Pastorační pracovníci jednají o obchodu s orgány a nucených manželstvích

10.4.2019 

Vatikán. Odbor pro migraci vatikánského Úřadu pro službu integrálnímu lidskému rozvoji pořádá v těchto dnech mezinárodní konferenci o trestném činu obchodování s lidmi, který nezahrnuje pouze sexuální vykořisťování, otrockou práci a různé další formy nevolnictví, nýbrž také násilný odběr orgánů, nucená manželství, verbování dětských vojáků či nucenou žebrotu. Právě analýze těchto zdánlivě okrajových jevů obchodování s lidmi se věnuje více než dvě stě biskupů, kněží, řeholníků a řeholnic i mnozí laici, kteří se do Říma sjeli ze všech koutů světa. Cílem jejich setkání, uzavřeného veřejnosti, je mimo jiné navrhnout cílené projekty, které by uváděly do praxe pastorační příručku o obchodování s lidmi, podepsanou před několika měsíci papežem Františkem.

„Jde o dokument, který jsme se snažili vypracovat díky podnětům pastoračních pracovníků katolické církve ze všech světadílů. Nyní, po papežově schválení, můžeme tuto příručku předložit ke společné reflexi a zejména koordinovat naši činnost. Při setkání diskutujeme o dvou hlavních jevech obchodování s lidmi – sexuálním vykořisťování a otrocké práci. Nechceme ovšem opominout další méně známé projevy, jako obchodování s orgány, nucená manželství a další skryté formy, přítomné v našich společnostech, kde například oběti obchodu s lidmi končí jako domácí služebnictvo. Mluvíme také o poptávce, bez níž by obchodování s lidmi neexistovalo, a o produkčních řetězcích, které dovedně zakrývají otrockou práci. Otrocká práce totiž stále více vstupuje do normální výroby, aby se snižovaly ceny. Dalším velice důležitým tématem je pašování migrantů často spojené se sexuálním zneužíváním a otroctvím, které je formou obchodu s lidmi. Mnoho takovýchto případů je třeba v Libyi.“

Vysvětlil o. Fabio Baggio, podsekretář sekce pro migranty vatikánského úřadu. Účastníky konference přijme ve čtvrtek papež František, který obchodování s lidmi nazývá zločinem proti lidskosti a věnuje mu nemalou pozornost již od počátku pontifikátu.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.