Benedikt XVI. pronesl homilii k účastníkům Mezinárodního eucharistického kongresu

23.6.2008 

V kanadském Quebecu se včera slavnostní Statio Orbis skončil 49.mezinárodní eucharistický kongres. Slavnostní mše svatá, kterou provázel vytrvalý déšť, se konala na tzv. Abrahamových polích za účasti mnoha tisíc věřících ze 75 zemí světa a předsedal jí zvláštní papežský legát kardinál Jozef Tomko. Spolu s ním koncelebrovalo 40 kardinálů, 25 biskupů a 1500 kněží. Za pomoci nejmodernější techniky byl přítomen také Svatý otec Benedikt XVI., který prostřednictvím satelitního televizního přenosu a velkoplošných obrazovek rozmístěných v dějišti eucharistické liturgie pronesl k jejím účastníkům homilii přímo z apoštolského paláce ve Vatikánu. Petrův nástupce ve své promluvě rozvinul téma kongresu ?Eucharistie dar Boží pro život světa?:

?Účast na eucharistii nás nevzdaluje od našich současníků, ale naopak. Poněvadž je výrazem lásky Boží par excellence, vybízí nás, abychom se spolu se všemi naši bratry snažili čelit nynějším výzvám a vytvářeli tak ze země místo, kde se žije dobře. Proto musíme nepřetržitě bojovat za to, aby každá osoba byla respektována od svého početí do přirozené smrti, aby naše bohaté společnosti přijímaly ty nejchudší a navrátily jim znovu veškerou jejich důstojnost, aby každý člověk mohl uživit sebe a svou rodinu a ve všech kontinentech zavládl mír a spravedlnost. Toto jsou výzvy, které mají hýbat všemi našimi současníky a k jejichž řešení křesťané čerpají sílu z eucharistického tajemství.

??Tajemství víry?, vyznáváme při každé mši svaté. Chtěl bych, aby každý toto tajemství usilovně studoval a prohluboval jak individuální, tak společnou četbou koncilního dokumentu o liturgii ?Sacrosanctum Concilium?, a odvážně pak toto tajemství dosvědčoval. Tak si bude každý moci lépe osvojit význam všech aspektů eucharistie, porozumět jejich hloubce a s větší intenzitou ji prožívat. Každá věta, každé gesto má svůj vlastní význam a skrývá v sobě tajemství.
Upřímně doufám, že se tento kongres pro všechny věřící stane pobídkou, aby se zapojili do obnovy eucharistické katecheze, osvojili si autentické eucharistické poznání, znovu začali vyučovat děti a mládež soustředit se na toto základní tajemství víry, kolem něhož začnou budovat svůj život. Zvláště vyzývám kněze, aby prokazovali ritu eucharistie náležitou úctu, a všechny věřící, aby respektovali role, které při slavení eucharistie patří jak kněžím, tak laikům. Liturgie není naším vlastnictvím, ale pokladem církve. Přijímáním eucharistie, adorací Nejsvětější svátosti chceme prohlubovat naše společenství, připravovat se k němu a prodlužovat jej, což znamená, že sami vstupujeme do společenství s Kristem, a skrze Něho s celou Trojicí, a stáváme se tak tím, co přijímáme a žijeme ve společenství s církví.
?

V závěru své homilie Benedikt XVI. oznámil také místo konání příštího mezinárodního eucharistického kongresu, který se uskuteční roku 2012 v Dublinu.

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.