše radost a náš domov s Ježíšem je radostí, jak říkal nápis na jednom vašem transparentu: S Ježíšem je doma radost. A je radost bez Ježíše? Nikoli! On je živý, Vzkříšený a působí v nás a mezi námi zejména Slovem a svátostmi.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy papeže před modlitbou Anděl Páně je ZDE

O třetí adventní neděli si v poledne na Svatopetrské náměstí děti přinášejí figurky betlémského dítěte, které jim papež požehná, aby si je pak vložili do svých domácích jesliček, jež jsou v Itálii neodmyslitelnou součástí vánoční výzdoby domácností. Papež také letos děti zvlášť oslovil:

Milé děti děkuji vám za vaši účast a přeji vám požehnané Vánoce! Až se budete doma modlit u svých jesliček, pamatujte také na mne, modlete se za mne jako i já pamatuji na vás. Modlitba je dechem duše a je důležité najít během dne chvíli pro otevření srdce Bohu také prostými a krátkými modlitbami křesťanského lidu. Proto jsem pro vás všechny, kdo jste na náměstí, dnes připravil překvapení, dárek. Dávám vám malou knížečku, která obsahuje pár modliteb pro různé denní doby a různé životní situace. To je tedy ten dárek. Dobrovolníci vám jej dole rozdají. Každý si jednu vezměte a noste ji stále s sebou jako pomůcku k tomu, abyste celý den prožívali s Bohem. A abychom nezapomněli na ten krásný vzkaz, který jste přinesli na transparentu. Jak že zněl? „S radostí je Ježíš doma.

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně papež všem požehnal. Modlitební knížka v nákladu 50 tisíc výtisků byla připravena úřadem papežského almužníka. Nese výmluvný název „Modlitby“ a papež František k ní napsal krátkou předmluvu pod titulem „Když se modlím dýchá ve mně Bůh“.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.