Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

1.12.2009 

Benedikt XVI.: Přírodní vědy a fyzika nestačí k zodpovězení otázek, které klade vesmír

Vatikán. Benedikt XVI. zaslal poselství účastníkům sympozia na téma ?Od Galileova dalekohledu k evolutivní kosmologii. Věda, filosofie a teologie v dialogu?, pořádaného v těchto dnech (30.11.-2.12.) Papežskou Lateránskou univerzitou a Papežskou akademií věd u příležitosti Mezinárodního roku astronomie.

Papež v úvodu svého listu poukazuje na důvod vyhlášení Mezinárodního roku astronomie, totiž 400. výročí toho, kdy Galileo ?poprvé nasměroval k nebi ?nástroj, který vynalezl ? jak sám Galileo píše ? osvícen božskou milostí?. To co pisánský vědec uviděl, pak sám užasle komentoval: ?Je zajisté něco ohromujícího vidět nezměrné množství nehybných hvězd, které dodneška běžným zrakem nebylo možné spatřit, bezpočet hvězd, nikdy předtím neviděných, které více než desetinásobně přesahují počet těch starých a již známých hvězd?.? Končí Benedikt XVI. citaci z Galileova spisu Siderius nuncius a kousek níže konstatuje:

?Tímto objevem se v kultuře zrodilo vědomí, že stanula v ústředním bodě lidských dějin. Věda se stala něčím odlišným než za jakou ji antika vždycky považovala. Aristoteles umožnil dobrat se jistého poznání jevů, vycházeje ze zřejmých a univerzálních principů; Galileo nyní konkrétně ukázal jak přiblížit a pozorovat jevy samotné, abychom porozuměli jejich skrytým příčinám. Deduktivní metoda ? pokračuje papež ? ustoupila metodě induktivní a otevřela cestu experimentování. Pojetí vědy, které trvalo po celá staletí, se postupně začalo měnit, a nastoupilo cestu k modernímu pojetí světa a člověka. Galileo se vydal na neznámé cesty vesmíru a otevřel bránu k nahlížení jeho stále se rozšiřujících prostorů.

Objev pisánského vědce také dovolil, pravděpodobně aniž by to měl v úmyslu, vydat se v čase cestou zpět, a vyvolal otázky týkající se samotného původu kosmu. Vyšlo najevo, že i vesmír, který vyšel z rukou Stvořitele, má své dějiny; ?vzdychá a sténá v porodních bolestech? ? jak praví apoštol Pavel ? v naději, že bude vysvobozen ?z poroby porušení a dosáhne svobody ve slávě Božích dětí? (Řím 8,21-22). Ani dnes nepřestává vesmír vzbuzovat otázky, na které však pouhé pozorování nedokáže dát uspokojivou odpověď: samotné přírodní a fyzikální vědy nestačí.

Zůstává-li totiž analýza jevů uzavřena v sobě samé, riskuje to, že představí vesmír jako neřešitelnou záhadu: matérie však má jistou srozumitelnost, jež je s to oslovit rozum člověka a ukázat mu cestu, která přesahuje pouhý jev. A Galileova lekce nabízí takovouto úvahu.

Nebyl to snad sám Pisánský vědec, který tvrdil, že Bůh napsal knihu přírody formou matematického jazyka? Matematika je přece vynálezem lidského ducha k tomu, aby porozuměl stvoření. Je-li však příroda skutečně strukturována matematickým jazykem a matematika vynalezená člověkem může dosáhnout jejího porozumění, pak to znamená, že se potvrdilo něco mimořádného: objektivní struktura vesmíru a intelektuální struktura lidského subjektu se shodují, subjektivní rozum a objektivizovaný rozum v přírodě jsou identické. Nakonec tedy existuje ?jediný? rozum, který oba spojuje a vyzývá k pohledu na jediný stvořitelský Rozum.

Otázky po nezměrností vesmíru, jeho původu a cíli, jakož i po jeho porozumění, nepřipouštějí jenom jednu odpověď vědecké povahy. Kdo hledí na vesmír podle vzoru Galilea nemůže se zastavit jenom u toho, co pozoruje dalekohledem, musí pokračovat dále a ptát se na smysl a cíl, ke kterému je celé stvoření orientováno.

V této fázi pak filosofie a teologie nabývají důležitého významu a vybízejí k cestě za dalšími poznatky. Filosofie, stojící před úkazy a krásou stvoření, se svým úsudkem snaží pochopit přírodu a poslední cíl kosmu. Teologie, založená na zjeveném Slovu, zkoumá krásu a moudrost lásky Boha, který zanechal Své stopy ve stvořené přírodě (srov. sv.Tomáš Akvinský, Summa theologie, Ia, q.45, a.6). Do tohoto gnoseologickém pohybu jsou zapojeny rozum i víra; obě nabízejí své světlo. Čím více narůstá poznání složitosti kosmu, tím více žádá pluralitu nástrojů, které budou schopny ho nasytit. Není na obzoru žádný konflikt mezi různými poznatky přírodních věd, filosofie a teologie. Naopak, jen do té míry, v níž dovedou navázat dialog a vyměňovat si odpovídající kompetence, budou s to představit dnešním lidem opravdu účinné výsledky.

Galileův objev byl rozhodující etapou v dějinách lidstva. Od něho se odvíjejí velké výdobytky a vynálezy nástrojů, umožňujících cenný technologický pokrok, ke kterému se došlo. Od satelitů, které pozorují různé fáze vesmíru, jenž se stává paradoxně stále menším, až k těm nejvíce sofistikovaným zařízením užívaným v biomedicínském inženýrství ? všechno ukazuje velikost lidského intelektu, který je podle biblického přikázání povolán ?podmanit si? celé stvoření (srov. Gen 1,28), ?pečovat? o ně a ?chránit? ho (srov. Gen 2,15).

Vždycky však existuje subtilní riziko, které se pojí s mnohými výdobytky, že totiž člověk bude důvěřovat pouze vědě a zapomene pozvedat zrak nad sebe, k transcendentnímu Bytí, Stvořiteli všeho, který v Ježíši Kristu zjevil svou tvář Lásky. Jsem si jist, že interdisciplinární rozměr tohoto sympozia umožní chápat jednotící vizi, plod společné práce pravého pokroku vědy v kontemplaci kosmu.?

Píše Benedikt XVI. v závěru poselství, datovaném ve Vatikánu 26.listopadu 2009.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
13.2.21 Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina
9.2.21 Papež se připojí apoštolským listem k dantovským oslavám
2.2.21 Papež: Globalizace není uniformita
30.1.21 Papež o bezdomovcích: Poslední na žebříčku tohoto světa, první podle evangelia
29.1.21 Chudoba je nepřijatelná, píše František dvěma belgickým sdružením



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti