Papež kanonizoval Matku Terezu

4.9.2016 

Matka Tereza byla připočtena do seznamu svatých. Její kanonizace byla pojata jako vrcholný moment Svatého roku milosrdenství a účastnilo se jí na Svatopetrském a přilehlém Náměstí Pia XII. podle italské policie 120 tisíc lidí. Spolu s Petrovým nástupcem při liturgii koncelebrovalo 70 kardinálů, 400 biskupů a více než 1700 kněží. Přední, tedy nejbližší místa u oltáře patřila kromě členů dvaceti oficiálních delegací států a mezinárodních institucí, také více než tisícovce chudých a bezdomovců, kteří přijeli s několika stovkami sester Misionářek lásky z celé Itálie. Velká většina účastníků dnešní kanonizace však byla tvořena především volontariátem, tedy členy dobrovolnické služby, která má ode dneška svoji svatou patronku.
Papež František ve své homilii vyšel z dnešních liturgických čtení a v samotném závěru řekl:

Matka Tereza byla v celém svém životě velkodušnou rozdavatelkou božského milosrdenství, dávala se všem k dispozici přijímáním a obranou lidského života, jak nenarozeného, tak toho opuštěného a odepsaného. Zasazovala se o obranu života tím, že nepřetržitě hlásala: „nenarozený je ten nejslabší, nejmenší a nejubožejší“. Skláněla se ke zdrceným lidem, ponechaným, aby umírali na zemi u cesty, a rozpoznávala v nich důstojnost, kterou jim dal Bůh; dala slyšet svůj hlas mocným země, aby uznali svoji vinu za zločiny – za zločiny – bídy, kterou stvořili. Milosrdenství pro ni bylo „solí“, která dává každému dílu chuť, i „světlem“, které osvěcuje temnoty těch, kterým se již nedostávalo slz, aby plakali nad svou bídou a utrpením.
Její poslání na městských a existenciálních periferiích trvá dodnes jako výmluvné svědectví Boží blízkosti těm nejchudším z chudých. Dnes odevzdávám tuto příznačnou postavu ženy a řeholnice veškerému volontariátu: ona ať je vaším vzorem svatosti! Myslím, že možná budeme mít trochu potíž říkat jí svatá Tereza. Její svatost je nám tak blízká, tak jemná a plodná, že jí budeme nadále říkat Matka Tereza. Ať nám tato neúnavná vykonavatelka milosrdenství pomáhá stále více chápat, že jediným kritériem naší činnosti je nezištná láska, oproštěná od každé ideologie a každého pouta a určená všem, bez rozdílu jazyka, kultury, rasy či náboženství. Matka Tereza ráda říkávala: „Možná nebudu mluvit jejich řečí, ale mohu se usmívat.“ Nesme v srdci její úsměv a rozdávejme jej těm, které potkáváme na svojí cestě, zejména trpícím lidem. Tak otevřeme horizonty radosti a naděje malomyslným lidem, kteří potřebují porozumění a něhu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

Řád Misionářek lásky, který tato Albánka s křestním jménem Anežka založila, má dnes přes 5000 členek a působí v 765 domech na celém světě. Obřadu svatořečení na Svatopetrském náměstí se účastnilo několik stovek těchto řeholnic spolu s přibližně půldruhým tisícem lidí, kterým různými způsoby slouží. Nechyběli samozřejmě bratři z několika mužských řeholních kongregací, které světice inspirovala a založila, a četní dobrovolníci, kteří jsou zapojeni do charitativních činností obou větví tohoto řádu. Všechny přítomné papež František na konci liturgie pozdravil:

Zejména misionářky a misionáře lásky, kteří tvoří duchovní rodinu Matky Terezy. Vaše svatá zakladatelka ať nad vámi neustále bdí a vyprošuje vám, abyste zůstali věrni Bohu, církvi a chudým. S vděčnou úctou zdravím také přítomné státní představitele, zejména ze zemí, spojených s postavou nové světice, jakož i oficiální delegace a početné poutníky, kteří přišli z těchto zemí účastnit se této události. Bůh žehnej vašim národům.
Srdečně zdravím vás všechny, drazí dobrovolníci, vás, kdo prokazujete milosrdenství. Svěřuji vás do ochrany Matky Terezy, která vás učí denně rozjímat a adorovat ukřižovaného Ježíše, abyste Jej rozpoznávali a sloužili Mu ve svých potřebných bratřích. Prosme o tuto milost také pro všechny, kdo jsou s námi spojeni prostřednictvím médií v každé části světa.
V této chvíli bych rád zmínil množství těch, kdo v obtížných a nebezpečných situacích slouží bratřím. Myslím zejména na mnohé řeholnice, které svůj život odevzdávají bezvýhradně. Modleme se zejména za španělskou misionářku, sestru Isabelu, která byla zabita před dvěma dny v hlavním městě Haiti, a vyprošujme této tolik zkoušené zemi, aby byla zbavena takovýchto násilností a nastala tam pro všechny větší bezpečnost. Vzpomeňme také na další sestry, které byly vystaveny násilnostem v jiných zemích. Učiňme tak modlitbou k Panně Marii, Matce a Královně všech svatých.

Po mariánské modlitbě Anděl Páně Petrův nástupce všem požehnal.
Po kanonizační liturgii pokračovala dnešní slavnost ještě obědem v atriu auly Pavla VI., kde papež František spolu se sestrami Matky Terezy nabídli pohostinství všem chudým a bezdomovcům, kterých si sestry přivedli do Říma asi půl druhého tisíce. Pocházeli zejména z domů a nocleháren Misionářek lásky z celé Itálie: Milána, Boloně, Florencie, Neapole a všech římských domů. Přicestovali autobusem většinou během noci. Při obědě jim sloužilo přibližně 250 sester, 50 bratří a desítky dalších dobrovolníků. K obědu byla pizza napoletana, kterou připravoval na místě dvacetičlenný tým s třemi pojízdnými pecemi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.