Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   2. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

8.5.2009 

Boží láska zachraňuje

Benedikt XVI. v rehabilitačním centru v Ammánu

Česká sekce RV

Vaše blaženosti,
Vaše excelence,
drazí přátelé, Jak víte, návštěva v Centru Panny Marie, Královny míru tady v Ammánu je první zastávkou na mé pouti. Stejně jako u nesčetných tisíců poutníků přede mnou je nyní i na mně řada, abych nasytil onu hlubokou touhu dotknout se míst, kde žil Ježíš, načerpal z nich útěchu a uctil místa posvěcená jeho přítomností. Od apoštolských dob byl Jeruzalém hlavním poutním místem pro křesťany, ale ještě před tím, ve starověku, zřídily semitské národy na Blízkém východě posvátná místa, připomínající přítomnost nebo působení božského zásahu. A prostí lidé čerpali útěchu z toho, že na tato místa přicházeli a přinášeli s sebou část plodů země a svých zvířat, aby je nabídli v oběť k jeho cti a jako výraz vděčnosti.

Drazí přátelé, každý z nás je poutníkem. Všichni jsme cíleně vedeni po Boží cestě. Máme přirozeně sklon dívat se zpět na uplynulý život, někdy s lítostí či zraněními, často s vděčností a uznáním, ale hledíme také dopředu, někdy s chvěním a úzkostí, vždy však s očekáváním a nadějí; máme přitom na paměti, že existují druzí lidé, kteří nás na cestě povzbuzují. Vím, že cesty, které vás mnohé svedly do Centra Regina pacis, byly poznamenány soužením a zkouškami. Někteří z vás odvážně bojují s projevy postižení, jiní museli snášet odmítnutí a někteří z vás byli k tomuto místu pokoje přitahování jednoduše proto, že hledali povzbuzení a oporu. Dobře vím, že zvláště významný je velký úspěch tohoto centra v prosazování spravedlivého postavení postižených ve společnosti a péče o to, aby jim byla poskytována péče a vhodné prostředky, které tuto integraci usnadňují. Za tuto prozíravost a rozhodnost si všichni zasluhujete velkou chválu a povzbuzení.

Někdy je obtížné najít důvod toho, co se jeví jen jako překážka, kterou třeba překonat, nebo také jako tělesná či duševní bolest, kterou je třeba snést. Víra a rozum nám však pomáhají vidět horizont, který nás přesahuje, abychom si představili život, který je vlastní Bohu. Bezpodmínečná láska Boha, který dává život každému lidskému jedinci, směřuje k jedinému významu a smyslu každého lidského života. Jeho láska zachraňuje (srov. Jan 12,32). Křesťané vyznávají, že skrze kříž nás Ježíš skutečně uvádí do věčného života a tak nám ukazuje cestu do budoucna, cestu naděje, jež řídí každý náš krok, takže se my sami stáváme pro druhé nositeli této naděje a lásky.

Přátelé, na rozdíl od poutníků v minulých dobách nepřicházím s dary ani oběťmi. Přicházím jednoduše s určitým úmyslem, s nadějí: modlit se za cenný dar jednoty a míru, a to zejména na Blízkém východě. Za pokoj pro jednotlivce, pro rodiče a děti, za společenství, za pokoj pro Jeruzalém, pro Svatou zemi, pro tento region, pokoj pro celou lidskou rodinu; za pokoj trvalý, zrozený ze spravedlnosti, poctivosti a soucitu, pokoj, který plyne z pokory, z odpuštění a z hluboké touhy žít v harmonii jako jeden celek.

Modlitba je činná naděje. Právě ona totiž obsahuje ten pravý důvod: vstupujeme do láskyplného kontaktu s jediným Bohem, Stvořitelem světa, a tak si uvědomujeme prchavost lidských rozdělení a předsudků a zároveň si všímáme podivuhodných možností, které se před námi otevírají, když se naše srdce obracejí k Boží pravdě, k jeho plánu, který má s každým z nás i s naším světem.

Drazí mladí přátelé, zvláště vám toužím říci, že jsem-li mezi vámi, pociťuji sílu, která přichází od Boha. Vaše bolestná zkušenost, vaše svědectví o soucitu, vaše rozhodnost při překonávání překážek, které vás potkávají, mne povzbuzují ve víře, že utrpení může způsobit změnu k lepšímu. Prožíváme-li osobní zkoušky nebo jsme-li nablízku druhým v jejich utrpení, chápeme podstatu našeho lidství a stáváme se takříkajíc lidštějšími. Začínáme se učit na jiné rovině, že ani srdce zatvrzelá cynismem, nespravedlností či neochotou odpustit nejsou nikdy mimo dosah Božího působení a mohou být vždycky otevřena novému způsobu existence, nové vizi pokoje.

Vyzývám vás všechny, abyste se každý den modlili za náš svět. A chci vás dnes požádat, abyste přijali i jeden zvláštní úkol: modlete se, prosím, za každý den této mé pouti, za mou duchovní obnovu v Pánu a za obrácení srdcí k odpuštění a solidaritě, jež jsou vlastní Bohu, aby tak má naděje ? naše naděje ? na jednotu a pokoj světa přinesly hojné plody.

Kéž Bůh žehná každému z vás i vašim rodinám, učitelům, ošetřovatelům, správcům a dobrodincům tohoto centra. Kéž vás chrání Panna Maria, Královna pokoje, a vede vás na pouti po cestě jejího Syna, Dobrého Pastýře.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.5.09 Rabín Eckstein hodnotí návštěvu Benedikta XVI. pozitivně
16.5.09 Benedikt XVI. bilancuje cestu do Svaté země
15.5.09 Závěr pouti Benedikta XVI. do Svaté země - 8.den
15.5.09 Srdečně děkuji všem za přijetí
15.5.09 Vážím si úsilí arménské církve o teologický dialog



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti