Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

2.11.2008 

Cecílie a Vavřinec

Josef Koláček

Centurioni, kteří měli v Římě stráž při popravě sv. Cecílie, a mnoho okolostojících naříkalo nad tím, že tak půvabná dívka chce čelit smrti. Tehdy jim Cecílie řekla: ?Drazí chlapci, zemřít to neznamená ztratit své mládí, nýbrž proměnit je na lepší: je to jako dát bahno a dostat za to zlato, opustit ubohou chatrč a vstoupit do nádherného příbytku. Můj Pán dává stokrát víc než se mu dá.?

Tak líčí Zlatá legenda, napsaná janovským biskupem Iacopo da Varazze, který zemřel v roce 1298, mučednickou smrt mladé římské šlechtické dcerky ze 3. století. Tohle vyprávění se stalo klasickým dílem spirituality po celá staletí. Cecílie vidí smrt jako vstup do nového horizontu života, aby slavila setkání s tolik milovaným Bohem. Nezřítila se do nicoty, nýbrž překročila práh ?vzácného a vyzdobeného? příbytku, jak to už formuloval sv. Pavel ve druhém listu Korinťanům: ?Až bude stržen stan, v němž tady na zemi bydlíme, dá nám Bůh jiný příbytek. Ne dům udělaný lidskýma rukama, nýbrž věčný v nebi? (2 Kor 5, 1).

Avšak kromě tohoto tématu, které je také spojeno s měsícem, jenž je tradičně věnován památce věrných zemřelých, je ve slovech mladičké krasavice Cecílie jiný aspekt, který zasluhuje, abychom se nad ním zamysleli, a to radikální a absolutní důslednost s volbou života a víry, kterou udělala. Stupnice hodnot se nesmí zvažovat pouze podle bezprostřední užitečnosti, prospěchu ? co za to? a sobectví ? co z toho budu mít? - ty nás poutají k hmotným věcem. Někdy ? a to nejen ve 3. století, nýbrž i dnes - je třeba mít odvahu obětovat všechno, i osobní zájmy pro ideál a pro vyšší hodnotu. Toto ?ztratit?, jak učí evangelium ? ve skutečnosti znamená ?najít?stonásobně.

Obraz, socha nebo mozaika, na tom nezáleží. Představuje-li statného mladíka, oblečeného do dalmatiky, s palmou v jedné ruce, s evangeliem ve druhé, s roštem opřeným o jeho bok nebo ležícím na zemi, s pytlíkem peněz, pak je to bezpochyby jáhen sv. Vavřinec, nejznámější mučedník a také nejvíce uctívaný po apoštolech. Tento rok ho církev slaví zvláštním způsobem: jubilejním rokem k 1.750 výročí jeho smrti. 1. ledna jej zahájil kardinál Camillo Ruini v římské basilice sv.Vavřince za hradbami, která uchovává jeho ostatky.

Vavřinec se narodil kolem roku 230 ve Španělsku a to v aragonském městě Osca. Po studiích se odebral do Říma. Stává se arcijáhnem papeže Sixta II. a spravuje majetek církve a pomáhá chudým. V srpnu 258 císař Valerián rozpoutal pronásledování křesťanů, dává zatknout papeže a některé jáhny a mnoho věřících Sixtus II., ještě před popravou stětím pověří Vavřince, aby rozdělil chudým majetek církve. Císař naopak rozkazuje jáhnovi, aby mu jej vydal. On pak po třech dnech předstoupí před císaře obklopen zástupem chudých a nemocných a hrdě hlásí císaři Valeriánovi, že právě oni jsou pravým pokladem církve. Císař ho na místě odsoudí ke smrti.

