Papež: Ti, které společnost a zpupnost mocných odepisuje, tvoří většinu populace

28.8.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem sešlo asi 10 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou nedělní promluvu papeže před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce mluvil o nedělním evangeliu (Lk 14,1.7-14), které popisuje Ježíše, jenž v domě jednoho z předních farizeů pozoroval hosty pozvané k obědu, jak si vybírají přední místa u stolu. Odtud pak vyplynulo Ježíšovo poučení, že „kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje, bude povýšen“. Papež František k tomu mimo jiné řekl:

Ježíšova slova zdůrazňují zcela odlišné a protikladné postoje: postoj toho, kdo si určuje svoje místo, a postoj toho, kdo si jej nechá určit Bohem, od něhož očekává odměnu. Nezapomínejme, že Bůh odměňuje mnohem více než lidé! Dává nám mnohem krásnější místo než to, které nám dávají lidé! Místo, které nám dává Bůh, je v blízkosti Jeho srdce a jeho odměnou je věčný život. „Budeš blahoslavený – říká Ježíš – dostaneš odměnu při vzkříšení spravedlivých“ (v.14).
Popisuje to druhé podobenství, ve kterém Ježíš poukazuje na postoj nezištnosti, kterou se má vyznačovat pohostinnost. Říká: „Když strojíš hostinu, pozvi žebráky a mrzáky, chromé a slepé. A budeš blahoslavený, protože oni ti to nemají čím odplatit“ (vv.13-14). Jde o to zvolit si nezištnost namísto oportunistické kalkulace, která usiluje o získání odměny, je zinteresovaná a chce se obohatit. Chudí, obyčejní a bezvýznamní totiž nemohou pozvání na hostinu nikdy oplatit. Ježíš tak ukazuje, že preferuje chudé a vyděděné, kteří jsou v Božím království privilegováni, a podává zásadní poselství evangelia, které spočívá ve službě bližnímu pro lásku Boží. Ježíš dnes dává hlas tomu, kdo nemá hlas, a každého z nás důrazně vyzývá, abychom otevřeli srdce a vzali si za své utrpení a úzkosti chudých, hladových, vyděděných, uprchlíků, životem zdrcených a těch, kdo jsou odepsáni společností a zpupností mocnějších. Ve skutečnosti tito odepsaní tvoří drtivou většinu populace.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před modlitbou Anděl Páně je ZDE

Papež František se pak vrátil k aktuálnímu dění ve střední Itálii, postižené ničivým zemětřesením, které si vyžádalo až dosud 291 lidský život.

Rád bych znovu vyjádřil svoji duchovní blízkost obyvatelům krajů Lazio, Marche a Umbrie, kteří byli v uplynulých dnech těžce postiženi zemětřesením. Myslím zejména na lidi v Amatrice, Accumoli, Arquata, Pescara del Tronto a Norcia. Znovu těmto drahým lidem říkám, že církev sdílí jejich utrpení a jejich starosti. Modleme se za zemřelé a za zachráněné. Péče, s níž pracují místní představitelé, pořádkové síly, civilní ochrana a dobrovolníci, dokazuje, jak důležitá je solidarita pro překonání tak bolestných zkoušek. Drazí bratři a sestry, doufám, že jakmile to bude možné, přijdu vás také navštívit a osobně doručit útěchu víry, otcovské a bratrské objetí a oporu křesťanké naděje. Modleme se všichni společně za tyto bratry a sestry.

Po společné recitaci Zdrávasu papež František pokračoval:

Včera se v Santiago del Estero, v Argentině , konala beatifikace sestry Marie Antonie de San Jose, kterou lid nazývá Matka Antula (Mama Antula). Její příkladné křesťanské svědectví, zejména její apoštolát při šíření Duchovních cvičení, může stále podněcovat touhu po přilnutí ke Kristu a evangeliu.

Potom papež upozornil na blížící se Světový den modliteb za péči o stvoření:

Příští čtvrtek 1. září se bude společně s pravoslavnými bratry a jinými církvemi konat Světový den modliteb za péči o stvoření. Bude to příležitost k posílení společného nasazení za ochranu života a úctu k životnímu prostředí a přírodě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.