Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Cesty mimo Itálii 

9.9.2006 

Předávejte základní hodnoty křesťanské víry občanům zítřka

Promluva Benedikta XVI. na uvítanou na letišti v Mnichově

Česká sekce RV

Pane prezidente republiky,
Paní kancléřko a pane ministerský předsedo,
Páni kardinálové, ctihodní bratři v biskupské službě,
Vážené dámy a vážení pánové!
S velkým pohnutím dnes, poprvé od mé volby na Petrův stolec, vstupuji na zem Německa a Bavorska. Vracím se do své vlasti, mezi svůj lid s plánem navštívit některá místa, která měla v mém životě zásadní důležitost. Jsem vděčný panu prezidentovi republiky, dr. Horst Köhlerovi za srdečná slova uvítání, která mi adresoval. Vnímal jsem v nich věrnou odezvu pocitů celého našeho lidu. Děkuji paní kancléřce, dr. Angele Merkel a panu ministerskému předsedovi, dr. Edmund Stoiberovi, za laskavost, kterou mi chtěli dát najevo svou přítomností při mém příchodu na německou zem. Můj uctivý pozdrav patří také členům vlády, osobnostem církevním, civilním i vojenským, které sem přišly.

V mysli mi v této chvíli vyvstávají mnohé vzpomínky na minulá léta strávená v Mnichově a Řezně: jsou to vzpomínky na osoby a události, které které ve mně zanechali hlubokou stopu. Vědom si toho, co jsem dostal, jsem zde především proto, abych vyjádřil svou hlubokou vděčnost, kterou zakouším ve vztahu ke všem, kteří přispěli k formaci mé osoby. Jsem zde však také jako Petrův nástupce, abych znovu vyjádřil a potvrdil hluboká pouta, spojující římský stolec a církev v naší vlasti.

Jsou to pouta, která mají staletou historii, oživované pevným přilnutím k hodnotám křesťanské víry, přilnutím, na něž mohou být hrdé zejména regiony Bavorska. Svědčí o tom proslulé pamětihodnosti, velkolepé katedrály, sochy a obrazy vysoké umělecké hodnoty, literární díla, kulturní iniciativy a zejména mnoho činů jednotlivců i společenství, v nichž se odrážejí křesťanská přesvědčení celých generací, které prošly touto mně tak drahou zemí. Vztahy Bavorska se Svatým stolcem se i přes některá napětí vyznačovaly vždy hlubokou srdečností. V rozhodujících dějinných okamžicích pak bavorský lid vždycky potvrdil svou upřímnou oddanost Petrově stolci a pevné přilnutí ke katolické víře. Mariensäule, který se tyčí na ústředním náměstí Mnichova, je toho výmluvným svědectvím.

Dnešní společenský kontext je v mnoha ohledech jiný než v minulosti. Nicméně myslím, že jsme spojeni v naději, že nové generace zůstanou věrni duchovnímu odkazu, který odolal všem dějinným krizím. Moje návštěva v zemi, která mne zrodila, má být rovněž povzbuzením v tomto směru: Bavorsko je částí Německa; patří k dějinám Německa v jeho světlých i stinných stránkách a může být právem hrdé na tradice, které zdědilo z minulosti. Mým přáním je, aby se všichni moji spolurodáci v Bavorsku a celém Německu aktivně podíleli na předávání základních hodnot křesťanské víry občanům zítřka; víry, která nás všechny nese, nevylučuje, ale otevírá a uvádí do společenství osoby všech národů a kultur. Velmi rád bych mou návštěvu rozšířil i na ostatní části Německa, abych se setkal se všemi místními církvemi, zvláště s těmi, s nimiž mne pojí osobní vzpomínky. Ze všech stran a zvláště z bavorských diecézí jsem přijal mnohé projevy náklonnosti v počátcích pontifikátu, což mne povzbuzuje každý den. Rád proto využívám i této příležitosti k tomu, abych všem vyjádřil svou vděčnost, a přitom svěřil Prozřetelnosti možnost budoucích setkání s těmito místními církvemi.

Nakonec plním milou povinnost vyjádřit slova upřímného uznání za všechno, co bylo učiněno pro přípravu setkání plánovaných na nadcházející dny, aby tak byl zajištěn klidný průběh různých fází této návštěvy. Děkujme nyní Bohu, že nám dal toto bavorské nebe (redakční pozn.: národní barvy Bavorska jsou modrá a bílá). To jsme si nemohli objednat. Rád bych kromě toho ze srdce pozdravil všechny obyvatele Bavorska a celého Německa: nemyslím pouze na věřící katolíky, kterým je moje návštěva přímo věnována, ale také na příslušníky jiných církví a církevních společenství, zejména na luteránské a pravoslavné křesťany. Vy, drahý pane prezidente, jste mi před chvílí mluvil z duše. I když nelze dát stranou pět set let administrativní cestou a inteligentními promluvami, nasadíme se celým srdcem a rozumem pro naši společnou konvergenci. Zdravím také stoupence jiných náboženství, jakož i osoby dobré vůle, kterým leží na srdci pokoj a klid v zemi. Kéž Pán požehná snahy všech o budování opravdového lidského blahobytu ve prospěch celého národního společenství. Svěřuji tyto touhy Panně Marii, uctívané v této zemi pod jménem Patronka Bavorska. Slovy jedné invokace Jakoba Baldeho, která se stala klasickou: Rem regem regimen regionem religionem conserva Bavaris, Virgo Patrona, tuis! ? Uchovej svým Bavorům, Panno a Patronko, blaho, politické autority, zemi i náboženství!

Všem přítomným srdečné Grüss Gott!

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
27.4.12 Libanon si slibuje od papežské návštěvy vyjádření k arabskému jaru
10.3.12 Severoameričtí biskupové se chystají na Kubu a do Mexika
8.3.12 Na Benedikta XVI. čeká sto milionů věřících
24.1.12 Tiskový mluvčí k papežově možné návštěvě Libanonu
5.10.11 Severský papež na italském jihu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti