Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

20.3.2015 

Třetí postní kázání o. Raniera Cantalamessy

Vatikán. Křesťanský Východ a Západ před tajemstvím Ducha svatého – takové bylo téma třetího postního kázání o. Raniera Cantalamessy pro papeže a jeho spolupracovníky z římské kurie. Papežský kazatel se letos věnuje ekumenickým vztahům a v dnešní promluvě vysvětlil nesnadnou problematiku teologické rozepře týkající se latinského termínu Filioque, který označuje vztah Ducha svatého a Syna.

Víra církve v Ducha svatého byla definována na ekumenickém koncilu v Konstantinopoli roku 381 slovy: »věříme v Ducha svatého, Pána a dárce života, který vychází z Otce, s Otcem i Synem je zároveň uctíván a oslavován a mluvil ústy proroků«. Citovaný článek odráží stále jen provizorní stadium, ne ovšem víry v Ducha svatého, ale její formulace.

Nejvíce evidentní mezerou – pokračoval papežský kazatel - je fakt, že Duchu svatému není výslovně přiřazen titul Bůh, na což si stěžoval jako první sv. Řehoř Naziánský. Tato mezera však byla záhy zaplněna definicí Ducha svatého jako soupodstatného s Otcem i Synem. Jako nedostatečný se z hlediska dějin spásy musel jevit fakt, že Duchu svatému se připisuje pouze to, že mluvil ústy proroků, přičemž je přecházeno mlčením všechno další působení Ducha v Novém zákoně, v Ježíšově životě.

Dalším, důležitějším prvkem, o kterém koncilní formulace nic neříká, je vztah mezi Duchem svatým a Synem a tedy mezi kristologií a pneumatologií. Jediný akcent v tomto ohledu je zmínka o »působení Ducha svatého« při vtělení Syna. Ta se však zřejmě nacházela již ve formulaci vyznání víry, která byla převzata Konstantinopolským koncilem.

V tomto bodě nebyla integrace Kréda tak jednoznačná a klidná, řekl dále o. Cantalamessa. Někteří řečtí otcové mluvili o Duchu svatém, který vychází z Otce „skrze Syna“ nebo že „je obrazem Syna“ anebo že „vychází z Otce a přijímá od Syna“. Když přešla diskuse o Duchu svatém do latinského světa, pokračoval papežský kazatel, hovořilo se záhy o tom, že Duch svatý vychází „z Otce i Syna“. Právě obrat „i Syna“ zní latinsky Filioque.

První formuloval tuto myšlenku svatý Ambrož. Před ním to naznačil také Tertullián, jehož dílo však Ambrož neznal. Ovlivněn však byl řeckými prameny: sv. Basilem, a zejména sv. Atanášem a Didimem Alexandrijským. Všechny tyto způsoby vyjádření poukazovaly na tajemný vztah, který existuje mezi Synem a Duchem svatým jejich společným odvozením od Otce.

U svatého Augustina – pokračoval o. Cantalamessa - pak nacházíme známé tvrzení: „Duch svatý vychází primárně z Otce (da Patre principaliter) a skrze dar, který Otec dává Synovi, pak bez jakékoli časové prodlevy z obou současně“ (De Trinitate, XV, 26, 47). Později, roku 809 chtěl císař Karel Veliký na synodě v Cáchách zavést Filioque do Nicejsko-cařihradského kréda, ale papež Lev III., ačkoli byl teologicky téhož názoru, nepovažoval za vhodné měnit kvůli tomu Krédo. K tomu došlo až v roce 1014 na nátlak německého císaře Jindřicha II. papežem Benediktem VIII., který slovo Filioque zavedl do Kréda recitovaného při liturgii, což vyvolalo velkou kritiku křesťanského Východu, tedy řeckého světa.

Dnes v ovzduší dialogu a vzájemné úcty, o které se usiluje mezi pravoslavím a katolickou církví, tento problém nepůsobí tak nepřekonatelnou překážku plného společenství. Pravoslavný teolog Johannes Zizoulas například podal tuto problematiku smířlivě. Hájí pravoslavnou pozici, podle níž je Otec jedinou »nezapříčiněnou« příčinou vycházení Ducha svatého, což sice není plně kompatibilní s citovanou pasáží sv. Augustina, ale na druhé straně uznává platnost latinského hlediska, které přikládá Synovi aktivní roli ve věčném vycházení Ducha svatého z Otce.

Katechismus katolické církve – pokračoval o. Cantalamessa – končí pasáž vysvětlující vsuvku Filioque poznámkou, že „není-li toto oprávněné doplnění jednostranně zdůrazňováno, nenarušuje totožnost víry ve skutečnost téhož vyznávaného tajemství“ (KKC, 248).

Tolik výňatek z dnešního ranního kázání o. Cantalamessy pro Petrova nástupce a římskou kurii.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.12.20 Cantalamessa: Klíč k pochopení Vtělení dává pokora
14.12.20 Cantalamessa: Naším pevným bodem je věčnost
5.12.20 Cantalamessa: Memento mori - S pandemií přišel čas znovu mluvit o smrti
30.11.20 Otec Raniero Cantalamessa – kardinál, který zůstává kapucínem
27.11.20 Adventní meditace pro římskou kurii tentokrát o “věčných pravdách” v čase pandemie



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti