Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

17.6.2018 

O otroctví a migraci

Milan Glaser

„Zkušenost dokazuje, že obchod s otroky nelze zastavit násilím, a lodní blokáda pouze zvýší jeho zisky a krutost“ – tato zdánlivě moudrá slova pronesl James Henry Hammond (1807-1864), guvernér Jižní Karoliny (1842-44) a  senátor USA  v letech 1857 až 1860. Jejich ozvěnou zdá se v těchto dnech povyk evropských médií, referujících o lodi Auquarius, plavící se pod gibraltarskou vlajkou, jež se pokoušela vylodit 629 afrických pasažérů v Itálii. Je pravdou, že nebyli v železech jako před 200 lety jejich předkové, ale bohužel jim nechyběly okovy iluzí a falešných slibů, kterými je nakrmily některé specializované neziskové organizace. Itálie jim poskytla potraviny i zdravotní pomoc a přijala 7 těhotných žen a 11 dětí na palubu svých lodí; zbytek plnoletých cestujících mužského pohlaví musel pokračovat v cestě a dnes přistáli ve Španělsku.

Nejzajímavější je však na této spojitosti, že výše citovaný americký politik napsal v 19. století knihu nazvanou Otroctví ve světle politické vědy, kde mimo jiné tvrdí: „Pevně věřím, že Americké otroctví nejenom není hřích, ale je výslovně přikázáno Bohem skrze Mojžíše a schváleno Kristem skrze apoštoly.“ James H. Hammond samozřejmě v otroctví nejenom věřil, ale přinášelo mu také finanční zisky. Později dokonce vyšlo najevo, že sexuálně zneužíval svoje otrokyně.

Mediální humbuk kolem lodě Auquarius se nikoli náhodou strhnul v den nástupu nové italské vlády, která po dlouhých letech konečně vzešla z parlamentních voleb. Její snahou je totiž otevřít imigrační centra přímo na africké půdě a tak znemožnit obchod s lidmi.

Právě o ten totiž jde, jak řekl v pátek na půdě italského parlamentu nigerijský imigrant a nyní senátor za Ligu severu, Toni Iwobi: „Toto není imigrace, kterou jsem zažil já, nýbrž otrokářství. Kdysi byli z Afriky dováženi otroci, dnes levná pracovní síla.“ Tento Nigerijec s italským občanstvím žije v Itálii 40 let a v jednom z rozhovorů informoval také o iniciativě  nigerijské vlády, která se po dohodě s tou libyjskou stará o repatriaci těch svých občanů, kteří si na prahu Evropy uvědomí, do jak zbytečného dobrodružství se pustili, ale na zpáteční cestu už nemají peníze.

Odmítavý postoj vlád afrických států, jakož i tamějších biskupů k organizovanému odlivu vlastních občanů je opodstatněný, a zdá se, že s přispěním nové italské vlády bude nalezeno rozumné řešení a učiněna přítrž rafinovaným demagogům, kteří bohatnou na obchodu s takzvanými pracovními silami a migranty. Slova lidé nebo člověk totiž příslušné ideologie neznají.

Z tohoto hlediska je také dobré sáhnout do minulosti církve, která se vztahem domorodců a migrantů zabývala již v roce 1537, tedy v souvislosti s opačným pohybem lidí, mířích z Evropy do Nového světa. Tehdejší papež Pavel III. vydal 2. června 1537 bulu známou pod jménem Veritas ipsa anebo Sublimis Deus. Vyjadřuje se v ní k otázce, která vyplynula ze setkání evropských objevitelů Ameriky s tamějšími domorodci, tzv. indios. Papež konstatoval, že indiány považujeme za pravé lidi (utpote veros homines esse), a křesťanům důrazně přikázal, že je nesmějí zbavovat jejich svobody, ani majetku. „Rozhodujeme a prohlašujeme, aby tito indiáni a všechny jiné národy, o nichž se křesťané v budoucnu dovědí, nebyli nikdy připravováni o svobodu a svůj majetek, třebaže nevyznávají víru v Krista. Mohou tedy svobodně a dovoleně užívat svoji volnost a svůj majetek a nesmějí být zotročováni. Zmínění domorodci i ostatní národy mají být zváni k víře v Krista kázáním Božího slova a příkladem dobrého života“  - tolik papež Pavel III.

Jakkoli je otázkou, zda vůbec a nakolik se světská moc křesťanských panovníků slovy citované papežské buly řídila, na jejich platnosti to nic nemění. Migrace však v dějinách měla a má různé pohnutky a také různé následky.



Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.1.21 O naději
20.12.20 Uchováme si lidskou tvář v době sociální nákazy?
13.12.20 Jesle a kříž, který se zachvěl
6.12.20 Církev a svět
1.11.20 Čas pandemie – vzácný čas zmoudření?



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti