Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   2. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

9.5.2009 

Podporou výchovy hlásáme důvěru v dar svobody

Benedikt XVI. v Madabě

Česká sekce RV

Ctihodní bratři v biskupské službě,
drazí přátelé,
mám velkou radost z toho, že mohu požehnat základní kámen Univerzity v Madabě. Děkuji Jeho blaženosti arcibiskupu Fouadovi Twal, latinskému patriarchovi Jeruzaléma, za přívětivá slova na uvítanou. Rád bych zároveň se zvláštním uznáním pozdravil Jeho blaženost emeritního patriarchu Michela Sabbah, jehož iniciativě a úsilí spolu se snahami biskupa Salima Sayegha tato nová instituce za mnoho vděčí. Zdravím též představitele státu, biskupy, kněze, řeholníky a věřící i všechny, kteří nás při tomto významném obřadu doprovázejí.

Jordánské království právem upřednostnilo úkol šířit a zlepšovat výchovu. Vím, že v tomto vznešeném poslání je obzvláště aktivní Její Výsost královna Ranja a její nasazení je pro mnohé inspirací. S nadšením vítám snahy lidí dobré vůle, kteří se zasazují v oblasti výchovy, a s uspokojením si všímám i oprávněné a kvalifikované účasti křesťanských, zejména katolických a pravoslavných institucí na společném úsilí. Právě na tomto pozadí katolická církev, za podpory jordánských úřadů, hodlá věnovat své síly a poskytovat v této zemi i jinde univerzitní vzdělání. Tato iniciativa je kromě toho odpovědí na žádosti mnoha rodin, spokojených s formací, jakou nabízejí školy řízené náboženskými institucemi. Právě tyto rodiny požádaly o podobnou možnost volby na univerzitní úrovni.

Chválím zakladatele této nové instituce za jejich odvážnou důvěru v dobrou výchovu jakožto první krok k osobnímu rozvoji i k pokoji a pokroku v tomto regionu. Univerzita v Madabě bude mít zajisté v tomto rámci na paměti tři důležité cíle. Rozvojem talentů a ušlechtilých vloh následných generací studentů je připraví pro službu širšímu společenství a pozvedne jejich životní standard. Tím, že bude studentům předávat poznání a vštěpovat jim lásku k pravdě, značně napomůže tomu, aby přilnuli ke zdravým hodnotám, a bude rozvíjet jejich osobní svobodu. Tato intelektuální formace konečně zjemní jejich kritické schopnosti, rozptýlí nevědomost a předsudky a pomůže jim osvobodit se ze zajetí, do kterých je uvrhují staré i nové ideologie. Výsledkem takového procesu bude univerzita, kde se nejen upevňuje přilnutí k pravdě a k hodnotám dané kultury, ale především pěstuje porozumění a dialog. Jordánská mládež a jiní studenti z této oblasti vstřebají dědictví své vlastní kultury a dosáhnou přitom hlubšího poznání výdobytků lidstva, budou obohaceni jinými hledisky a formováni k porozumění, toleranci a pokoji.

Právě tento typ ?širší? výchovy od institucí vyššího vzdělávání a od jejich kulturního prostředí, ať už světského či náboženského, očekáváme. Víra v Boha totiž ve skutečnosti nepotlačuje hledání pravdy, ale naopak je povzbuzuje. Svatý Pavel doporučoval prvním křesťanům, aby svou mysl otevřeli všemu ?co je pravdivé, co je čestné, co je spravedlivé, co je nevinné, co je milé, co slouží dobré pověsti, a o každou zdatnost nebo činnost, která si zasluhuje chvály? (Flp 4,8). Samozřejmě, že se náboženství, stejně jako věda a technika, filosofie a každý projev našeho hledání pravdy, může i zkazit. Náboženství se deformuje, když je donuceno sloužit nevědomosti a předsudku, pohrdání, násilí a zneužívání. Nejedná se pak pouze o převrácené náboženství, ale též o deformaci lidské svobody, omezování a zatemňování mysli. Takový výsledek není samozřejmě nevyhnutelný. Když podporujeme výchovu, bezpochyby hlásáme svou důvěru v dar svobody. Lidské srdce se může zatvrdit kvůli omezením svého prostředí, kvůli osobním zájmům a vášním. Avšak každý člověk je také povolán k rozvážnosti a celistvosti, k základní a nejdůležitější volbě dobra před zlem, pravdy před nepoctivostí, a v tomto úkolu mu lze pomoci.

Povolání k mravní celistvosti vnímá pouze člověk ryze náboženský, neboť Bohu pravdy, lásky a krásy nelze sloužit jinak. Zralá víra v Boha významně napomáhá získávání a správnému užívání poznatků. Věda a technika skýtají společnosti mimořádný prospěch a značně vylepšují kvalitu života mnoha lidských bytostí. To je bezpochyby i jedna z nadějí těch, kdo tuto univerzitu, jejíž motto zní Sapientia et scientia, podporují. Věda má ale zároveň své meze. Nemůže dát odpověď na všechny otázky, týkající se člověka a jeho bytí. Lidskou osobu, její postavení a smysl ve skutečnosti v rámci hranic vědy nelze obsáhnout. ?Rozumová přirozenost lidské osoby se však zdokonaluje a má zdokonalovat moudrostí, která lidskou mysl jemně přitahuje k hledání a milování pravdy a dobra? (srov. Gaudium et spes, 15). Užívání vědeckého poznání musí být vedeno světlem etické moudrosti. Taková moudrost inspirovala Hippokratovu přísahu nebo Všeobecnou deklaraci lidských práv z roku 1948 či Ženevskou konvenci a jiné chvályhodné mezinárodní dohody. Náboženská a etická moudrost, která odpovídá na otázky po smyslu a hodnotě, má proto v profesní formaci ústřední postavení. V důsledku toho pak ony univerzity, kde hledání pravdy jde ruku v ruce s hledáním toho, co je dobré a vznešené, poskytují společnosti nenahraditelnou službu.

S tímto vědomím povzbuzuji zejména křesťanské studenty Jordánska a sousedních oblastí, aby se zodpovědně věnovali řádné profesní a mravní formaci. Jste povoláni, abyste se stali tvůrci spravedlivé a mírumilovné společnosti, složené z lidí různé náboženské a etnické příslušnosti. Tyto skutečnosti ? což bych rád znovu zdůraznil ? musí vést nikoli k rozdělování, ale ke vzájemnému obohacování. Posláním a povoláním Univerzity v Madabě je právě to, aby vám pomáhala plněji se na tomto vznešeném úkolu podílet.

Drazí přátelé, rád bych znovu blahopřál latinskému jeruzalémskému patriarchátu a povzbudil ty, kterým tento projekt leží na srdci, i ty, kteří se již do apoštolátu výchovy v této zemi zapojili. Pán ať vám žehná a podporuje vás! Modlím se, aby se vaše sny brzy staly skutečností, abyste viděli generace kvalifikovaných mužů a žen, ať křesťanů či muslimů nebo jiných náboženství, schopných zaujmout své místo ve společnosti a obdarovaných profesními dovednostmi, dobře informovaných ve svém oboru a vychovaných hodnotami rozvážnosti, poctivosti, tolerance a pokoje. Vám, vašim budoucím studentům a personálu této univerzity i jejich rodinám vyprošuji hojnost požehnání od všemohoucího Boha.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.5.09 Rabín Eckstein hodnotí návštěvu Benedikta XVI. pozitivně
16.5.09 Benedikt XVI. bilancuje cestu do Svaté země
15.5.09 Závěr pouti Benedikta XVI. do Svaté země - 8.den
15.5.09 Srdečně děkuji všem za přijetí
15.5.09 Vážím si úsilí arménské církve o teologický dialog



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti