Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

16.10.2009 

Věž

Homilie k 29. neděli v mezidobí

Tomáš Špidlík

Když se díváme na krajinu, věže sou to první, co oči zachytí. Nejnápadnější je to ve Slovinsku. Tam si zvykli stavět kostelíky na pahorcích. Tak se stane, že z jednoho místa vidíme věže jakoby rozseté po celé krajině. A přece ekonomicky je věž nejméně úspornou stavbou. Stojí mnoho peněz a slouží jenom k zavěšení zvonů a velkých hodin. Tomu, kdo jde pěšky, někdy udává směr, ale nemá se na věže dívat ten, kdo řídí auto, skončil by mimo cestu v příkopě. Ale přesto se ve volné chvíli lidé na věž rádi dívají. Co tam zachytí? Obyčejně nic, pohled zabloudí do výšky, do neznáma. Je to divné, ale člověka unavuje chodit pořád po známých cestách a umět si vypočítat, kam a za jakou dobu dojde. Tak se chodí a jezdí do denní práce. V prázdninách, ve dnech odpočinku si rádi zajedeme, jak říkají Němci, ?do modra?, kde potkáme něco nečekaného.

Takovou zkušenost všichni známe, ale neuvědomujeme si, že jsou za ní důležité základy psychologické i mravní. Jak je vysvětlit? Začněme od počátku! Ve světě se všecko hýbe, život je plný dynamismu. Jak ty pohyby vznikají. V mechanickém světě platí princip: co se hýbe, dostalo se do pohybu od něčeho dalšího. Jako chlapci jsme rádi dělali pokus v kamenolomu. Vystoupili jsme nahoru a pustili jsme dolů kámen, sledovali jsme pak, kolik jiných kamenů svým valením strhnul tím, že jeden narážel na druhý. Tak vysvětlují odedávna filosofové a teologové i Boží existenci. On je prvním hybatelem vší činnosti ve světě. Leonardo da Vinci, který měl velké schopnosti technické, ve svém denníku oslovuje Boha ?primo Motore?. Je tedy dokonale svobodný. Podle definice Aristotelovy je svobodný ten, kdo sám od sebe určuje své jednání. V plném smyslu je to jenom Bůh, který stvořil všechno ostatní. Ale člověka stvořil ke svému obrazu, sobě podobného. Tedy i on má stálou touhu jednat svobodně a ne jenom proto, že musí. Lidově se říká: vymanit se z neustálé otročiny. Jak to udělat?

První způsob jsme už naznačili. Děje se to útěkem ve formě odpočinku, prázdnin. Slovo ?prázdniny? je charakteristické: den, který musel být celý vyplněn povinnostmi, je najednou prázdný. Hledíme jej strávit někde mimo, aby se i hlava vyprázdnila od myšlenek a starostí, které ji zatěžují, pozvedneme oči na nebe, abychom zapomněli na zemi. Ale opravdových prázdnin máme vždycky málo. Je možné se nějak osvobodit od otročiny i při práci samé?

Na počátku je tu cizí rozkaz: Musíte udělat to a to, tak a tak se to od vás očekává. První, co my sami požadujeme je, aby ten první rozkaz stačil, aby už nad námi nestál někdo, kdo nás stále ?sekýruje? a každé hnutí kontroluje. Ten, kdo poroučí, musí mít k nám alespoň minimální důvěru. Vzali jsme tu práci z povinnosti, ale teď už ji chceme dokončit dobrovolně. A ta dobrovolnost se obyčejně projeví i ve zvláštní iniciativě. Žena připravuje oběd, objednané jídlo, takové, jaké se dělá všude jinde. Ale napadne ji, že by mohla něco zlepšit tak, aby to pak ocenili, aby slyšela, že tak dobré to ještě nikdy nejedli. Krejčí je šťastný, když mu řeknou: Tak pěkně ušitý oblek dovedete udělat jenom vy. Pracoval déle než musel, ale jeho samého to těší. O originální výtvor ovšem usilují všichni umělci. Pro ocenění jsou schopni pracovat i zadarmo, jenom aby dílo bylo mistrovské a nejenom řemeslnické.

Ocenění práce tedy potěší. Ale i to bývá různého druhu podle toho, od jakých osob pochází. Usmějeme se povrchně, když nás pochválí někdo, kdo sám se v díle nevyzná. Oceníme jeho sympatii, ale nic víc. Nadšení probudí naopak úsudek dobrých odborníků. Dostane-li někdo za své dílo Nobelovu cenu, považuje to za celoživotní úspěch. Pochopitelně se velké ceny od velkých odborníků vyskytují jenom zřídka.

Ale je i jeden druh ocenění, který je velmi nenápadný, a přesto je opravdu hřejivý. Matka uvařila oběd. Nepřišel žádný odborník v kuchařském umění, aby jí to ocenil. Ale sešla se celá rodina a cítí se všichni spokojeni u společného jídla. Bylo uvařeno s láskou a s láskou se oceňuje. Kdyby tam byly nějaké nedostatky, na ty se nehledí. Mohu to dotvrdit i jiným příkladem. Někdo, kdo má vysoké místo v politickém životě, musí ovšem často cestovat. Mluvil v jednom městě už dopoledne a objednali mu oběd v luxusní restauraci. Omluvil se a zašel k nějakému známému dělníkovi. Tam se ovšem vyděsili: Co mu tak najednou připravíme? Celá rodina hleděla vypomoci a dělali co mohli. Pán se mně pak přiznal: Takový oběd je opravdové pochutnání, tomu se žádný luxusní restaurant nevyrovná.

Můžeme z těchto příkladů, které zní banálně, odvodit něco povzbudivého pro náš denní banální život? Začněme zase od počátku. Na počátku všeho našeho jednání je nějaká rozkaz. Je jich vlastně celá řada, ale první vychází od Boha, který nás stvořil a určil nám povolání. Udělal to z lásky a dává nám všecky prostředky k uskutečnění toho, co na nás chce opravdu on. Nechce, abychom to dělali otrocky. Proto nám přicházejí stále inspirace jako umělcům, jak bychom své povolání zlepšili, zkrášlili. On sám to doopravdy oceňuje a dovede své ocenění dávat najevo tím, že cítíme vnitřní uspokojení a klid.

Dá se však položit námitka v opačném smyslu: Mám-li si představit, že mou práci sleduje Boží pohled, pak mám pocit, že jsem stále sledován a i když je to od Boha, je to přesto nepříjemné. Tak to napsal jeden holandský spisovatel, který si vzpomíná, že měli v koleji, kde jako hoch studoval, ve spárně obraz velkého oka s nápisem: Bůh tě vidí. Spisovatel dodává, že mu z toho zůstal po celý život jakýsi nepříjemný pocit, že žije po dozorem. Co bychom mu poradili, aby se toho zbavil? Já bych mu řekl: Naraď ten obraz oka obrazem věže. Nemysli na to, že se někdo dívá shora na tebe dolů, ale raději, že ty se zdola díváš nahoru. Uvidíš tam slunce a modré nebe. Představa, že na nás hledí sluneční jas ovšem nestraší. Tou se omládne. Vrací nás do mentality dítěte, které se každý den probouzí s podvědomou otázkou: Copak mne dnes čeká pěkného?

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti