Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

10.8.2016 

Milosrdenství a soucit

Katecheze papeže Františka při generální audienci, aula Pavla VI.

Česká sekce RV

(srov. Lk 7,12-16)

Dobrý den, drazí bratři a sestry!

Úryvek z Lukášova evangelia, který jsme vyslechli, nám předkládá skutečně velkolepý Ježíšův zázrak – vzkříšení mládence. Přesto však jádrem vyprávění není tento zázrak, nýbrž Ježíšova něha vůči matce onoho mladíka. Milosrdenství zde na sebe bere podobu hlubokého soucitu se ženou, která ztratila manžela a nyní vyprovází na hřbitov svého jediného syna. Veliká matčina bolest Ježíše dojímá a podněcuje ho k zázraku vzkříšení.

V úvodu k této epizodě se evangelista zastavuje u mnoha podrobností. U městské brány v Naimu se potkávají dvě početné skupiny, které přicházejí z různých směrů a nemají nic společného. Ježíše následují apoštolové a velký zástup, který se chystá ke vstupu do města, zatímco z něj vychází smuteční průvod, ve kterém mnoho lidí doprovází zemřelého a jeho ovdovělou matku. V městské bráně se obě skupiny pouze míjejí a každá pokračuje svou vlastní cestou, avšak právě tehdy svatý Lukáš zaznamenává Ježíšovy pocity: „Když ji Pán uviděl, bylo mu jí líto a řekl jí: „Neplač!“ Přistoupil k márám a dotkl se jich. Ti, kdo je nesli, se zastavili.“ (v.13-14). Ježíšovy skutky vede hluboký soucit – právě On zastavuje průvod, když se dotýká már, a pohnut hlubokým milosrdenstvím vůči matce se rozhoduje, že bude čelit smrti, takříkajíc z očí do očí. Na kříži se pak smrti postaví tváří v tvář definitivně.

Bylo by dobré, kdyby si poutníci během tohoto Svatého roku a při průchodu Svatou branou – Branou milosrdenství – vzpomněli na tento evangelní příběh, který se odehrál u naimské brány. Když Ježíš uviděl onu plačící matku, vešla mu do srdce! Každý člověk přicházející ke Svaté bráně s sebou nese svůj život s jeho radostí a utrpením, plány a pády, pochybnostmi a obavami, aby je předložil Pánovu milosrdenství. Jsme si jisti, že Pán ve Svaté bráně přistupuje ke každému z nás, aby se s námi setkal, přinesl a poskytl nám své mocné slovo útěchy: „Neplač!“ (v.13). Je to brána, v níž se potkávají bolest lidstva a Boží soucit. Když překračujeme její práh, konáme pouť milosrdenstvím Boha, který – stejně jako mrtvému chlapci – všem opakuje: „Pravím ti, vstaň!“ (v.14). Každému z nás říká: „Vstaň!“ Bůh si přeje, abychom stáli na nohou. Stvořil nás, abychom žili vstoje – z toho důvodu vede Ježíšův soucit k onomu uzdravujícímu gestu…A klíčovým slovem tu je: „Vstaň! Postav se na nohy, jak tě stvořil Bůh!“ Na nohou…“Ale, Otče, my zase tolikrát upadneme…“ – „Jen dál, vstaň!“. Tak zní Ježíšovo slovo, a to stále. Když procházíme Svatou branou, snažme se, abychom v srdci zaslechli ono: „Vstaň!“ Mocné Ježíšovo slovo působí, že můžeme opětovně povstat, a také v nás uskutečňuje přechod ze smrti do života. Jeho slovo v nás vyvolává nový život, dává naději, posiluje znavená srdce, otevírá nás pohledu na svět a život, který přesahuje utrpení a smrt. Na Svaté bráně je pro každého vyryt nevyčerpatelný poklad Božího milosrdenství!

Když mrtvého zasáhlo Ježíšovo slovo, „posadil se a začal mluvit. Ježíš ho vrátil jeho matce“ (v.15). To je velmi krásná věta, která vypovídá o Ježíšově něze: „Vrátil ho jeho matce“. Matka se shledává se synem. Přijímá jej z Ježíšových rukou a stává se podruhé matkou, avšak syn, který jí nyní byl navrácen, tentokrát nepřijal život od ní. Matka a syn tak získávají náležitou identitu díky moci Ježíšova slova a jeho láskyplnému gestu. Takto – a zvláště ve Svatém roce – matka církev přijímá své syny a rozpoznává v nich život, darovaný Boží milostí. Skrze tuto milost – milost křtu – se církev stává matkou a každý z nás jejím synem.

Když lidé spatřili, že mladík ožil a byl vrácen matce, „zmocnila se jich bázeň, velebili Boha a říkali: „Veliký prorok povstal mezi námi“ a „Bůh navštívil svůj lid!“. To, co Ježíš vykonal, tedy není jenom spásný čin určený vdově a jejímu synovi, či laskavé gesto omezené pouze na ono městečko. V Ježíšově milosrdné pomoci Bůh vychází vstříc svému lidu, v Ježíši se lidstvu zjevuje a nadále bude zjevovat veškeré Boží milosrdenství. Přál jsem si, aby tento Svatý rok prožívaly všechny místní církve – tedy všechny církve světa, a nikoli pouze v Římě. Když jej slavíme, je to jakoby se církev rozptýlená po světě spojovala a jednohlasným zpěvem chválila Pána. Církev také dnes uznává, že ji Bůh navštívil. Když se proto ubíráme k Bráně milosrdenství, každý z nás ví, že přistupuje k bráně milosrdného Ježíšova srdce – právě On je pravou branou, která vede ke spáse a navrací nás do nového života. Milosrdenství – jak v Ježíšovi, tak v nás – je poutí, která vychází ze srdce, aby dospěla k rukám…Co to znamená? Ježíš na tebe hledí, léčí tě svým milosrdenstvím, říká ti: „Vstaň!“ a obnovuje tvé srdce. Jak je to s onou poutí od srdce k rukám, co máme dělat? S novým srdcem, které Ježíš uzdravil, máme rukama konat skutky milosrdenství, snažit se pomáhat, léčit mnoho potřebných. Milosrdenství je poutí, která vychází ze srdce a dochází k rukám, tedy ke skutkům milosrdenství.

Přeložila Jana Gruberová

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti