Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   27. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

10.5.2009 

Podporovat dialog i při prosazování vlastních práv

Benedikt XVI. v Betánii za Jordánem

Česká sekce RV

Vaše královské výsosti! Ctihodní bratři v biskupské službě,
drazí přátelé!
S velkou duchovní radostí přicházím požehnat základní kameny dvou katolických kostelů, které budou stát za řekou Jordán, na místě poznamenaném mnoha pamětihodnými událostmi biblických dějin. Z této oblasti nedaleko od severního Gileadu pocházel prorok Eliáš Tišbejský. Nedaleko odtud, naproti Jerichu, se před Eliášem vody Jordánu rozestoupily a on byl Pánem vzat vzhůru v ohnivém voze (srov. 2 Král 2,9-12). Tady Duch Páně povolal Jana, syna Zachariášova, aby hlásal obrácení srdcí. Jan Evangelista klade do této oblasti také setkání mezi Křtitelem a Ježíšem, který byl při křtu ?pomazán? Duchem Božím, sestupujícím v podobě holubice, a prohlášen za milovaného Syna Otcova (srov. Jan 1,28; Mk 1,9-11).

Byl jsem poctěn tím, že mne na tomto významném místě přivítaly jejich výsosti král Abdulláh II. a královna Ranja. Chci proto znovu vyjádřit svou upřímnou vděčnost za vřelou pohostinnost, kterou mi prokazovali během mé návštěvy hášimovského Jordánského království. S radostí zdravím Jeho blaženost Řehoře III. Lahama, antiošského patriarchu řecko-melchitské církve. Srdečně zdravím také Jeho blaženost arcibiskupa Fouada Twala, latinského patriarchu Jeruzaléma. Zdravím rovněž vroucně Jeho blaženost Michela Sabbah, přítomné světící biskupy, zejména arcibiskupa Yasser Ayyach, a mons. Salima Sayegha, kterému děkuji za vlídné přivítání. S radostí též vítám všechny biskupy, kněze, řeholníky a věřící, kteří nás dnes doprovázejí. Radujme se z toho, že dva kostely, jeden latinský a druhý řecko-melchitský, budou podle jednotlivých tradic svých společenství sloužit k budování jedné Boží rodiny.

Základní kámen kostela je symbolem Krista. Církev staví na Kristu, který je její oporou a od něhož ji nelze oddělovat. On je jediným základem každého křesťanského společenství, živým kamenem, který stavitelé odhodili, ale který je v Božích očích vyvolený a vzácný a právě proto jej Bůh zvolil za kvádr nárožní (srov. 1 Petr 2,4-5.7). Spolu s ním jsme i my živými kameny, z nichž je budována duchovní stavba, příbytek Boží (srov. Ef 2,20-22; 1 Petr 2,5). Svatý Augustin se s oblibou odvolával k tajemství církve jakožto Christus totus, celého Krista, čímž myslel plné a celé Kristovo tělo, hlavu i údy. Taková je realita církve, je to Kristus a my, Kristus spolu s námi. On je s námi jako vinný kmen se svými ratolestmi (srov. Jan 15,1-8). Církev je v Kristu společenstvím nového života, dynamickou realitou milosti, která z něj vychází. On skrze církev očišťuje naše srdce, osvěcuje naši mysl, sjednocuje nás s Otcem a v jediném Duchu nás vede ke každodennímu uskutečňování křesťanské lásky. Tuto radostnou skutečnost vyznáváme jako jednu, svatou, katolickou a apoštolskou církev.

Do církve vstupujeme skrze křest. Právě zde se oživuje vzpomínka na křest samotného Krista. Ježíš se postavil do zástupu hříšníků a přijal Janův křest pokání jako prorocké znamení svého utrpení, smrti a vzkříšení na odpuštění hříchů. Během staletí přicházeli k Jordánu mnozí poutníci, aby hledali očištění, obnovili svou víru a přiblížili se Pánu. Tak učinila i poutnice Egerie, která o své návštěvě sepsala na konci čtvrtého století zprávu. I v těchto nových kostelech bude svátost křtu, jež čerpá svou sílu z Kristovy smrti a zmrtvýchvstání, chráněna místními křesťanskými společenstvími s obzvláštní péčí. Kéž vám Jordán stále připomíná, že jste byli obmyti vodou křtu a stali jste se členy Ježíšovy rodiny. Vaše životy jsou v poslušnosti jeho slovu přetvářeny k jeho obrazu a podobě. Při úsilí zůstat věrní svým křestním závazkům obrácení, svědectví a misijního poslání pamatujte na to, že jste posilováni darem Ducha Svatého.

Drazí bratři a sestry, kéž vás rozjímání těchto tajemství obohatí duchovní radostí a mravní odvahou. Spolu s apoštolem Pavlem vás vybízím, abyste rostli v ušlechtilých postojích, které nesou souhrnné označení agapé, křesťanská láska (srov. 1 Kor 13,1-13). Podporujte dialog a porozumění v občanské společnosti, zejména když se dožadujete svých legitimních práv. Na Blízkém východě, poznamenaném utrpením, léty násilí a nevyřešenými problémy, jsou křesťané povoláni, aby nabízeli svůj přínos, inspirovaný Ježíšovým příkladem, smířením a pokojem, odpuštěním a velkorysostí. Buďte i nadále vděčni těm, kteří vás vedou a věrně vám slouží jako Kristovi služebníci. Děláte dobře, když jejich vedení ve víře přijímáte a víte, že přijetím apoštolského učení, které podávají, přijímáte Krista i toho Jediného, který jej poslal (srov. Mt 10,40).

Moji drazí bratři a sestry, přistupme nyní k požehnání těchto dvou kamenů, základů dvou nových sakrálních budov. Kéž Pán podpoří a posílí společenství, která v nich budou slavit liturgii, a dá jim růst. A vás všechny ať požehná svým pokojem. Amen.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.5.09 Rabín Eckstein hodnotí návštěvu Benedikta XVI. pozitivně
16.5.09 Benedikt XVI. bilancuje cestu do Svaté země
15.5.09 Závěr pouti Benedikta XVI. do Svaté země - 8.den
15.5.09 Srdečně děkuji všem za přijetí
15.5.09 Vážím si úsilí arménské církve o teologický dialog



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti