Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

21.5.2018 

Papež opět překvapil, shodují se budoucí kardinálové

Vatikán. “Můžeme vám teď říkat «Eminence»?”, ptají se novináři, ale arcibiskup Konrad Krajewski, jeden ze čtrnácti nově jmenovaných kardinálů, zůstává neoblomný: “Žertujete? Když mne někdo oslovovil «Excelence», dával jsem platit pět euro na chudé, teď asi zvýším penále na deset…” Polský arcibiskup, almužník Jeho Svatosti, kterého bezdomovci ve vatikánském okolí znají jako «dona Corrada» a který po nocích rozváží po Římě pomoc v bílé dodávce, se o svém jmenování dozvěděl z televize: “Chystal jsem se, že se zajedu na kole podívat na jeden byt pro uprchlíky z Aleppa, začátkem týdne jim předáváme klíče. Vtom jsem z televize zaslechl své jméno…Tento pontifikát je plný překvapení, ale kardinálský titul určitě nepatří mně, nýbrž chudým a dobrovolníkům. Ti jsou totiž pro papeže důležití”, vysvětluje mons. Krajewski:

“To jmenování není pro mne, ale pro úřad almužníka, který je prodlouženou rukou papežovy charity. Vykonávám pouze to, co si přeje Svatý otec. Na jmenování není nic osobního, ale je to uznání pro všechny dobrovolníky, kteří se mnou po večerech vycházejí do římských ulic, na nádraží – na tom se nic nezmění. První kardinálové byli jáhni, sloužili chudým, protože v tom spočívá jáhenská služba…Jsem dosud v šoku, Svatý otec mi nic neřekl, a pak jsem najednou v poledne uslyšel tu zprávu…”

komentuje arcibiskup Krajewski. Papež František dokázal své rozhodnutí utajit i před svými nejbližšími spolupracovníky, potvrzuje další z nominovaných, substitut státního sekretariátu, mons. Giovanni Angelo Becciu:

Bylo to mne překvapení. Kardinál je povolán k naprosté věrnosti papeži a ochotě prolít vlastní krev, avšak právě kvůli věrnosti a lásce k církvi. Měli bychom proto dosvědčovat společenství a jednotu…a s bohatou fantazií hledat správné cesty k hlásání evangelia. Odkřesťanštění totiž postupuje, zejména v západním světě, a náš skromný přínos by tudíž měl směřovat k hledání nových a době přiměřených forem evangelizace. To od nás požaduje svět a také si to uvědomíme při bezprostředním pohledu na naši společnost…”

říká druhý muž státního sekretariátu Svatého stolce, jehož úřad je srovnatelný s ministrem vnitra. V minulosti nebývalo zvykem, že by měl substitut státního sekretariátu kardinálský titul, a proto je pravděpodobné, že arcibiskup Becciu nastoupí do čela jedné z vatikánských kongregací. I v jeho případě je však udělení kardinálského titulu poctou polozapomenutému kraji, který zápasí s nezaměstnaností a mnoha dalšími problémy – italskému ostrovu Sardinie, odkud (jak již jméno napovídá) mons. Becciu pochází a jemuž se konkrétně snaží pomáhat. Během své pětatřicetileté diplomatické kariéry ve vatikánských službách nikdy nezapomněl na své sardinské kořeny a tamní lidovou zbožnost, “předávanou v dialektu” (což v tomto případě není jen papežský výrok, ale čirá pravda…). Angelo Becciu se stává sedmým kardinálem sardinského původu a druhým nositelem purpuru s ostrovními kořeny, jehož jmenoval papež František.

Také papežova vikáře pro římskou diecézi, mons. Angela De Donatis, zastihla zpráva o kardinálském jmenování při konzistoři, svolané na 29. června, zcela nepřipraveného. Vracel se právě autem z pastorační návštěvy v jedné římské farnosti a pustil si polední přenos ze Svatopetrského náměstí. Jak se svěřil Vatikánskému rozhlasu, v nové službě se bude řídit doporučením z nedávno zveřejněné apoštolské exhortace Gaudete et exsultate:

Především mi pomáhá čtvrtá kapitola exhortace, kde papež František popisuje některé známky svatosti, jako jsou mírnost, smysl pro humor a odhodlanost. Myslím, že tato trojice mi v danou chvíli může pomoci. Kardinálský úřad vyžaduje stoprocentní službu – a v tomto smyslu je příznačný poukaz na mučednictví. I když to není přímo mučednictví krve, mučednictví milosrdné lásky prožíváme denně a vydáváme v něm život. V tom bych rád pokračoval – v životní oběti a službě Božímu lidu.”

“Jeden muslim mi řekl – toto kardinálské jmenování patří všem, kteří věří v Boha”, reaguje na nedělní papežovo oznámení o červnovém udělení kardinálského titulu bagdádský patriarcha chaldejské církve, Louis Raphael Sako. Dodává však, že především je určeno chaldejské komunitě v Iráku, která trpí pronásledováním a nuceným exilem kvůli válkám devastujícím zemi.

“Bylo to pro mne překvapení, skutečně! Jsem za jmenování velmi vděčný – nikoli za sebe, nýbrž za církev, která hodně vytrpěla, a za Irák. V tuto chvíli to ze strany Svatého stolce a všeobecné církve znamená pro celou zemi, jak pro křesťany, tak pro muslimy, velikou podporu, podnět k naději a povzbuzení na další cestě ke smíření. Od poledne až do večera přicházely telefonáty od muslimů, křesťanů, obyčejných lidí i státních představitelů. Všichni mi řekli, že to jmenování patří nám všem, Iráku a také muslimům. Jeden muslim řekl, že náleží všem věřícím v  Boha.”

Pozorné gesto papeže Františka vůči iráckým křesťanům přitom není jediné, ani osamocené, podotýká bagdádský patriarcha:

“Není to poprvé, kdy pomyslel na trpící církve. Obdobně jmenoval kardinálem apoštolského nuncia v Sýrii a nyní se obrátil k Iráku, ale také jiným zemím. Papež je jako otec s otevřenýma očima, který vidí, kde je zapotřebí velké podpory, kterou přináší kardinálské jmenování. Znamená to také, že církev je živá, silná a že je třeba odolávat, vytrvat a dosvědčovat evangelium.”

uvedl pro naše mikrofony arcibiskup Sako, chaldejský patriarcha Bagdádu, který v neděli vyhlásil svolání církevní synody (7.-13.6.). Neutuchající sílu iráckého křesťanského společenství potvrzují nedávná kněžská svěcení (pěti novokněží za pouhý jeden měsíc) a blížící se beatifikace čtyř mučedníků irácké války – otce Ragheeda Ganniho, který byl zavražděn v Mosulu v červnu 2007, a tří podjáhnů, kteří s ním byli v kostele Svatého Ducha, kde irácký kněz těsně před smrtí odsloužil mši svatou.

 



(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
28.11.20 Purpur a čísla: rekordy a kuriozity církevního senátu
28.11.20 Papež: Mezi Ježíšem a učedníky je ostrý kontrast
26.10.20 Třináct nových kardinálů: faráři, františkáni, bývalý nuncius a též první Afroameričan
25.10.20 Papež oznámil jmenování třinácti nových kardinálů
5.10.19 Papež: Bez vědomí obdrženého Božího soucitu si nelze zachovat věrnost



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti