Papež: Nechodím si pro energii k čarodějnicím

8.5.2019 

Vatikán/Skopje. Jak je zvykem v závěru každé apoštolské cesty, papež František se po zakončení návštěvy Bulharska a Makedonie setkal během zpátečního letu s novinářským doprovodem. Leteckou tiskovou konferenci moderoval prozatímní ředitel Tiskového střediska Svatého stolce, Alessandro Gisotti.

Římský biskup při ní popsal dva nejintenzivnější prožitky třídenního pobytu – první svaté přijímání bulharských dětí v obci Rakovski a mateřskou lásku sester Matky Terezy, kterou prokazují chudým v makedonském Skopje. Poznamenal, že jej hluboce povzbudil rozhovor s bulharským pravoslavným patrirchou Neofitem a že také ostatní patriarchové jsou Boží mužové, ne-li přímo světci.

V souvislosti s kanonizací kard. Aloise Stepinace zajímá papeže Františka především pravda, jíž se nebojí tolik jako Božího soudu. A práci studijní komise o ženském diakonátu v katolické církvi zatím nepovažuje za uzavřenou, jelikož každý z členů komise nyní pokračuje ve vlastním bádání. Konečně síla a vitalita, s níž římský biskup zvládá svůj úřad, je Pánovým darem a milostí. „Nechodím si pro ni k čarodějnicím!“, ujistil papež novináře.

Překlad TISKOVÉ KONFERENCE najdete ZDE.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.