Vyprávění o jeho mučednictví, uchované sv. Ambrožem, je plné krutých podrobností. Vavřinec je nejprve tlučen olověnými koulemi, pak položen mezi dva řeřavé pláty mědi a nakonec na rošt. Umírá 10. srpna 258, do poslední chvíle chválí Boha a přitom ho prosí za kruté katany. Je znám sv. Ambrožem zaznamenaný jeho rozhovor s katem: ?Z této strany už jsem opečen, otoč mě na druhou a pak si mě sněz?! Jeho úcta se rychle rozšířila po celé římské říši, ani ne po půl století dal postavit císař Konstantin na místě jeho mučednické smrti basiliku, v níž je jeho hrob uzavřen stříbrnými rošty. V letech 579 ? 590 ji papež Pelagius II. dal zvětšit a v následujících stoletím byla stále více zdobena až v letech 1216-1227 papež Honorius II. dává zbudovat novou basiliku. Tam v bývalém nartexu starokřesťanské basiliky (podloubí vyhrazeném pro katechumeny) si přál být pochován Pius IX. Poslední restaurování se provádělo v letech 1946-1949, jež si vynutilo bombardování basiliky 19. 7. 1943. Památná zůstane v paměti Římanů návštěva Pia XII. na troskách basiliky mezi obyvatelstvem zničené čtvrti.

Řím uctívá tohoto mučedníka jako třetího patrona, po sv. Petrovi a Pavlovi. Ne náhodou mu kromě basiliky ?fuori le Mura? zasvětila kostel ?in Miranda? kde byl Vavřinec odsouzen ke smrti, ?in Panisperna?, kde byl mučen a pak ?Sv Vařinec in Lucina? a ?in Damaso? . V kostele ?San Lorenzo in Palatino? byla dlouho uchovávána hlava mučedníka, kterou pak Sixtus V. (1585-1590) dal přenést na Laterán, do Sixtínské kaple, do kaple na Kvirinálu a nakonec do Vatikánu.

?Odejdi odtud, protože Herodes tě chce zabít?, radili farizeové Ježíšovi. ?Jeruzaléme, Jeruzaléme, Zabíjíš proroky a kamenuješ ty, kteří jsou k tobě posláni? - Tato Ježíšova slova z dnešního evangelia mi v ozvěně komentovala zprávu, že byli v Moskvě zavražděni dva jezuité. Byl to 42 letý profesor teologie P. Victor Betancourt, equadorský misionář v Rusku a 47 letý P. Otto Messmer superior ruského regionu Tovaryšstva Ježíšova. První byl utlučen k smrti 25. října, druhý po svém návratu z Německa 27. října tímtéž způsobem. K této dvojí vraždě došlo v bytu jezuitské komunity na ulici Petrovka nedaleko Kremlu. Právě došlou zprávu nám sdělil hlavní celebrant rekviem při pohřbu našeho 98 letého bratra Angela Masiera. Po celou mši svatou se mi opakovaně vynořovalo v mysli: ?Moskvo, Moskvo, Zabíjíš proroky a kamenuješ ty, kdo jsou k tobě posláni! ? Byla to také odpověď všem skeptikům a politicky korektním současníkům, kteří odsouvají Vavřincův příklad hrdinské víry do minulosti s nadřazenou poznámkou: ?Ale to bylo kdysi v prvních stoletích po Kristu. Dnes už je jiná doba. Takového něco by bylo čirým bláznovstvím?.

Jak je vidět a jak to hluboce zakoušíme při mučednické smrti svých spolubratří toto čiré bláznovství pro Krista je více než kdy jindy živé. Způsoby mučení se sice od dob sv. Vavřince změnily, ale prolitá krev dnešních mučedníků je stále semenem nových křesťanů a jejich svědectví pro Krista neumlčí ani vytěsňování z vědomí lidí, o které se svorně snaží hromadné sdělovací prostředky. Jen pro malověrné zůstává hlodavá záhada, proč Pán odvolává ze své vinice, ze současného světa ? misionáře čtyřicátníky. a ponechává na ní již věkem pokročilé. Písmo svaté odpovídá: ?Deus providebit. Pán se postará?.



Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti