Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

13.5.2012 

Bůh neodcizuje, nýbrž dává všednosti orientaci a prožitek

Promluva Benedikta XVI. na setkání s obyvateli města Sansepolcro

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,

Jsem rád, že jsem tady v Sansepolcro, abych spolu s vámi poděkoval Bohu za tisíc let založení tohoto města, za všechna divy milostí a požehnání, která Prozřetelnost darovala během těchto deseti století. Na tomto historickém náměstí, zopakujeme slova dnešního responsoriálního Žalmu: „Zpívejte Hospodinu píseň novou, neboť učinil podivuhodné věci... Jásejte Hospodinu, všechny země, radujte se, plesejte a hrejte“ (Žl 97, 1.4).

Drazí přátelé ze Sansepolcra, všechny vás srdečně zdravím, počínaje arcibiskupem Riccardo Fontanou, zdravím také kněze, zasvěcené osoby a věřící, kteří se aktivně věnují apoštolátu. Zvláštní zmínka patří občanským a vojenským představitelům, zejména starostce, paní doktorce Daniele Frullaniové, které děkuji za laskavá slova na uvítanou.

Před tisíci lety se svati poutníci Arcanus a Egidius uprostřed velkých proměn své doby vydali hledat pravdu a smysl života do Svaté země. Po svém návratu s sebou přinesli nejenom kameny, nasbírané na hoře Sión, ale zvláštní nápad, který pojali v Ježíšově zemi: postavit v Alta Valle del Tevere civitas hominis – město, které by napodobilo Jeruzalém a už svým jménem evokovalo spravedlnost a pokoj. Tento plán připomíná velkou vizi dějin svatého Augustina ze spisu O Boží obci. Když Alarichovi Gótové vstoupili do Říma a pohanský svět obvinil Boha křesťanů, že nezachránil město, zvané caput mundi, svatý biskup z Hippo vysvětlil, co máme od Boha očekávat, spravedlivý vztah mezi politickou a náboženskou sférou. V dějinách vidí přítomnost dvojí lásky: lásky k sobě, která vede ke lhostejnosti vůči Bohu, a lásku k Bohu, která vede k plné svobodě pro druhé a k budování lidského města řízeného spravedlností a pokojem (srov. O Boží obci, XIV, 28).

Tato vize jistě nebyla zakladatelům Sansepolcra cizí. Vymysleli vzor města artikulovaného a prostoupeného nadějí v budoucnost, ve které jsou Kristovi učedníci povoláni být pohonem společnosti prosazováním pokoje a praktikováním spravedlnosti. Jejich odvážná představa se stala skutečností díky vytrvalosti na cestě, která pokračovala celé generace s přispěním nejprve benediktinského charizmatu a potom kamaldulských mnichů. Bylo zapotřebí velkého nasazení, aby byl položen základ mnišského společenství a poté vašeho města v okolí opatského kostela. Nebyl to jenom projekt, kterým se vyznačuje urbanistika Borga Sansepolcro, protože samotné umístění dómu má značnou symbolickou hodnotu: je vztažným bodem, podle kterého se může každý orientovat během cesty, ale především v životě; je mocnou pobídkou hledět vzhůru a povznášet se od každodennosti, vzhlížet k Nebi v nepřetržitém zaměření k duchovním hodnotám a ke společenství s Bohem, který nezpůsobuje odcizení ve vztahu ke každodennosti, nýbrž propůjčuje ji orientaci a umožňuje ji intenzivněji prožívat. Tato perspektiva je platná také dnes, má-li být obnoveno hledání „pravdy“ a vnímání života jako cesty, která přibližuje k „pravdě“ a „spravedlnosti“.

Drazí přátelé, ideál vašich zakladatelů dospěl až do naší doby a představuje nejenom stěžejní bod identity Sansepolcra i této diecéze, ale také výzvu k zachování a prosazování křesťanského myšlení, které stojí u počátků tohoto města. Milénium je příležitostí k reflexi, která je jednak vnitřní cestou víry a jednak snahou znovu objevit křesťanské kořeny, aby evangelní hodnoty nadále oplodňovaly vědomí i každodenní dějiny obyvatel. Dnes je obzvláště zapotřebí, aby služba církve světu nacházela svůj výraz v osvícených věřících laicích, schopných v rámci lidského města ochotně jednat a sloužit mimo soukromý zájem, mimo stranické vidění. Obecné dobro je větší než dobro jedince a také křesťanům náleží přispívat ke zrodu nové veřejné etiky. Připomíná nám to zářivá postava nového blahoslaveného Giuseppe Toniola. Proti nedůvěře k politickému a sociálnímu nasazení jsou zejména mladí lidé povoláni stavět úsilí a lásku k odpovědnosti, inspirovat se evangelní láskou, která vybízí k neuzavírání se do sebe samých, ale k péči o druhé. Mladým bych chtěl adresovat výzvu, aby dovedli myslet velkoryse: mějte odvahu se osmělit! Buďte připraveni dát novou příchuť celé občasnké společnosti solí poctivosti a nezištným altruismem. Je nezbytné nacházet pevné motivace, aby bylo možno sloužit dobru občanů.

Výzva, před kterou stojí toto starobylé město, spočívá v harmonizaci znovu objevené vlastní tisícileté identity spolu s přijetím a přivtělením odlišných kultur a vnímavostí. Svatý Pavel nás učí, že církev, ale i celá společnost jsou jako lidské tělo, kde se každá část liší od jiné, ale všechny vedou k dobru celého organismu (srov. 1 Kor 12,12-26). Děkujeme Bohu za to, že vaše diecézní obec vyzrála během staletí do vřelé misijní otevřenosti, jak to potvrzuje zvláštní spojení s latinským patriarchátem v Jeruzalémě. S potěšením jsem se dozvěděl, že přineslo plody ve spolupráci na charitativních dílech ve prospěch potřebnějších bratří ve Svaté zemi. Starobylá pouta vedla vaše předky k vybudování kamenné kopie Svatého hrobu Jeruzalémského, která poskytla pevnou identitu obyvatelům, aby vedli zbožný život a modlili se vstříc Svatému městu. Tato pouta trvají a působí, že všechno, co se týká Svaté země, je vámi vnímáno jako realita, která se týká vás; a stejně tak jsou v Jeruzalémě oživovány bratrské vztahy vaším jménem a přítomností poutníků z vaší diecéze. Jsem si jist, že v tomto ohledu otevíráte nové perspektivy solidarity a vtiskujete nový apoštolský rozlet ve službách evangelia. Je to jeden z nejvýznamnějších výsledků oslav jubilea vašeho města.

Vrátím ještě jednu poznámkou k dómu, ve kterém jsem rozjímal krásu „Svaté tváře“. Tato bazilika je místem chvalozpěvů Bohu a Svatému městu, sídlem znovu objevené harmonie bohoslužebného a občanského života, nosným bodem smiřování. A jako vaši otcové dovedli budovat nádherný chrám z kamene, je na vás, abyste činili viditelným a věrohodným smysl bohoslužebné budovy a žili v pokoji uvnitř církevní i občanské pospolitosti. V dobách renesance požádali obyvatelé biturgenského kraje malíře Durante Albertiho, aby v jejich mateřském kostele znázornil Betlém a nikdo tak nezapomínal, že Bůh je s námi v chudobě jesliček. Pamětliví minulosti, vnímaví k přítomnosti, ale také zaměření k budoucnosti, vězte vy, křesťané diecéze Arezzo-Cortona-Sansepolcro, že duchovní pokrok vašich církevních obcí a prosazení obecného dobra si žádá úsilí o stále životnější začlenění vašich farností a sdružení do tohoto regionu. Ušlá cesta a víra, která oživuje, vám dávají odvahu a jsou pobídkou ubírat se dál. Při pohledu na svůj bohatý duchovní odkaz buďte živou církví ve službách evangelia! Církví pohostinnou a štědrou, která svým svědectvím zpřítomňuje Boží lásku ke všem lidským bytostem, zvláště těm trpícím a potřebným.

Kéž Nejsvětější Panna, kterou ctíme zvláště v měsíci květnu, bdí nad každým z vás a je oporou vašemu úsilí o lepší budoucnost. Maria, Královno pokoje, slyš naši modlitbu: učiň z nás svědky svého Syna a neúnavné tvůrce spravedlnosti a pokoje.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.12.19 František vydal apoštolský list o významu a hodnotě vánočních jesliček
30.11.19 Papež František v římské Charitě: Bláznovství lásky, služby a zranitelnosti
21.9.19 Prosme o milost nevidět v nikom nepřítele, kázal papež v Albanu
15.7.19 Petrův nástupce navštíví diecézi Albano
16.6.19 Papež navštívil Camerino: Bůh uzdravuje naši raněnou paměť



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti