Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

22.12.2010 

Nechme se překvapit Dítětem

Benedikt XVI. na gen. audienci, aula Pavla VI.

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,
Touto poslední audiencí před Vánočními svátky se s rozechvěním a plni úžasu blížíme k ?místu?, kde pro nás a naši spásu všechno začalo a došlo naplnění, tam kde se setkala a zkřížila očekávání světa a lidského srdce s přítomností Boha. Již nyní můžeme předem okoušet radost z onoho malého světla, které vysvitlo v Betlémské jeskyni a začalo ozařovat svět. Na cestě adventu, který nás liturgie vybízí žít, jsme přiváděni k ochotnému a vděčnému přijetí velké Události příchodu Spasitele a k užaslému rozjímání jeho vstupu do světa.

Radostné čekání, jež je charakteristické pro dny, které předcházejí Narození Páně, je zajisté základním postojem křesťana, který má touhu prožít plodně nové setkání s Tím, který přichází přebývat mezi nás: Ježíšem Kristem, Synem Božím, jenž se stal člověkem. Objevme znovu tuto ochotu srdce a osvojme si ji u těch, kteří jako první přijali Mesiášův příchod: Zachariáše a Alžběty, pastýřů, prostých lidí a zejména Marie a Josefa, kteří jako první zakusili rozechvění, ale především radost z tajemství tohoto narození. Celý Starý zákon je jedním velkým příslibem, který měl být splněn příchodem mocného spasitele. Dosvědčuje to především kniha proroka Izaiáše, který vypráví o soužení dějin a celého stvoření v očekávání vykoupení, které má celému světu darovat nové energie a novou orientaci. Vedle očekávání osob z Písma svatého tak v průběhu staletí nachází prostor a smysl také naše očekávání, které v těchto dnech zakoušíme a které v nás uchovává bdělost po celý náš život. Veškerá lidská existence je totiž živena tímto hlubokým cítěním, touhou po tom, že to nejopravdovější, nejkrásnější a nejvelkolepější, co jsme myslí a srdcem zahlédli a vytušili, nám může vyjít vstříc, stanout konkrétně před našimi zraky a pozvednout nás.

?Brzy přijde Pán, Vládce a jeho jméno bude Emanuel, neboť on bude ?Bůh s námi?? (Vstupní antifona mše z 21. prosince). Často v těchto dnech opakujeme tato slova. Během liturgie, která znovu aktualizuje tajemství, už stojí před branami Ten, který nás přichází zachránit z hříchu a smrti, Ten který nás po neposlušnosti Adama a Evy znovu objímá a otevírá nám cestu k pravému životu. Vysvětluje to svatý Irenej ve svém pojednání ?Proti bludným naukám?, kde tvrdí: ?Sám Boží Syn sestoupil do ?těla jako mají hříšní lidé? (Řím 8,3), aby odsoudil hřích a po jeho odsouzení jej naprosto odstranil z lidského rodu. Povolal člověka k podobnosti se sebou samým, učinil jej napodobitelem Boha, vyslal ho na cestu ukázanou Otcem, aby mohl vidět Boha, a daroval mu samotného Otce? (III, 20,2-3).

Objevuje se tu několik myšlenek, které měl svatý Irenej v oblibě, že totiž Bůh nás Dítětem Ježíš volá, abychom se Mu podobali. Vidíme jaký je Bůh. A tak nám připomíná, že bychom měli být Bohu podobní. A měli jej napodobovat. Bůh se daroval, daroval se do našich rukou. Máme napodobovat Boha. A nakonec myšlenka, že takto můžeme vidět Boha. Ústřední myšlenka svatého Ireneje říká, že člověk nevidí Boha a nemůže jej vidět. Tím vězí v temnotě, pokud se týká pravdy o něm samém. Avšak člověk, který nemůže vidět Boha, může vidět Ježíše. A tak vidí Boha, tak začíná vidět pravdu, tak začíná žít.

Spasitel tedy přichází omezit na nulu dílo zla a všeho co nás ještě může držet daleko od Boha, aby nám vrátil starodávný jas a prvotní původ. Bůh nám svým příchodem mezi nás ukazuje a také dává poslání, abychom byli podobní Jemu, směřovali k pravému životu a dosáhli patření na Boha, na Kristovu tvář. Svatý Irenej dále tvrdí: ?Slovo Boží staví svůj příbytek mezi lidi a stává se Synem člověka, aby navyknul člověka vnímat Boha a aby si Bůh navyknul na přebývání v člověku podle Otcovy vůle. Proto nám Bůh dal jako ?znamení? naší spásy Toho, který je narozením z Panny Emanuelem? (Ibid.) Také zde je jedna velmi krásná ústřední myšlenka svatého Ireneje. Musíme si navyknout vnímat Boha. Bůh je normálně vzdálen našemu životu, našemu myšlení a našemu jednání. Vyšel nám vstříc a musíme si zvyknout být s Bohem. Irenej se směle odvažuje říci, že také Bůh si musí zvyknout být s námi a v nás. Bůh by nás měl doprovázet k Vánocům, abychom uvykli Bohu jako si musí Bůh navyknout na nás, na naši chudobu a křehkost. Pánův příchod proto nemůže mít jiný smysl než naučit nás vidět a milovat události, svět a všechno, co nás obklopuje, očima samotného Boha. Slovo, které se stalo Dítětem, nám pomáhá chápat způsob Božího jednání, abychom byli schopni nechat se stále více proměňovat jeho dobrotou a jeho nekonečným milosrdenstvím.

Uprostřed noci světa se nechme znovu překvapit a osvítit tímto Božím činem, který je naprosto neočekávaný: Bůh se stává Dítětem. Nechme se překvapit, osvítit Hvězdou, která zaplavila svět radostí. Až přijde Dítě Ježíš, ať nás nenajde nepřipravené, zaujaté pouze zkrášlováním zevnější reality. Ať nás péče, vynakládaná na to, aby se naše cesty a domy staly pěknější, dovede ještě dále, aby byla naše duše připravena setkat se s Tím, který nás přijde navštívit a který je opravdovou krásou a pravým světlem. Očistěme tedy svoje svědomí a svůj život od toho, co odporuje tomuto příchodu v našich myšlenkách, slovech, postojích a skutcích, a přistupme ke konání dobra, přispějme k uskutečňování pokoje a spravedlnosti pro každého člověka v tomto našem světě a kráčejme tak vstříc Pánu.

Charakteristickým znamením vánoční doby je betlém. Také na náměstí sv. Petra je jako obvykle již téměř připraven a jakoby obrácen k Římu a celému světu; představuje krásu tajemství Boha, který se stal člověkem a postavil si příbytek mezi námi (srov. Jan 1,14). Betlém je výrazem našeho čekání, že se Bůh blíží k nám, že se k nám blíží Ježíš, ale je také výrazem díkůvzdání Tomu, který se rozhodl sdílet naše člověčenství v chudobě a jednoduchosti. Těší mne, že nadále žije a dokonce je znovu objevována tradice přípravy jesliček v domovech, pracovištích a místech setkání. Toto ryzí svědectví křesťanské víry může nabízet i dnes všem lidem dobré vůle působivé znázornění nekonečné lásky Otce vůči nám všem. Kéž před ním mohou srdce dětí i dospělých stále žasnout. Drazí bratři a sestry, Panna Maria a svatý Josef nám pomáhají žít tajemství Vánoc s novou vděčností k Pánu. Uprostřed horečného shonu těchto dnů, ať nám tento čas dopřeje trochu klidu a radosti a umožní nám dotknout se dobroty našeho Boha, který se stává Dítětem, aby nás spasil a dal novou odvahu a nové světlo našemu putování. Takové je moje přání požehnaných a šťastných Vánoc, které adresují vám zde přítomným, vašim příbuzným, zejména nemocným a trpícím, jakož i vašim společenstvím a těm, kdo jsou vám drazí.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti