Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

25.9.2010 

Lazar, aneb Škoda lásky

Homilie k 26. neděli v mezidobí

Richard Čemus

Neměl jsem rád Škodovky! Vysvětlím proč. Blázen do aut je snad každý kluk. Ani mne to neminulo, takže jsem znal z obrázků snad všechny značky světa. Jenže za socialismu se dalo jen snít o tom, že potkám jednou na našich silnicích něco jiného, než Embéčko, pominu-li Oldtimery typu Tatra Žehlička. Nedlouho po revoluci jsem šel navštívit přátele v Praze na Hanspaulce. Nějak jsem se zapletl a skončil mezi garážemi postavenými v řadě do kopce. To už se ale od zdola rychle blížilo auto. Podle silného záběru motoru v kopci, jsem usoudil, že se jedná o šestiválec ? pochopitelně zahraniční výroby. Těsně přede mnou si řidič tak rasantně nadjel a trojitým manévrem nasměrovával vůz ke vjezdu do garáže, že jsem musel uskočit. Když klaply dveře vozu a jeho pán v obleku na míru a v bílé košili s kravatou vykročil z garáže ven, zračilo se v jeho tváři něco jako: mě patří celý svět! Tak tohle dokáže s člověkem udělat velký auťák, řekl jsem si a byl rád, že ze mne neudělal ?Lazara?. Jsem úplný ?Lazar?, říkávala moje teta, když ji pořádně bolelo v kříži.

Kdo je to Lazar? V evangeliu se vyskytují dva. Jednak ten skutečný, bratr Marty a Marie z Betánie, Ježíšův přítel, kterého vzkřísil z mrtvých. A potom ten z Ježíšova podobenství v Lukášově evangeliu z této neděle (Lk 16,19-31). Evangelista ho vykresluje jako nemohoucího, vředy pokrytého, chudáka, který lehával u dveří boháče, jenž dennodenně hodoval, zatímco Lazar hladověl. Bohatého nezajímal. A proč by taky? Pro starozákonní Židy chudoba nebyla žádná ctnost. Bohatství bylo znamením Boží přízně ? chudoba opakem. Kdo nic nemá, může si za to sám. Teprve díky prorokům jako Amos se prosazuje myšlenka, že existují chudí vinnou druhých, a těch že se Hospodin ujímá se zvláštní péčí. Celé evangelium se pak nese v tomto duchu.

Boháč si chudáka všiml až na onom světě, kde se situace obrátila. Lazarovi je tam dobře, boháč skřípe zuby v podsvětí. Teď je to on, kdo potřebuje Lazara. Chce varovat své bratry, před tím, co je čeká, budou-li žít, jako on. Lazar mu v tom má pomoci a boháč jej začne hned úkolovat jak nějakého poskoka. Pán zůstane, jak se zdá, i v pekle pánem. Alespoň domnělým. Přestane s tím, až když mu Abrahám vysvětlí, že přesvědčovací akce bratrů jsou zbytečné: neuvěří ani kdyby někdo vstal z mrtvých ? mají zatvrzelá srdce. Zde evangelium končí.

Poselství o posmrtné spravedlnosti je jistě dobrá zvěst. Je to ale v podstatě obsah všech náboženství. Sotva ale může stačit k vysvětlení Ježíšova podobenství. Je pravda, že v Bibli čteme, že ?bázeň Boží je začátek moudrosti?. Dělat skutky milosrdenství ale jen ze strachu, ze přijdu do pekla, není duch Kristův. Náš Pán chce od nás něco víc: zájem o druhého, o jeho dobro, vezdejší i věčné. Nedávno jsem slyšel v radiu diskusi o rozvojové pomoci. Obhajoval ji politik argumentem, ze dávat chudým je i v době finanční krize v našem vlastním zájmu, totiž prevence terorismu. Pragmatik má jistě svou pravdu. Nezní to ale tak trochu jako hodit poloohryzanou kost psovi, aby mne nepokousal?

Benedikt XVI. se problému ujal také, ale jinak. Jak ? to říká už titul jeho encykliky Caritas in veritate: láskou k pravdě. Úkol, před který staví papež svět, je pochopit, že charita nebo-li láska k bližnímu je pravá jen tehdy, je-li v pravdě. V pravdě o člověku v jeho důstojnosti dítěte Božího. Má hodnotu sám o sobě a ne proto, je-li mi k prospěchu. Jen tak dokážu volit správné prostředky, jak mu pomoci v nouzi. Nezavalím ho pak potravinami s prošlou lhůtou nebo geneticky ?upravenou? pšenicí. Možná mu moc nedám, ale budu si lámat hlavu, jak by vypěstoval něco sám. V každém případě to ale bude ze starosti o něj. Stará východní moudrost říká: ?Kdo myslí na sebe, má problémy ? kdo myslí na druhé, má úkoly.? Lidská osoba je úkol, nikoli problém.

Ptám se, co jsem byl pro řidiče onoho silného automobilu? Nejspíš problém, kterému se o fous vyhnul. Nevím ani to, co bylo dřív, slepice či vejce: koupil-li si ten ?bourák?, protože byl náfuka, anebo se jím stal, až když měl pod kapotou 150 koní? Bylo by naivní si myslet, že člověk se stane ohleduplným jenom tím, že jeho Embéčko neudělá víc jak 120. Ale možná je přece jenom škoda, že ty staré dobré Škodovky z našich dálnic nenávratně mizí. Tak trochu nás pobízeli k tomu, co píše sv. Pavel Timoteovi (1 Tim 6,11-16): ?Usiluj o spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost.? Člověk věděl, že není žádný ?king of the road? (Silnice král?), a že mu svět nepatří. ?Jediný Panovník, Král králů a Pán pánů?, připomíná sv. Pavel, je Bůh: ?On jediný má nesmrtelnost a přebývá v nepřístupném světle. Nikdo z lidí ho neviděl, ani uvidět nemůže.? Má jej ale hledat v bližním, jak ujišťuje žalmista: ?Hospodin otvírá oči slepým? (Žl 146).

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti