Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

17.9.2014 

Církev je katolická a apoštolská

Katecheze papeže Františka na gen. audienci, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Dobrý den, drazí bratři a sestry!
Budeme dnes dále mluvit o církvi. Když vyznáváme svoji víru, tvrdíme, že církev je „všeobecná“ (tj. katolická) a „apoštolská“. Jaký je však vlastní význam těchto dvou slov, dvou charakteristických rysů církve? A jakou hodnotu mají pro křesťanské komunity a pro každého z nás?

1. Katolická znamená všeobecná. Kompletní a jasnou definici nám v prvních staletích podává jeden z církevních otců, svatý Cyril Jeruzalémský: „Církev je bezpochyby katolická, tedy všeobecná, protože je rozšířena po celém světě od jednoho konce ke druhému a protože obecně a neporušeně učí všem pravdám, které mají lidé poznat o tom, co je na nebi i co je na zemi.“ (Katecheze XVIII, 23).
Zřejmým znamením katolicity církve je skutečnost, že mluví všemi jazyky. A je to účinkem Letnic (srov. Sk 2,1-13). Duch svatý totiž uschopnil apoštoly i celou církev, aby dala zaznít dobré zvěsti spásy a Boží lásky až do končin země. Církev se tak zrodila jako katolická, to znamená, že je od počátku „symfonická“ a nemůže nebýt katolická, je projektována k evangelizaci a k setkání se všemi. Boží Slovo se dnes čte ve všech jazycích, všichni mají evangelium ve své řeči, aby jej mohli číst. A znovu se vracím k tomu, že je vždy dobré nosit s sebou v kapse či v tašce malé vydání evangelia a během dne si z něj kousek přečíst. To nám prospívá. Evangelium je rozšířeno ve všech jazycích, protože církev, zvěst Vykupitele Ježíše Krista je v celém světě. Církvi se říká katolická, protože je všeobecná.

2. To že se církev zrodila jako katolická, znamená, že se zrodila „vyjitím“ a že se narodila jako misionářská. Kdyby apoštolové zůstali ve večeřadle, aniž by vyšli šířit evangelium, byla by církev pouze v tamtom lidu, městě a večeřadle. Všichni však vyšli do světa, jakmile se sesláním Ducha svatého zrodila církev. A proto říkáme, že se církev zrodila „vyjitím“ jako misionářská. A to je vyjádřeno označením apoštolská, protože apoštol je ten, kdo nese dobrou zvěst Ježíšova Zmrtvýchvstání. Tento termín nám připomíná, že církev stojí na základech apoštolů a v kontinuitě s nimi. Apoštolové šli a zakládali nové církve, ustanovovali nové biskupy po celém světě, v kontinuitě. Všichni jsme dnes v kontinuitě s touto skupinou apoštolů, kteří obdrželi Ducha svatého a potom vyšli kázat.
Církev je poslána přinášet všem lidem zvěst evangelia spolu se znameními něhy a moci Boží. I to plyne z události Letnic. Duch svatý totiž překonává každý odpor, přemáhá pokušení uzavřít se do sebe mezi pár vyvolených a považovat se za jediné adresáty Božího požehnání. Pokud takto jedná nějaká skupina křesťanů a řekne si „my sami jsme vyvolení“, nakonec zemře. Nejprve zemře duše a potom tělo, protože nemá život, není schopna zrodit život, další lidi a národy, není apoštolská. Právě Duch svatý nás vede na setkání s bratry i těmi nejvzdálenějšími v jakémkoli smyslu, aby spolu s námi mohli sdílet lásku, pokoj a radost, kterou nám zanechal jako dar Vzkříšený Pán.

3. Co znamená pro naše komunity a pro každého z nás patřit k jedné církvi, která je katolická (všeobecná) a apoštolská? Znamená to především mít na srdci spásu celého lidstva, nebýt lhostejní či nezúčastnění k údělu mnoha našich bratří, nýbrž být k nim otevření a solidární. Dále to znamená mít smysl pro plnost, úplnost i harmonii křesťanského života a vždycky odmítat dílčí a jednostranné pozice, které nás uzavírají do sebe.
Být součástí apoštolské církve, znamená uvědomovat si, že naše víra je zakotvena ve zvěsti a svědectví Ježíšových apoštolů. Tam je zakotvena; je to dlouhý řetězec, který tam začíná. A proto se máme vždycky cítit posláni, cítit se vysláni ve společenství s nástupci apoštolů a se srdcem naplněným radostí zvěstovat Krista a Jeho lásku k celému lidstvu.
A tady bych rád připomněl heroický život mnoha, mnoha misionářů, kteří opustili svoji vlast a šli zvěstovat evangelium do jiných zemí, na jiné kontinenty. Jeden brazilský kardinál, který pracuje v Amazonii, mi říkal, že když přijde do nějaké vesnice či města v Amazonii, vždycky jde na hřbitov, kde najde hroby těchto misionářů: kněží, bratří a sester, kteří přišli hlásat evangelium, tedy apoštolů. A má za to, že všichni mohou být hned kanonizováni, opustili vše, aby hlásali Ježíše Krista. Vzdávejme díky Pánu za to, že naše církev má tolik misionářů, tolik misionářek a potřebuje jich ještě více! Děkujme za to Pánu. Možná, že mezi mnoha mladými chlapci a děvčaty, kteří jsou zde, někdo pocítí ochotu stát se misionářem, tedy do toho! Je krásné šířit Ježíšovo evangelium. Jen odvahu!

Prosme tedy Pána, aby v nás obnovil svého Ducha a každá křesťanská komunita a každý pokřtěný byl tak vyjádřením svaté matky církve katolické a apoštolské.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti