Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

6.6.2012 

Výmluvné «zjevení» rodiny

Katecheze Benedikta XVI. na gen. audienci, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,

Rodina, práce a svátek“ – to bylo téma VII. Světového setkání rodin, které se před pár dny skončilo v Milánu. Dosud nosím v mysli a srdci obrazy a dojmy této nezapomenutelné a nádherné události, která proměnila Milán na město rodin. Z celého světa se sjely rodiny, které spojovala radost z víry v Ježíše Krista. Jsem hluboce vděčný Bohu, že mi dal prožít toto setkání „s“ rodinami a „pro“ rodinu. U těch, kteří mi během těchto dnů naslouchali, jsem se setkal s upřímnou ochotou přijímat a dosvědčovat „evangelium rodiny“. Ano, protože bez rodiny neexistuje budoucnost lidstva; zejména mladí, aby si osvojili hodnoty, které dávají životu smysl, mají zapotřebí narodit se a vyrůstat ve společenstvích života a lásky, které chtěl pro muže a ženu Bůh sám.

Setkání s četnými rodinami pocházejícími z různých kontinentů mi poskytlo krásnou příležitost navštívit jako Petrův nástupce poprvé milánskou arcidiecézi. Byl jsem přijat velice vřele a jsem za to hluboce vděčný kardinálu Angelo Scolovi, kněžím, všem věřícím, jakož i primátorovi a dalším veřejným činitelům. Mohl jsem zblízka zakoušet víru ambrosiánského lidu, bohatého na dějiny, kulturu, lidství a činorodou lásku. Na náměstí před dómem, symbolem a srdcem města, proběhlo první setkání této intenzivní třídenní pastorační návštěvy. Nikdy nezapomenu na vroucí přijetí, které mi připravily zástupy obyvatel Milána a účastníci VII. Světového setkání rodin. Provázelo mne během celého průběhu mojí návštěvy, také v zaplněných ulicích města. Množství svátečně naladěných rodin, které se s hlubokou účastí spojily v sympatiích a solidárním cítění s těmi, kteří se ocitli v nouzi a různých souženích, zvláště s rodinami trpícími ekonomickou krizí a obyvateli postiženými zemětřesením. Na tomto prvním setkání s městem jsem hovořil především k srdci ambrosiánských věřících, povzbudil je k životu z víry v jeho osobní i komunitní, privátní i veřejné zkušenosti prospívající autentickému „blahu“, počínaje rodinou, kterou je znovu zapotřebí objevit jako prvotní poklad lidství. Socha Madony s rozpjatými rukama ve výšinách milánského dómu jakoby objímala svou mateřskou něhou všechny rodiny Milána a celého světa!

Milán mi pak připravil jedinečné a ušlechtilé přivítání na jednom z nejpůsobivějších a nejvýznamnějších míst města, v La Scale, kde byly z podnětu velkých duchovních hodnot a ideálů napsány slavné stránky dějin této země. Tóny deváté symfonie Ludwiga van Beethovena daly zaznít univerzalitě a bratrství, které církev neúnavně předkládá, když hlásá evangelium. Na rozpor mezi tímto ideálem a dramaty dějin a na potřebu blízkého Boha, který sdílí naše utrpení, jsem s myšlenkou na četné bratry a sestry, zkoušené zemětřesením, poukázal po skončení koncertu. Zdůraznil jsem, že v Ježíši Nazaretském se Bůh stává naším bližním a nese s námi naše utrpení. Na konci tohoto intenzivního uměleckého a duchovního prožitku jsem zmínil rodinu třetího tisíciletí a připomněl, že právě v rodině člověk poprvé zakouší, že není stvořen k životu uzavřenému do sebe, ale vztaženému ke druhým; v rodině začíná srdce planout světlem pokoje, aby osvěcovalo tento náš svět.

Na druhý den jsem v dómu zaplněném kněžími, řeholníky, řeholnicemi a seminaristy za přítomnosti mnoha kardinálů a biskupů, kteří přijeli do Milána z různých zemí světa, slavil dopolední modlitbu hodin podle ambrosiánské liturgie. Podtrhnul jsem hodnotu celibátu a zasvěceného panenství, jež byla tak drahá svatému Ambrožovi. Celibát a panenství jsou v církvi zářivým znamením lásky k Bohu a bližním, která vychází z důvěrného vztahu s Kristem v modlitbě a vyjadřuje se naprostým darováním sebe sama.

Velkým nadšením bylo potom prostoupeno setkání na stadionu „Meazza“, kde jsem prožil radostné přijetí množstvím chlapců a děvčat, kteří letos přijali nebo přijmou svátost biřmování. Důkladná příprava tohoto představení, příznačné texty a modlitby, jakož i choreografie učinily toto setkání velice podnětným. Ambrosiánskou mládež jsem vyzval ke svobodnému a vědomému přitakání Ježíšovu evangeliu přijetím darů Ducha svatého, které umožňují stávat se křesťany, žít evangelium a být aktivními členy společenství. Povzbudil jsem mladé, aby se věnovali zejména studiu a velkorysé službě bližním.

Setkání s představiteli institucí, podnikateli a pracujícími ze světa kultury a výchovy milánské a lombardské společnosti mi umožnilo poukázat na význam, který má zákonodárství a činnost státních institucí při službě a mnohostranné obraně člověka, počínaje právem na život, jehož potlačení nemůže být nikdy dovolené, a uznáním identity rodiny, založené na manželství muže a ženy.

Po tomto posledním setkání věnovaném diecézi a městu jsem se odebral na velké prostranství v severní čtvrti Bresso, kde jsem se účastnil strhujícího vystoupení rozmanitých svědectví nazvaného „One world, family, love“. Tady jsem se měl to potěšení setkat se s množstvím lidí, pestrou škálou rodin z Itálie a celého světa, které se zde shromáždily už těsně po poledni ve sváteční atmosféře a autentické rodinné vřelosti. Odpověďmi na otázky několika rodin, které vyplynuly z jejich života a zkušeností, jsem poukázal na otevřený dialog, který existuje mezi rodinami a církví, mezi světem a církví. Byl jsem hluboce osloven dojemnými svědectvími manželů a dětí různých kontinentů v souvislosti s palčivými tématy naší doby, jako jsou ekonomická krize, obtížné sladění pracovní doby a rodinných rytmů, rostoucí rozchody a rozvody, ale i existenciální otázky, které se týkají dospělých, mladých i dětí. Rád bych tu připomněl obranu rodinného času, ohroženého jakousi „zvůlí“ pracovních závazků: neděle je den Páně i člověka, den, ve kterém všichni mají mít možnost být svobodní, svobodní pro rodinu a svobodní pro Boha. Obranou neděle bráníme svobodu člověka!

Mše svatá v neděli 3. června, závěr VII. Světového setkání rodin se konal za účasti nezměrného zástupu modlících se lidí, kteří zaplnili veškerou plochu prostranství v Bresso a vytvořili z ní obrovskou katedrálu pod širým nebem také díky reprodukcím překrásných polychromovaných vitráží dómu umístěných na pódiu. Před myriádami věřících různých národností a hluboce se účastnících velmi dobře připravené liturgie jsem vyzval k budování církevních společenství, která by stále více napodobovala rodinu, byla schopná odrážet nádheru Nejsvětější Trojice a evangelizovat nejenom slovy, ale zářením, silou žité lásky, protože láska je jedinou silou, která může proměnit svět. Zdůraznil jsem také důležitost triády: rodina, práce a svátek. Tyto tři Boží dary, tři dimenze naší existence musí být v harmonické rovnováze a budovat tak společnost s lidskou tváří.

Pociťuji hlubokou vděčnost za tyto velkolepé milánské dny. Děkuji kardinálu Ennio Antonellimu a Papežské radě pro rodinu, všem veřejným představitelům za jejich účast a spolupráci na této události; děkuji předsedovi rady ministrů Italské republiky za účast na nedělení mši svaté. A znovu srdečně děkuji nejrůznějším institucím, které velkoryse spolupracovaly se Svatým stolcem a Milánskou arcidiecézí na organizaci tohoto setkání, které bylo pastoračně i církevně úspěšné a mělo velký ohlas na celém světě. Přivedlo totiž do Milána více než milion lidí, kteří po několik dní mírumilovně zaplňovaly ulice a dosvědčovaly krásu rodiny, naději lidstva.

Světové setkání v Miláně je tak výmluvným „zjevením“ rodiny, která se ukázala v různosti svých výrazů, ale také v jedinečnosti své bytostné identity: totiž jako společenství lásky, založené na manželství a povolané být svatyní života, malou církví a buňkou společnosti. Z Milána bylo do celého světa vysláno poselství naděje, tvořené živými zkušenostmi: je možné a radostné, byť i náročné, žít věrnou lásku „navždy“ v otevřenosti k životu. Rodiny se mohou podílet na poslání církve a budování společnosti. Kéž zkušenost učiněná v Miláně s Boží pomocí a pod zvláštní ochranou Panny Marie, Královny rodin, přináší hojné plody církevnímu putování a stane se příslibem rostoucí pozornosti věnované záležitosti rodiny, která je záležitostí člověka a civilizace.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti