Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   8. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

9.5.2009 

S vírou a nadějí hledět do budoucna

Benedikt XVI. na hoře Nebo

Česká sekce RV

Otče generální ministře,
otče kustode,
drazí přátelé,
z posvátného místa posvěceného vzpomínkou na Mojžíše vás všechny srdečně zdravím v našem Pánu Ježíši Kristu. Děkuji generálnímu ministrovi řádu menších bratří, otci Josému Rodríguezovi Carballo za srdečná slova na uvítanou. Této příležitosti také využívám k tomu, abych vyjádřil vděčnost svou i celé církve bratřím z kustodie Svaté země za jejich staletou přítomnost v těchto místech, za radostnou věrnost charismatu svatého Františka i za velkorysou péči o duchovní a hmotný blahobyt místních křesťanských komunit a nespočetných poutníků, kteří Svatou zemi každoročně navštěvují. S vděčností bych zde také zvláště vzpomenul na zesnulého otce Michela Piccirilla, jenž celý svůj život zasvětil studiu křesťanského starověku a je pohřben právě v tomto, pro něj tak drahém kostele.

Je vhodné, že má pouť začíná na této hoře, odkud Mojžíš z dálky hleděl na Zaslíbenou zemi. Velkolepá scenérie, která se před námi od tohoto poutního místa otevírá, nás vybízí k úvahám o tom, jak ono prorocké vidění tajemně obsáhlo velký plán spásy, který Bůh připravil pro svůj lid. V údolí Jordánu, který pod námi plyne, totiž v plnosti časů Jan Křtitel přišel, aby připravoval cestu Pánu. Ve vodách Jordánu byl Ježíš po Janově křtu zjeven jako milovaný Otcův Syn a poté, co byl pomazán Duchem Svatým, zahájil svou veřejnou službu. A bylo to opět u Jordánu, odkud se evangelium začalo šířit nejprve prostřednictvím kázání a zázraků samotného Krista a potom, po jeho vzkříšení a vylití Ducha Svatého o Letnicích, také přičiněním jeho učedníků do všech konců světa.

Tady na výšinách hory Nebo nás vzpomínka na Mojžíše zve, abychom ?pozvedli oči? a do své vděčnosti zahrnuli nejen podivuhodné Boží skutky v minulosti, ale také abychom hleděli s vírou a nadějí do budoucnosti, kterou Bůh chystá pro nás a pro celý svět. Tak jako Mojžíš jsme i my byli zavoláni jménem a vyzváni, abychom každého dne konali exodus z hříchu a otroctví směrem k životu a svobodě; byl nám též darován skálopevný příslib, který vede naše kroky. Ve vodách křtu jsme přešli z otroctví hříchu k novému životu a nové naději. Ve společenství církve, Kristova těla, už předem nahlížíme nebeské město, nový Jeruzalém, kde bude Bůh všechno ve všem. Z této posvátné hory Mojžíš směřuje naše zraky vzhůru, k naplnění všech Božích příslibů v Kristu.

Mojžíš se na Zaslíbenou zemi díval zdálky a v závěru své pozemské pouti. Jeho příklad nám připomíná, že i my jsme součástí věčné pouti Božího lidu dějinami. Ve stopách proroků, apoštolů a svatých jsme povoláni, abychom kráčeli s Pánem a uskutečňovali jeho poslání vydávat svědectví evangeliu o Boží všeobecné lásce a milosrdenství. Jsme povoláni, abychom se přičiňovali o příchod Kristova království prostřednictvím své lásky, služby chudým a snahy být kvasem smíření, odpuštění a pokoje ve světě kolem nás. Víme, že stejně jako Mojžíš ani my s největší pravděpodobností během svého života neuvidíme plné uskutečnění Božího plánu. Přece však máme důvěru, že svým nepatrným přínosem ve věrnosti povolání, které každý z nás dostal, přispějeme k narovnání cest Páně a k úsvitu jeho království. Víme také, že Bůh, který Mojžíšovi zjevil své jméno jako příslib, bude stále po našem boku (srov. Ex 3,14), dá nám sílu vytrvat v radostné naději i uprostřed utrpení, zkoušek a soužení.

Již od prvopočátků putovali křesťané na místa, která se pojila s dějinami vyvoleného národa, s událostmi života Kristova i rodící se církve. Tato velká tradice, jejímž pokračováním a potvrzením je moje nynější pouť, vychází z touhy vidět, dotknout se a v modlitbě a rozjímání okusit místa požehnaná fyzickou přítomností našeho Spasitele, jeho požehnané Matky, apoštolů a prvních učedníků, kteří jej spatřili zmrtvýchvstalého. Tady, ve šlépějích nesčetných poutníků, kteří nás během staletí předešli, jsme vyzýváni, abychom plněji docenili dar víry a růst v onom společenství, které překračuje všechna omezení jazyka, rasy a kultury.

Antická tradice putování na posvátná místa nám navíc připomíná nerozlučný svazek, jenž spojuje církev s židovským lidem. Již od počátků si církev v těchto zemích připomínala při liturgii velké postavy patriarchů a proroků na znamení svého hlubokého uznání jednoty obou zákonů. Kéž nám dnešní setkání vlije obnovenou lásku ke spisům Písma svatého a touhu překonat všechny překážky, které stojí v cestě smíření mezi křesťany a židy ve vzájemném respektu a ve spolupráci a službě onomu pokoji, ke kterému nás slovo Boží volá.

Drazí přátelé, shromáždění na tomto posvátném místě, pozvedněme oči a srdce k Otci. Chystáme se recitovat modlitbu, kterou nás naučil Ježíš; vzývejme ho, aby uspíšil příchod svého království a my abychom tak mohli spatřit naplnění jeho plánu spásy a spolu se svatým Františkem a všemi poutníky, kteří nás předešli se znamením víry, zakoušet nevýslovný dar pokoje ? pax et bonum ? který nás čeká v nebeském Jeruzalémě.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.5.09 Rabín Eckstein hodnotí návštěvu Benedikta XVI. pozitivně
16.5.09 Benedikt XVI. bilancuje cestu do Svaté země
15.5.09 Závěr pouti Benedikta XVI. do Svaté země - 8.den
15.5.09 Srdečně děkuji všem za přijetí
15.5.09 Vážím si úsilí arménské církve o teologický dialog



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti