Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

10.1.2008 

Benedikt XVI. k představitelům zastupitelstva města Řím

Vatikán. Benedikt XVI. přijal dnes ve zvláštní audienci primátora města Řím Waltra Veltroniho, předsedu provincie Řím, předsedu krajské správy regionu Lazio a ostatní činitele zmíněných úřadů u příležitosti tradiční výměny novoročních blahopřání. Papež se ve své promluvě k nim vyjádřil k problémům, které trápí římské obyvatelstvo: od růstu výdajů na živobytí po bezpečnost, přes nové druhy chudoby až po problematiku výchovy mládeže. Je proto zapotřebí široce pojatého soustředěného úsilí všech společenských složek, řekl Benedikt XVI., aby bylo možné čelit krizovým situacím ve městě a celém regionu. Papež položil důraz na ústřední postavení lidské osoby, která je pravým kriteriem řešení nejnaléhavějších problémů.

?Mění se časy a situace, ale neslábne a neumenšuje se láska Papeže ke všem, kteří žijí na těchto místech tak hluboce poznamenaných velkým a živým odkazem křesťanství. ?

Ve své promluvě Benedikt XVI. podtrhnul ?rozhodující důležitost výchovy a formace lidské osoby v celém rozpětí její existence? a mluvil o ?kritickém stavu výchovně-vzdělávacího procesu? ve vlastním smyslu slova, neboť se zdá ? jak řekl ? že je ?stále obtížnější přesvědčivě předávat novým generacím stálé jistoty a kritéria budování vlastního života?.

?Vědí to dobře jak rodiče, tak učitelé, kteří jsou právě proto často pokoušeni opouštět své vychovatelské poslání. Navíc ani oni sami nedokáží v současném sociálním a kulturním kontextu, prosáklém relativismem a také nihilismem nalézt bezpečné opěrné body, které jim mohou pomáhat a vést je v jejich poslání vychovatelů i v jejich vlastním životě. ?

Takovýto kritický stav, podotknul Benedikt XVI., ?nemůže ponechávat lhostejnými ani církev, ani vaše úřady?. Vzděláváním a formováním nových generací jsou ve hře ?samotné základy soužití i budoucnosti celé společnosti?. Svatý otec pak v souvislosti s tím vyjádřil vděčnost krajskému úřadu regionu Lazio za podporu, kterou poskytla oratořím a střediskům mládeže, která jsou spravována farnostmi a církevními společenstvími, jakož i za příspěvky umožňující realizaci nových farních komplexů v těch oblastech Lazia, které je dosud postrádají. Aby bylo možné čelit zmíněnému kritickému stavu, upozornil dále papež, je zapotřebí dát prostor prioritám, jakými jsou respekt a podpora rodiny, založené na manželství:

?Každodenně jsme, bohužel, svědky, jak dotěrné a hrozivé jsou útoky a neporozumění ve vztahu k této základní lidské a společenské skutečnosti. Je proto více než kdy jindy nezbytné, aby veřejné instituce nepodporovaly podobné negativní tendence a naopak nabízely rodinám přesvědčivou a konkrétní pomoc s jistotou, že tak činí pro všeobecné blaho?.

Benedikt XVI. pak poukázal na další ?rostoucí kritickou situaci?, která se týká chudoby, jež se ? jak konstatoval ? ?zvětšuje zejména ve velkých městských periferiích, ale začíná se vyskytovat i v jiných kontextech a situacích, kde se předtím nevyskytovala?:

?Církev usiluje celým srdcem o její odstranění a ochotně přitom spolupracuje s občanskými institucemi. Avšak růst výdajů na živobytí, zejména ceny za byty, přetrvávající nezaměstnanost a nezřídka i neadekvátní mzdy i důchody skutečně mnoha lidem a rodinám zhoršují životní podmínky?. Benedikt XVI. dále zmínil tragickou událost vraždy, spáchané jedním nepracujícím imigrantem na bezbranné ženě na okraji Říma, a řekl, že tato událost ?náhle postavila domácí obyvatelstvo před problém nejen bezpečnosti, ale i závažné degradace některých oblastí města Řím?.

?Ponechají-li se stranou momentální emoce, je obzvláště tady zapotřebí trvalé a konkrétní práce za dvojí a nerozdělitelným účelem záruky bezpečnosti občanů a zabezpečení všem, zejména imigrantům, alespoň čestného a důstojného životního minima. ?

Církev se prostřednictvím Charity a další dobrovolnických organizací nasazuje i na této obtížně frontě, na které ? jak řekl Svatý otec ? ?zůstanou nezastupitelnými odpovědnost a možnost zásahu složek veřejné moci?.
Papež se dále věnoval problematice péče o nemocné a řekl, že jsou ?všeobecně známy těžkosti, kterým musí čelit zdravotnictví v regionu Lazio?. Přitom se často ukazuje ?dramatickou situace katolických zdravotnických struktur, přestože jde o instituce, které mají svou prestiž i na celonárodní úrovni?. Papež proto vyzval k tomu, aby ?při distribuci zdrojů nebyly postihovány právě katolické nemocnice, a to nikoli s ohledem na zájmy církve, ale proto, aby nebyla umenšována nezbytná služba obyvatelstvu.



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti