Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   23. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Angelus 

11.5.2014 

Pomozte nám, abychom byli dobrými pastýři

Papež před modlitbou Regina caeli, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Dobrý den, drazí bratři a sestry,

Evangelista Jan v této čtvrté neděli velikonoční prezentuje obraz Ježíše Dobrého Pastýře. Rozjímání o tomto úryvku nám umožní chápat, jaký měl Ježíš vztah ke svým učedníkům. Byl to vztah založený na jemnocitu, lásce, vzájemném poznání a příslibu nezměrného daru: „Já jsem přišel – říká Ježíš – aby měli život a aby ho měli v hojnosti“ (Jan 10,10). Tento vztah je vzorem vztahů mezi křesťany i lidských vztahů.

Mnozí se dnes, stejně jako v Ježíšově době, nabízejí za „pastýře“ našich životů, avšak jedině Zmrtvýchvstalý je pravým Pastýřem, který nám dává život v hojnosti. Vybízím všechny, aby měli důvěru v Pána, který nás vede. On nás nejenom vede, ale doprovází nás a jde s námi. Naslouchejme s otevřenou myslí a otevřeným srdcem Jeho Slovu, abychom sytili svoji víru, osvěcovali svoje svědomí a následovali učení evangelia.

Tuto čtvrtou neděli se modlíme za pastýře církve, za všechny biskupy, včetně tohoto římského, a za všechny kněze! Zejména za nové kněze římské diecéze, které jsem před okamžikem vysvětil v bazilice sv. Petra. Pozdravme těchto třináct kněží! Ať nám pastýřům Pán pomáhá zachovávat vždycky věrnost Mistrovi, být moudrými vůdci a osvěcovat Boží lid, který nám byl svěřen. A prosím také vás, abyste nám pomáhali být dobrými pastýři. Jednou jsem četl krásnou myšlenku o tom, jak Boží lid pomáhá biskupům a kněžím, aby byli dobrými pastýři. Bylo to ve spise sv. Cesaria z Arles, jednoho z církevních otců prvních století. Vysvětloval, jak má pomáhat Boží lid pastýřovi, a podal tento příklad: Když má telátko hlad, jde ke krávě, svojí matce, aby dostalo mléko. Kráva mu však nedává hned a zdá se, že si je chce nechat. Co učiní telátko? Čumáčkem ťuká na vemeno, aby vyšlo mléko. Je to krásný obraz. „Tak také vy – píše onen světec – musíte být s pastýři a stále klepat na jejich dveře, na jejich srdce, aby vám dali mléko nauky, mléko milosti a mléko vedení.“ Prosím vás tedy, abyste obtěžovali pastýře a rušili nás, všechny pastýře, abychom mohli dávat mléko milosti, nauky a vedení. Obtěžujte! Pomyslete na onen krásný obraz telátka, jak obtěžuje matku, aby mu dala jíst.

Každý pastýř, který následuje Ježíše, „je někdy vpředu, aby ukazoval cestu a povzbuzoval naději lidu, jindy je svou prostou a milosrdnou blízkostí prostě uprostřed všech a v určitých okolnostech musí kráčet za lidem, aby pomohl těm, kteří zaostali“ (Evangelii gaudium, 31). Kéž jsou všichni pastýři takoví! Vy však pastýře obtěžujte, aby poskytovali vedení nauky i milosti.

Na tuto neděli připadá Světový den modliteb za povolání. V letošním Poselství jsem připomněl, že „každé povolání – i při mnohosti různých cest – vyžaduje, abychom stále vycházeli ze sebe a zaměřovali svůj život na Krista a na jeho evangelium“ (č.2). Povolání následovat Ježíše je proto současně vzrušující a náročné. K jeho realizaci je nutné neustále pěstovat hluboké přátelství s Pánem, což umožňuje žít z Něho a pro Něho.

Modleme se, aby i v této době mnozí mladí muži uslyšeli Pánův hlas, kterému stále hrozí, že bude přehlušen spoustou jiných hlasů. Modleme se za mladíky, možná, že na tomto náměstí je takový, který uslyší hlas Pána, jenž jej volá ke kněžství. Modleme se za něho, je-li tady, i za všechny mladé, kteří jsou povoláni.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Angelus

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.2.21 Papež se modlí za Myanmar
7.2.21 Bůh neukazuje svou moc shora
4.2.21 Modlitba Anděl Páně s papežem se vrací na Svatopetrské náměstí
31.1.21 Petrův nástupce vyhlásil Světový den prarodičů a seniorů
31.1.21 Naslouchejme moci Božího slova



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti