Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

31.1.2012 

Kvalita společnosti závisí na tom, jaké budou rodiny

říkají manželé Hurtovi ze Schoenstattského hnutí

Česká sekce RV

Manželé Hurtovi z Brna se rozhodli k tomu, že odjedou na tři roky do Říma a udělají zásadní změnu v životě své manželské dvojice i svých třech dětí. Co vás k tomu přivádí?

Božetěch Hurt: Patříme do jedné ze složek Schoenstattského hnutí – Institutu rodin. Oslovili nás představení, jestli bychom si dovedli představit převzít (misijní) úkol v nově vznikajícím centru hnutí v Římě. V mezinárodním centru Belmonte je kněz, sestry a my jako rodina. Cítili jsme to jako volání Boží – nějakou dobu jsme se za tento záměr modlili a zkoumali jsme jej.

Monika Hurtová: Když nás představení oslovili, rozebrali jsme situaci a řekli jsme si, že by to nebylo možné. Dětí chodí v Česku do školy, máme tu rodinu, dobrou práci. Myšlenka se ale neustále vracela – i prostřednictvím nejrůznějších vnějších znamení, a tak jsme se nakonec rozhodli přijet se na centrum podívat a zjistit, v čem by naše práce spočívala...

Můžete přiblížit Schoenstattské hnutí – jak, kdy a kde vzniklo a jakou má spiritualitu?

BH: Schoenstattské hnutí vzniklo na začátku 20. století v Schoenstattu – podle tohoto místa, které leží nedaleko Koblenze, je pojmenované. Je to mariánsko-pedagogické hnutí. Původně bylo zaměřeno na kněze a sestry, ale jeho zakladatel ( O. Josef Kenntenich) brzy vycítil, že změna společnosti záleží na tom, jaké budou rodiny. Největší krok k založení díla rodin udělal v koncentračním táboře Dachau, kde byl internovaný tři a půl roku. Setkal se zde s jedním sociologem a otcem rodiny, čímž dochází k založení díla rodin. U nás je schoenstattské centrum ve východních Čechách v Rokoli. Schoenstattské hnutí se k nám dostalo v roce 1939 před začátkem druhé světové války, kdy první generace sester a kněží uzavřela speciální zasvěcení Panně Marii, kterému říkáme úmluva lásky, v kapličce v Rokoli. Zde je pramen a kořen českého Schoenstattu. V současné době existuje výrazná iniciativa mladých rodin v Brně, kde bychom chtěli, jestli nás Pán Bůh takto povede, vybudovat malé schoenstattské centrum s podobou původní kapličky. Co bychom chtěli zvláště církvi nabídnout, je práce s rodinami a manželskými páry. Už teď běží druhým rokem tzv. rodinná akademie, která se rozšířila v schoenstattském hnutí i v jiných zemích...

V čem spočívá tato rodinná akademie – rodina se sice skloňuje ve všech pádech, ale je v krizi...

BH: Akademie je právě odpovědí na krizi rodiny. Jak všichni víme, rodina je konfrontována s ekonomickým tlakem a konzumem všude kolem sebe. Ten, kdo nežije v manželství, je pomalu hodnocen lépe než rodina nebo manželé. Odpovědí na nouzi doby je manželská akademie, která vznikla ve Vídni. Probíhají tam dvouleté kurzy, na kterých se manželé setkávají šestkrát do roka a zpracovávají si své vztahy, upevňují je. Hledá se zde tzv. manželský ideál – to, co dva lidi přivedlo dohromady, co vložil Bůh do podstaty jejich maželství. Manželé se učí, jak poznávat rozdíly mezi mužem a ženou, jak mezi sebou komunikovat, jak si odpouštět a vyvarovat se chyb do budoucnosti. První rok je spíše zaměřený na manžele samotné a sladění jejich vztahu, druhý je už apoštolsky zaměřený – učí se zde, jak předávat dál to, co sami získali.

Vraťme se k vašemu pobytu v Římě. Žijete v mezinárodním centru Schoenstattského hnutí, zastupujete tam rodiny. Jste tam jedinou rodinou – jaké je vaše tamní působení?

BH: Pokusil bych se o začlenění do širšího rámce – Otec Kenntenich, zakladatel našeho hnutí, slíbil v roce 1965 církvi, konkrétně biskupu Höffnerovi v Münsteru, že Schoenstatt vynaloží veškeré úsilí na to, aby šířil rodinného ducha, v němž budou jednotlivci i diecéze, kněží i laici utvářet církev jako skutečnou Boží rodinu. Jsme tady, abychom vytvářeli atmosféru rodiny, aby příchozí do centra – ať už poutníci, nebo lidé z okolí, kteří navštěvují náš velký hezký park, zažili pěknou, přirozenou rodinu, rodinnost. Přes tento přirozený zážitek je pak můžeme dále vést k Pánu Ježíši a Panně Marii...

Tedy v první řadě přes vytváření osobních vztahů...

MH: Náš hlavní úkol v tomto prvním roce bylo navázání kontaktů v osobní, normální, přirozené rovině. Povídáme si s lidmi, kteří přicházejí do parku – hrát si nebo sportovat, nebo přicházejí do kapličky a ptají se, proč tam je, a jaký má centrum význam. Zveme lidi na kávu. Navazujeme kontakt s poutníky, kteří přijíždějí z celého světa, snažíme se je přijmout, pozvat je k nám a vytvářet atmosféru domova. Lidé, kteří přicházejí, říkají, že se cítí dobře, jako doma, i když jsou u nás třeba teprve od předchozího dne. Víme, že je to díky Panně Marii, která nám dává dar zdomácnění.

BH: Zjistili jsme, že v Itálii není mnoho programů pro manžele. Proto bychom chtěli ve farnosti nabídnout program pro manžele po svatbě, aby měli dostatek času se vzájemně poznat, ještě v době nadšení pro manželský vztah.

Spolupracujete tedy s italskou farností, na jejímž území se centrum nachází...

BH: Máme s farností velice dobré vztahy. V našem centru se odehrává velká část života farnosti, protože máme velký pozemek. Například průvod na Květnou neděli začíná v naší kapli, nebo na Velký pátek si farnost rozloží čtrnáct zastavení křížové cesty na naší zahradě. Při nedávném setkání mládeže se zahajovací akce s místním biskupem konala u nás na zahradě. Nepořádáme nedělní mši svatou, ale jdeme všichni do farnosti, aby v nás farnost necítila nějakou konkurenci.

Jste tu téměř rok – jak byste ho zhodnotili?

MH: Byli jsme během tohoto roku především obdarováni skrze mnohá setkání s lidmi z celého světa, kteří k nám přijíždějí. Ačkoliv mnohokrát přijedou lidé, jejichž jazyk naše děti neznají, cítíme, že jsme jedna rodina, a děti si bez problémů hrají s jejich dětmi.

Každý večer chodíme do kapličky na večerní modlitbu. Zpíváme, modlíme se a vyprávíme si o tom, co den přinesl. Každé z dětí děkuje za to, co během dne prožilo. Je to pro nás velmi pěkná zpětná vazba, kdy vidíme, jak vše děti prožívají a za co jsou vděčné. Nejhezčí bylo, když děti řekly : Děkujeme za naše rodiče, že měli tu odvahu jít sem. Cítí, že i pro nás byla tato změna skokem důvěry – cítili jsme, že Bůh to tak chce, a proto jsme opustili jistoty a vydali se na cestu.

Za rozhovor poděkovala Jana Gruberová.

Foto: Kaple mezinárodního centra Schoenstattského hnutí, Řím

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.9.15 Svatý otec se setkal s generální kapitulou kněží ze Schönstattského hnutí
25.10.14 Papež: Rodina a manželství nebyly nikdy tak napadány jako nyní
18.10.14 Papež jmenoval legáta na oslavách 100. výročí Schönstattského hnutí
9.9.04 Papež přijal členy Schönstattského hnutí



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti