Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

12.1.2008 

Pověst svatosti musí být spontánní, nikoli uměle vytvářená

říká prefekt Kongregace pro svatořečení kard. Martins

Česká sekce RV

Kongregace pro svatořečení vydala 46 stránkovou instrukci nazvanou Sanctorum Mater. Je adresována všem biskupům světa, které vybízí, aby věnovali maximální pozornost první fázi procesů beatifikace, zejména pokud jde o shromažďování projevů úcty křesťanského společenství a spontánní pověsti svatosti dotyčného věřícího, jež je nutná k otevření diecézní fáze procesu blahořečení. Instrukce shrnuje indikace Benedikta XVI., poukazuje na různé fáze postupu procesu a zdůrazňuje povinnost seriózního zkoumání, které má být konáno s ?opatrností a přesností?. Dokument komentuje v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas prefekt Kongregace pro svatořečení kard. Jose Saraiva Martins:

?Tím kdo začíná proces není Řím. Iniciativa vychází od místního diecézního biskupa, který má velmi důležitou a rozhodující roli. Jsou proto zapotřebí velmi jasné směrnice a přesné normy, které regulují postup biskupů v této první fázi diecézního procesu. Instrukce chce připomenout diecézním biskupům tento jejich úkol, jeho šíři a způsob jeho plnění. Tato instrukce nečiní v podstatě nic jiného než, že připomíná velmi konkrétní normy stanovené již roku 1983. Biskup se zaměřuje především na heroické ctnosti kandidáta oltářní úcty a dále na všechny elementy týkající osoby kandidáta, týkající se jeho spirituality, jeho svatosti? Zaměřuje se také na případy eventuálního zázraku, ke kterému mohlo dojít na přímluvu kandidáta, jakož i na mučednictví, tedy zda se jedná o věřící, bratry ve víře, kteří dali svůj život pro evangelium.?

Mění se tedy touto instrukcí něco konkrétního?
?Nemění se v podstatě nic, protože jak už bylo řečeno, chtěli jsme jen připomenout biskupům jejich úkol a položit důraz na rostoucí rigorositu jeho plnění, neboť z hlediska života církve jde o velmi vážnou věc. Církev se zajímá pouze o historickou pravdu, jak připomněl nedávno Benedikt XVI. na našem plenárním zasedání koncem minulého roku.?

V nové instrukci se praví, že pověst svatosti musí být spontánní a nikoli uměle vytvářená..
?Ano, instrukce zdůrazňuje velmi mocně právě tuto pravdu. Musí být spontánní, vzniklá spontánně, tzn. ve společenství věřících. To je svrchovaně důležité, protože, není-li tato pověst svatosti spontánní mezi věřícími daného společenství, biskup nemůže, i kdyby chtěl, iniciovat kauzu blahořečení. To znamená, že musí existovat věřící a společenství, kteří řeknou biskupovi: ?Podle nás je tento věřící služebníkem Božím a vnímáme jej jako světce!? Dnes se mnoho diskutuje o roli laiků v církvi. A právě zde máme z církevního hlediska extrémně důležitý případ, kdy jsou laici, společenství věřících těmi, kteří činí první krok. Biskup potom nedělá nic jiného než že ověřuje opodstatněnost oné pověsti svatosti, dokládá a potom předává do Říma. Je to tedy velmi důležitý krok. Prvními protagonisty každého beatifikačního procesu jsou vždycky věřící.

Pokud jde o svaté laiky, byl nedávno promulgován dekret heroických ctností Antoinetty Meo ? zvané Nennolina ? která zemřela ve věku sotva 6 a půl roku. Mohla by se stát nejmladší kandidátkou oltářní úcty, což dokazuje, že svatost je opravdu pro všechny.. Svatost je pro všechny! Případ Nennolily je zajisté dalším potvrzením této pravdy, na kterou důrazně upozornil 2.vatikánský koncil. Svatost není jen pro někoho, ale je naléhavou povinností všech pokřtěných. Zejména laická svatost je krajně důležitá a tuto pravdu vždy velmi důrazně vyzdvihoval Jan Pavel II. Vzpomínám si v souvislosti s tím také na Giorgio La Piru, který říkával ?Charakteristikou svatosti dvacátého - a můžeme dodat i 21.století - je laickost?. Říkával také, že za 50 let nalezneme mezi světci mnohé z lidí, které potkáváme na ulici: univerzitní profesory, politiky, ekonomy atd. Případ Nennoliny je tedy dalším potvrzením této laické svatosti.

Říká prefekt Kongregace pro svatořečení kardinál José Saraiva Martins v souvislosti s novou instrukcí o zahajování diecézních fází beatifikačních procesů.

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
24.11.20 Blíží se beatifikace italského kněze a španělských mučedníků
15.10.20 Nový prefekt Kongregace pro svatořečení a doplnění Rady kardinálů
20.6.20 Papež uznal mučednictví italské řeholnice zavražděné při satanistickém rituálu
27.5.20 Papež uznal mučednictví českého řeholníka, P. Jana Zavřela
8.5.20 Beatifikaci nelze nahradit virtuálním obřadem, říká prefekt Kongregace pro svatořečení



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti