Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   26. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

5.9.2014 

Papež František na videokonferenci: Nikdo nepochybuje o tom, že svět je dnes ve válce

Vatikán. „Komunikace buduje mosty ve světě, který prožívá válku“ – takové poselství vyslal včera odpoledne papež František v rámci videokonference, která spojila žáky pěti základních škol na pěti světadílech. Byla pořádána vzdělávací nadací Scholas occurrentes, která vznikla z iniciativy papeže Františka jako „Světová síť škol setkávání“. Sdružuje školská zařízení různých kultur různých světových regionů, vznikla jako sdružení několika škol zásluhou argentinských profesorů Jose Maria del Corra a Henrique Palmero v Buenos Aires a rozšířila se již do pěti kontinentů. Papež zahájil internetovou videokonferenci ve vatikánské synodální aule vybavené příslušnou technikou za přítomnosti několika stovek lidí podílejících se na činnosti nadace, včetně ředitelů pěti kontaktovaných škol. Studenti ze Salvadoru, Jihoafrické republiky, Turecka, Izraele, Austrálie a Kamerunu mu položili ve španělštině a angličtině pět otázek, na které papež španělsky krátce odpověděl. Na závěr pak papež František pronesl delší improvizovanou promluvu:

Především mnohokrát děkuji!
Vaše přítomnost tady je něčím ojedinělým. Říkal jsem předsedovi Papežské akademie věd mons. Marcelovi Sanchez Sorondovi, že vzniká určité hnutí, něco ojedinělého jak nasazením, intenzitou a množstvím lidí, kteří přicházejí. Toto je již 3. den Světové sítě škol setkávání. Hlavní ideou je totiž setkání, kultura setkávání, která je výzvou.

Nikdo dnes nepochybuje, že svět je ve válce! Nikdo o tom nepochybuje. Nikdo nemá pochybnost o tom, že svět je v neshodě. Je zapotřebí vytvářet kulturu setkávání, kulturu integrace, setkání a mostů. Není tomu tak? A tuto práci konáte! Děkuji Papežské akademii věd a mons. Marcelovi Sanchez Sorondovi, který to všechno usnadnil. Dalo se do pohybu spousta lidí. Vím, že když se do něčeho pustí tito dva – řekl papež s úsměvnou narážkou na přítomné profesory Jose Maria del Corra a Henriqua Palmera – je to nebezpečné. Mnozí se dali do díla a vybavuje se mi teď africké přísloví: „K výchově dítěte je zapotřebí obec.“ Není tomu tak? K výchově člověka je toto všechno nezbytné!

Nemůžeme nechávat děti osamocené, prosím vás. Mluvit o »dětech ulice« je už dnes součástí běžného slovníku. Děti ulice. Jako by dítě mohlo být samotné.. opuštěné svým kulturním i rodinným prostředím. Ano, existuje rodina, škola a kultura, ale dítě je osamocené. Proč? Protože se zhroutila nepsaná výchovně-vzdělávací úmluva! Je nezbytné tuto výchovnou úmluvu obnovit!

Kdysi ve čtvrté třídě základní školy jsem se zachoval neuctivě k paní učitelce. Ta zavolala moji maminku, která přišla. Zůstal jsem ve třídě a učitelka vyšla ven. Potom si mne zavolali. Moje maminka byla velmi klidná, já se obával nejhoršího. Řekla mi: »Je pravda, že jsi udělal to a to? Řekl jsi učitelce to a to?« - »Ano.« - »Tak se omluv!«. A já jsem se před ní paní učitelce omluvil. Byl jsem rád a bylo to jednoduché. Doma byla ovšem dohra!

Dnes v mnoha školách, alespoň v mojí vlasti, napíše učitelka poznámku do žákovské knížky a na druhý den otec nebo matka obviní učitelku. Zhroutila se výchovná úmluva! Už neexistuje ona jednota, která prospívá dítěti. A totéž platí pro společnost. Je třeba znovu sjednat tuto výchovnou úmluvu, dát znovu dohromady onu pospolitost, která dítě vychovává. Nelze nechat dítě osamocené! Nemůžeme jej nechat na ulici. Nemůžeme jej nechat bez ochrany na pospas světu, ve kterém vládne kult peněz, násilí a skartace. V této věci se hodně opakuji, ale je zjevné, že byla nastolena skartační kultura. Co není potřeba se vyhodí! Vyhazuje se mládež, která není vychovávána anebo chybí ochota ji vychovávat. Stupeň natality v některých rozvinutých zemích je alarmující. Odhazují se staří lidé. Nezapomínejme, co už jsem také řekl o mladých i o starých lidech. Byl zaveden systém skryté euthanasie, což znamená, že sociální zabezpečení se o tebe stará jenom do určité doby a potom »zemři«. Jsou skartováni mladí i staří. A nastupují další skartace: celá generace mladých lidí je v rozvinutých zemích bez práce. Mluví se o 75 milionech mladých pod 25 let, kteří jsou bez práce. Je skartována mladá generace! To nás nutí k tomu, abychom vyšli a nenechávali mládež osamocenou! Alespoň takto. To je naše práce. Staří lidé jsou této kultuře zajisté vystaveni nejvíce, jsou nejzranitelnější. Ale přišla řada i na mladé lidi v důsledku udržování vyrovnaného finančního systému, jehož středem není člověk, ale peníze.

V tomto smyslu je velmi důležité posilovat vazby: sociální, rodinné a osobní. Všichni, zejména děti a mládež potřebují vhodné prostředí, skutečně lidské prostředí, které bude skýtat podmínky jejich harmonického osobního rozvoje a jejich integrace do širšího prostředí, kterým je společnost. Proto je důležité vytvářet rozsáhlou a mocnou »síť« skutečně lidských svazků, které by dětem byly oporou, umožňovaly jim, aby se klidně a s důvěrou otevřely realitě, byly autentickým místem setkávání, ve kterém pravda, dobro a krása budou ve správném souladu. Pokud to dítě nemá, zbývá mu pouze cesta kriminality a závislostí.

Povzbuzuji vás, abyste pokračovali ve vytváření této lidské a stále lidštější obce, která bude nabízet dětem pokojnou přítomnost a nadějnou budoucnost.
Spatřuji ve vás nyní tváře mnoha dětí a mladých, které nosím v srdci, protože vím, že se s nimi nakládá jako se skartačním materiálem, ale pro které stojí za to bez ustání pracovat.
Díky za to, co děláte pro toto dílo. Vaše vzájemné vztahy v něm musí převážit, aby nebyl dán prostor svárům: »Toto dělám já« - »Ne, to už dělám já« - apod. Takto nikoli. Vytváříme proto vztahy, pokud jsme schopni žít iniciativu, ve které je touhou všech i za cenu odříkání dávat růst touze sloužit.
Prosím, abyste se za mne modlili, protože to potřebuji.
Bůh vám žehnej!



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
5.6.20 Vychovávat znamená hledat smysl věcí
5.6.20 Papež: Budoucnost lidstva závisí na vděčnosti, smyslu a kráse
1.11.19 Papež: Smrt je políčkem našemu pocitu všemohoucnosti
22.3.19 Papež k mladým lidem: Protestovat nestačí, žádá se kreativita
21.3.19 Svatý otec v sídle papežské nadace Scholas Occurrentes



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti